Zrenjanin- Serijal pod nazivom „Misterije Zrenjanina“, koji relalizuje naš portal u saradnji sa Vojislavom Cvejićem, donosi malo poznate činjenice o Zrenjaninu.

 

U prvoj emisiji pokazali smo podrumske etaže starog zdanja i kamerom zabeleži i ovekovečili prostran i karakterističan prostor ispod Palate Dunđerski i nekadašnje pivare.  Sada vam donosimo priču kako je  Zrenjanin izgledao pre pet vekova, kako je izgledala nekadašnja tvrđavi koja je postojala u našem gradu, kakav je bio sistem odbrane grada i još mnogo toga…

 

„Hteli smo zrenjaninskoj publici da prikažemo nepoznate ili manje poznate činjenice u vezi sa nekadašnjom tvrđavom koja je postojala u našem gradu. U prvom serijalu emisija istraživaćemo: tačno mesto tvrđave, dimenzije, izgled nekadašnje tvrđave, sistem odbrane grada, oružije koje je korišteno, njen značaj kao i moguće ostatke koji se kriju pod zemljom. U prvom redu ovo se odnosi na moguće ostatke temelja bedema, razne predmete iz svakodnevnog života, predmete iz domena ratovanja, kao i podzemene hodnike tzv. lagume koji sasvim sigurno postoje. Osim toga, gledaocima ćemo dočarati i izgled Zrenjanina unazad od pre skoro 500 godina kao i nekadašnji tok reke Begej koji je bio potpuno drugačiji od današnjeg“, rekao je Vojislav Cvejić, voditelj serijala „Misterije Zrenjanina“.

Emisuju broj dva serijala „Misterije Zrenjanina“ podržali su: KERAMIKA JOVANOVIĆ i PSC ĆIRKOM

POGLEDAJTE EPIZODU O TVRĐAVI I PODZEMNIM PROLAZIMA OVDE

 

ZNAČAJ REKE BEGEJ KROZ VEKOVE

Nekadašnji stanovnici Zrenjanina mogli su čamcima iz svojih bašta doći u gotovo bilo koji deo grada!

 

Upravo  zbog Begeja je i osnovan grad na ovom mestu, a ono što je bilo izuzetno vredno i zanimljivo da je reka  imala veoma krivudav tok kroz grad praveći velike polukružne krivine ili tzv. meandre.

 

„Davni stanovnici grada su to iskoristili kako za prevoz robe i ljudi tako i za navodnjavanje, ribarenje ali i za odbranu grada. Tako su iskoristili prirodni krivudavi tok reke Begej i sa određenim prokopavanjima napravili 2 poluostrva i 3 ostrva gde je na glavnom ostrvu bila izgrađena tvrđava o kojoj pričamo. Između ovih ostrva i poluostrva postojali su prelazi u vidu drvenih mostova i skela. Mnogi zrenjaninci ni ne sanjaju da je nekim ulicama gde danas voze automobile,  takla reka i da su postojali drveni mostovi. Nekadašnji stanovnici Zrenjanina mogli su čamcima iz svojih bašta doći u gotovo bilo koji deo grada! Nekada je Zrenjanin zaista bio banatska Venecija“, istakao je Vojislav Cvejić.

BEČKEREČKA TVRĐAVA

 

Ostaci zidina Bečkerečke tvrđave

„Ono što je manje poznato da tvrđava o kojoj pričamo (koja je bila kod tzv. Kapetanije) nije bila jedina fortifikacija u gradu već je na prostoru današnje gradske kuće bio utvrđeni zamak, na prostoru centralnog gradskog trga tzv. „zvezdasta tvrđava“, a na prostoru tzv. Plankove bašte kod Kulturnog centra kule osmatračnice. Sve tri fortifikacije bile su povezane sa sistemom podzemnih hodnika. U novijim epohama ovi hodnici bili su prošireni u dužinu tako da su neki dosezali daleko van centra grada.

 

Karlovačkim mirom iz 1699. godine između Austrije i Turske naređeno je da se tvrđava u našem gradu poruši. Što je i učinjeno oko 1700-1701. godine.

„Porušen je ceo nadzemni deo tvrđave, međutim po našim saznanjima ostalo je dosta toga pod zemljom. Ovo je samo početak priče o izuzetno starom gradu na Begeju, jer su i pre ovih fortifikacija postojele preteče tvrđava tzv. uzvišene humke ili tzv. opidumi kojih je bilo nekoliko u gradu, a izgradili su ih Kelti. Tri velike humke nalazile su se: Prva na mestu današnje gradske bašte, druga na mestu gde je tzv. brdo kod Crvenog krsta i treća u  Maloj Americi gde je izgrađena stara vila preko puta od teniskih terena na uglu. Ove humke su stare nekoliko hiljada godina“, objasnio je Vojislav.

U sledećim emisijama pričaćemo o prvim kafanama u našem gradu i podzemnim tunelima takozvanim lagunima koji se nalaze ispod našeg grada.

POGLEDAJTE NIKAD SNIMLJENE TUNELE I PODRUME ISPOD ZRENJANINSKE PIVARE OVDE