Belgijska kompanija koja od 2017. godine posluje u Zrenjaninu, „Talent for blajnds” („Talent for blinds” – „T4B”), nedavno je preselila proizvodnju u novoizgrađene pogone u industrijskoj zoni “Bagljaš”, uz vrednost investicije od oko 3,5 miliona evra. Takođe, 1. novembra ove godine navršiće se tačno 15 godina od otvaranja prvog proizvodnog pogona u okviru tada formirane industrijske zone na zapadnom obodu grada (kompanija “Pompea”), a potom i do infrastrukturnog opremanja još tri zone – “Jugoistok – Ečka”, “Severozapad – Elemir” i “Istok”. Tim povodima, kompaniju “T4B” su danas posetili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i pomoćnica gradonačelnika Cica Vučković.

Ova kompanija, koja se bavi proizvodnjom različitih vrsta roletni i dekoracije za prozore, odličan je primer kolektiva koji je počeo s radom u Zrenjaninu u iznajmljenoj hali i sa svega petoro zaposlenih, da bi nakon pet godina, izgradio savremen proizvodni prostor, u kom je trenutno 120 radnika. Iz kompanije najavljuju i širenje asortimana i nova zapošljavanja, čiji bi broj, u zavisnosti od ekonomskih prilika, trebalo da dostigne 300 radnika.

Ocenjujući ovaj investicioni poduhvat kao značajan i za zrenjaninsku privredu u celini, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da primer kompanije “Talent for Blajnds” potvrđuje koliko je Zrenjanin privlačan za investitore.


– Industrijska zona “Bagljaš” je upravo pre petnaest godina primila prvu kompaniju, ovo je i mali jubilej i u našim industrijskim zonama sada imamo oko 7.000 zaposlenih. Interesanata za industrijske zone ima i dalje, poslednjom prilikom istakao sam da su nam dostavljena tri pisma o namerama, sada se taj broj proširio na šest i intenzivno radimo na proširenju i dodatnom opremanju industrijskih zona. Za to su nam potrebna i ozbiljna sredstva, ali značaj ovih investicija prepoznaje i Vlada Republike Srbije, koja je opredelila 450 miliona dinara za dodatno opremanje zone “Jugoistok”. Nismo više lokalna samouprava koja priča o privrednom razvoju i planira ga, već mesto gde se taj razvoj i dešava i ova kompanija je, uz druge velike investicije, kao što je i gradnja pogona “Linglonga”, pravi primer za to – istakao je gradonačelnik Salapura.

Direktor pogona “T4B” u Zrenjaninu, Roel Elfrink, ističe da je naš grad odabran za proizvodnu lokaciju iz više razloga i da se to u praksi i pokazalo kao veoma dobar poslovni potez.

– Republiku Srbiju odabrali smo kao zemlju sa najviše investicionih potencijala, veoma obrazovanim stanovništvom i visokokvalitetnim radnicima. Znali smo i da Vojvodina i Zrenjanin imaju dugu tradiciju u oblasti tekstilne industrije i kvalifikovanu radnu snagu. Kada sam stigao u Zrenjanin 2017. godine nisam nikog poznavao, ali smo od samog početka ostvarili odličnu saradnju s lokalnom samoupravom, koja traje do danas, i dobili smo maksimalnu podršku za sve naše projekte – rekao je direktor Elfrink.

 

Dodao je i da u kompaniji planiraju da uvedu u asortiman još neke proizvode, kao i da kompletnu proizvodnju izvoze u zapadnu Evropu, uz planove da tržište postave i u Srbiji.

“Talent for blajnds” član je belgijske porodične kompanije “Kopahom”. Prozvode izvoze na tržišta Belgije, Holandije, Francuske i Nemačke. S obzirom na kvalitet proizvoda i produktivnost pogona u Zrenjaninu, dobijaju odlične ocene klijenata. Potvrdu uspešnosti rada, ali i dobre saradnje s lokalnom samoupravom, dobili su i od strane ambasadora Kraljevine Belgije u Srbiji, koji je dva puta posetio proizvodne pogone kompanije u Zrenjaninu.