Zrenjanin- U Narodnom muzeju, u okviru manifestacije „Muzeji za 10″, koja se ove godine održava osmi put,  u periodu od   14. do 20. maja 2022, biće održana i 15. po redu Noć muzeja -14. maja.

Pored Narodnog muzeja Zrenjanin bogat program za Evropsku noć muzeja, koji obuhvata izložbe, radionice, kamerne postavke i koncerte, pripremili su i Savremena galerija Zrenjanin, Kulturni centar Zrenjanina, Narodno pozorište „Toša Jovanović“, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ i ALUZ (Galerija Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina).

 

Vrata ustanova kulture će u zrenjaninskoj Noći muzeja biti otvorena od 17 do 24h, a ulaz je besplatan na sve programe!

 

EVROPSKA NOĆ MUZEJA U  ZRENJANINSKOM MUZEJU

 

17–24h Salon – Izložba Muzeja Vojvodine „Strma ravnica. Sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921. godine” proistekla kao rezultat terenskog istraživanja u preko 30 mesta širom Vojvodine, predstavlja jedan vek života kolonističke populacije na vojvođanskim prostorima. Na postavci su predstavljena odlikovanja, oružja, dokumenata, narodne nošnje, kao i polјoprivredna radila, alati, pokućstvo i fotografije.

 

18h – Hol – Otvaranje izložbe „Dobro jutro drage kolege” – izložba crteža Artura Momirova

Radeći kao tehničar za konzervaciju u Narodnom muzeju Zrenjanin, Artur Momirov je poslednjih godina pomagao čuvarskoj službi u prepodnevnoj smeni. Svakog jutra je dočekivao zaposlene zrenjaninskog muzeja crtežom uz koji bi gotovo obavezno bila i neka motivaciona poruka, razmišljanje ili citat. Po odlasku u penziju Artur Momirov je crteže sačuvao i njih osamdesetak će u vidu ove neobične izložbe biti predstavljeni publici zrenjaninskog muzeja. Autor: Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti.

 

19h – Mali salon – Otvaranje izložbe „Iz davnina za pokolenja – Akvizicije Etnološkog odelјenja 2000–2021”

Izložba pruža osvrt na kompleksan muzejski rad koji obuhvata prikuplјanje, proučavanje i reprezentovanje kulturnog nasleđa, ali i pripajanje nabavlјenih predmeta u već formirane zbirke Etnološkog odelјenja Narodnog muzeja Zrenjanin. Pokloni Narodnom muzeju Zrenjanin i primerci vrednih predmeta koje je ova kulturna institucija otkupila u ovom periodu biće predstavlјeni na izložbi. U pitanju su predmeti koji se ističu svojom reprezentativnošću, vremenom nastanka ili zanimlјivim detalјima o njihovoj upotrebnoj funkciji. Autorka: Branka Babić, viši kustos-etnolog.

 

17–24h – stalna postavka Zbirke primenjene umetnosti – Kamerna postavka “Britansko staklo”

U okviru projekta Staklena vitrina meseca, obeležavajući Međunarodnu godinu stakla, u Evropskoj noći muzeja kamerna postavka posvećena britanskom staklu sadrži proizvode kompanija Edvarda Boltana i Džordža Davidsona sa kraja 19. veka. Akcenat je na predmetima iz čuvenih serija kao što su Biserni niz i Jagorčevina koje je osmislio Tomas Davidson (1860–1937). Predmeti su nastali presovanjem u uranžutoj i azurnoplavoj boji sa delovima višeg reljefa koji su opalizirani. U pitanju su registrovani dizajni koji su stekli veliku popularnost širom Evrope. Autor: Dejan Vorgić, kustos-istoričar umetnosti.

 

17–24h – prvi sprat Muzeja – Salon-kabinet porodice Varadi od Evropske noći muzeja biće bogatiji za jednu fotografiju nastalu 2. jula 1905. godine. Na fotografiji proslave 20-godišnjice mature (maturanati iz 1885) nalaze se dr Imre Varadi, kao i deda književnika Ivana Ivanjija. Fotografija je istorijski izvor prvog reda jer sadrži i potpise osoba koje se nalaze na njoj.

Legat porodice Varadi od 2016. godine čini deo stalne postavke Narodnog muzeja Zrenjanin. Porodica Varadi je  jedna od najuglednijih mađarskih porodica iz Zrenjanina (Petrovgrada, Velikog Bečkereka) koja je kontinuirano bila prisutna kroz čitav 20. vek u istorijskoj prošlosti našeg grada. Advokatsku kancelariju osnovao je dr Imre Varadi 1893. godine i ona je permanentno radila sve do 2014, kada je zatvorena.

 

17–24h – prvi sprat Muzeja – Kamerna postavka „Hendi“ sport u Noći muzeja

Na kamernoj postavci, smeštenoj ispred Sobe istorije sporta, biće predstavlјeni rezultati 13 godina rada zrenjaninskog sportskog kluba za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju. Publika može da vidi medalјe, nagrade, kao i priznanja ovog kluba. Kustos postavke: Bilјana Dimkić Krčmar, istoričar umetnosti.

 

17–24h – drugi sprat Muzeja – Kamerna postavka „Raznovrsnost biljnih semena i njihova moć”

U bogatoj botaničkoj zbirci Prirodnjačkog odelјenja Narodnog muzeja Zrenjanin, nalazi se jedinstvena zbirka semena nastala na Državnom institutu za primenjenu botaniku u Hamburgu. Na osnovu istraživanja istorijata zbirke semena, pretpostavlјa se da je 1935. godine zbirku naručila Zemlјoradnička zadruga Agrarija iz Novog Sada. Kako je u to vreme postojala ispostava zadruge u Velikom Bečkereku, moguće je da je tada dospela u naš grad. Zbirka semena sastoji se od deset kutija u obliku knjiga u kojima se nalaze flašice sa semenima. Ukupan broj flašica sa semenima je 491. i sadrže semena četrnaest redova i petnaest porodica. Autorka: Nataša Knežević, viši kustos-biolog

 

17–24h – drugi sprat Muzeja – Kamerna postavka „Aparat za veštački pneumotoraks”

Iz bogate Etnološke zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin biće predstavljen aparat koji se koristio za lečenje plućnih bolesti. Aparat za veštački pneumotoraks je terapijska i dijagnostička metoda koja je prvi put primenjena u lečenju tuberkuloze na početku 20. veka. Ovu metodu je zamenio savremeni hiruški zahvat. Predmet je poklonila Specijalna bolnica dr Vasa Savić, 1996. godine. Autorka: Ksenija Mihić, kustoskinja etnološkinja-antropološkinja

 

17–24h – drugi sprat Muzeja – Kamerna postavka „Zajedno kroz vekove” – zajednički rad Arheološkog odeljenja i Konzervatorske službe na primeru lokaliteta „Elemir Peskara”

Arheološko-konzervatorska postavka koja prati „život” pokretnog kulturnog nasleđa, od trenutka njihovog nalaženja na arheološkom lokalitetu do njihove prezentacije u izložbenom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Zahvaljujući zajedničkom radu, multidisciplinarnim pristupom, arheolozi i konzervatori vraćaju im prvobitni izgled, obezbeđuju kontinuitet njihovog postojanja, ali menjaju njihovu upotrebu i kontekst, stvarajući tako eksponate. Autori: Tatjana Petrović, samostalni preparator za konzervaciju metala, i Aleksandar Šalamon, kustos-arheolog

 

17–24h – drugi sprat Muzeja – Kamerna postavka “Najstarija sačuvana povelja o počasnom građanstvu iz 1859”  – Prvi put u istoriji NMZ biće javno prikazana povelјa iz Istorijskog odeljenja zrenjaninskog Muzeja o počasnom građanstvu Georga fon Emanuela. Povelja je datirana na 24. avgust 1859. godine, kada je Gradsko veće Velikog Bečkereka donelo odluku da mu dodeli status počasnog građanina za zasluge u izgradnji Okružne i gradske bolnice Carević Rudolf, koja je svečano otvorena 4. oktobra 1860. godine. Ko je bio i kakve su političke i društvene okolnosti dovele do proglašenja Georga fon Emanuela za počasnog građanina te davne 1859. možete saznati u toku Evropske noći muzeja. Autor: Srđan Priljeva, viši kustos – istoričar.

 

RADIONICE:

 

17–20h Salon – „ŠKOLICA TKANJA” – Radionica za decu uzrasta 6–10 godina

Etnološka radionica izrade mini-tapiserija od vune tehnikom tkanja. U okviru programa učesnici će saznati šta su, odakle potiču i kako se prerađuju tekstilna vlakna, i kako izgleda proces proizvodnje tekstila u domaćoj radinosti. Autor i voditelј radionice je Aleksandra Đukić, kustos etnolog-antropolog.

 

17–19h Stalna postavka I i II sprat – Radionica „Muzejska potraga – Radionica za decu uzrasta 6-12 godina

Pronalaženjem zadatih predmeta na stalnoj postavci Muzeja naučićete nešto više o njima i našoj istoriji i tradiciji. Autor radionice: Aleksandra Kurjak, muzejski edukator.

 

18–20h Atrijum – Radionica vajanja sa temom „Moć muzeja      

U okviru radionice učesnici će vajati po modelu fotografija muzejskih predmeta. Autori Jelena Gvozdenac Martinov, viši restaurator, i Tatjana Petrović, samostalni preparator za konzervaciju metala.

Uz radionicu će biti i prezentacija filmova Narodnog muzeja Zrenjanin po međunarodnom projektu Erasmusplus „Train2Sustain”.

 

KONCERTI:

 

19:30h – Kamerna postavka “Josif – 35 godina od osvajanja titule Hora sveta!” i nastup “Zrenjaninskog kamernog hora”

Na Svetskom festivalu horova u Llangolenu (Velika Britanija) 1987. godine hor Muzičkog pevačkog društva “Josif Marinković” osvaja prvu nagradu u kategoriji mešovitih horova i laskavu titulu “Hor sveta” u međusobnom raspevavanju horova pobednika. Ova nagrada je tada prvi put ustanovljena u istoriji horskog pevanja, a hor Josif Marinković obeležio je tu istoriju! U okviru manifestacije “Noć muzeja” imaćete priliku da nakon 35 godina vidite nagradu – statuetu velškog zmaja, a tom prilikom će vam se svojim kratkim nastupom predstaviti “Zrenjaninski kamerni hor” kojim diriguje Andrea Poša.

 

20h Atrijum – Koncert Muzičke škole „Josif Marinković” Zrenjanin

 

PROGRAM TOKOM MANIFESTACIJE „MUZEJI ZA 10”

 

utorak, 17. maj – Salon – 19h – Koncert „Flauta i gitara”
Nastupaju Vesna Mitar, flauta, i Amalia Miler, gitara.
Program:
David Wolfson – Intrados
Lowell Liebermann – Sonata Op.25
Leo Brouwer – La Mitologia de las aguas
Dušan Bogdanović – Prelude and Runaway Fugue

sreda, 18. maj – Salon – 19h – promocija knjiga „Kolonistička naselјa 1920-1940“ i „Kuća i hleb“ autora dr Milana Micića

petak, 20. maj – Prvi sprat Narodnog muzeja Zrenjanin – 18h – Tematsko stručno vođenje kroz stalnu postavku Zbirke likovne umetnosti NMZ: „Ogledalo društva – Portretno slikarstvo 19. i 20. veka“;
Autor: Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti

SAVREMENA GALERIJA ZRENJANIN

17–24h – Izložba „UMETNOST ZA SVE: SINTEZA U ZRENJANINU I OKOLINI”

 

 

Izložba paralelnog izlaganja skulptura iz fonda Savremene galerije Zrenjanin i fotografija skulptura koje su postavlјene u krugu zrenjaninskih fabrika i javnih ustanova, čiji su autori značajni umetnici (Jovan Soldatović, Tomislav Kauzlarić, Milija Nešić, Nandor Glid…), mapira i objašnjava podsticaj Savremene galerije Zrenjanin, odnosno Umetničke kolonije Ečka, na stvaranje ovakvog oblika sinteze. Uvođenjem savremene umetnosti, odnosno skulptura u javne prostore, naročito prostore namenjene fabrikama i radnicima tokom šeste, sedme i osme decenije 20. veka sprovođen je jedan proces modernizacije radničkog društva, ali i samog grada Zrenjanina koji se paralelno odvijao sa modernizacijom same industrije.

Autor fotografija skulptura u slobodnom prostoru i fontana je Jovan Nјegović Drndak.
Kustos izložbe: Slavica Žarković

18–20h – RADIONICA ZA DECU „MOJA SKULPTURA”

Izrada skulptura od kinetičke gline. Radionicu vodi Jelica Milivojev

KULTURNI CENTAR ZRENJANINA

17–24h – IZLOŽBA „MIKRO” AUTORKE SONJE BOJANIĆ

 

Umetnica u svom radu istražuje i eksperimentiše u oblasti intermedijalne umetnosti, kolaža, asamblaža i novih likovnih i digitalnih medija, istražujući odnos nauke i vizuelnog stvaralaštva. Osnovu i motive u radovima sačinjavaju tragovi zapažanja mikroskopskim putem i provođenja takve (viđene) celine u elementima prostora, odnosno ambijenta. Postavka sadrži oko 20 slika i šest video radova. Sonja Bojanić je u statusu slobodnog umetnika od 2020. godine, a članica SULUV-a je od 2016. godine. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, likovni odsek, smer slikarstvo u klasi profesora Jovana Rakidžića i stekla zvanje akademskog slikara i profesora likovne kulture. Zvanje master likovni umetnik stiče u klasi vanrednog profesora Gorana Despotovskog na likovnom odseku, smeru slikarstvo na predmetu „Digitalna slika” na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2015. godine. Nosilac je određenog broja sertifikata, beleži dva rezidencijalna boravka u Parizu u „Cite Internationale des Arts”.

17–19h – RADIONICA ZA DECU „MIKRO MIKROBI“

Deca uzrasta od pet pa na više godina će pod mikroskopom posmatrati različite fiksne (ćelije različitog biljnog i životinjskog porekla) i nativne preparate sa ćelijama plesni i kvasca, a zatim će na papir preneti ono što vide, odnosno interpretirati po sopstvenom doživljaju mikro svet koji upoznaju. Koristiće bojice, flomastere, glitere, šljokice, komade krpica, lepak i druge različite materijale. Rukovodioci radionice su struk. inž. teh. specijalista Vera Erski i prof. dr Milana Drašković.

NARODNO POZORIŠTE „TOŠA JOVANOVIĆ”

18–21h – Kamerna scena „Todor Manojlović” – MALA ŠKOLA LUTKARSKE ANIMACIJE

 

Deca će biti u prilici da izaberu lutku uz koju ide zadata priča. Glumci Lutkarske scene će raditi sa decom u grupama, pokazivati im kako se lutke drže, zovu i animiraju, a nakon toga će uvežbano izvesti animaciju pred tročlanom komisijom na Kamernoj sceni i time steći pravo na diplomu ANIMATOR POČETNIK sa svojim imenom.

Namera nam je da se te večeri deca upoznaju sa junacima sa scene, glumcima i lutkama i da otkriju osnove animacije, da se za nju zainteresuju i da savladaju osnovne pojmove lutkarstva kroz igru. Možda među njima otkrijemo buduće glumce – animatore. Cilј naše radionice je zabava – edukacija – animacija.

GRADSKA NARODNA BIBLIOTEKA „ŽARKO ZRENJANIN”

279064841 788185492154609 6320263243798038074 N 800x600

 

19–24h MINI-SAJAM U KLUBU KNJIGE

U knjižari Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin” tokom Noći muzeja održaće se Mini-sajam knjiga. Cene svih izdanja u tom periodu biće niže od 20 do 50%.

19h – USAMLJENOST MANJINE – PROMOCIJA ROMANA IVANA IVANJIJA

Na Dečjem odeljenju Biblioteke svoj novi roman „Usamljenost manjine” predstaviće književnik i prevodilac Ivan Ivanji. Na promociji govore Ivan Ivanji i Vladimir Arsenić.

ALUZ

17–24h – LIKOVNO-KNJIŽEVNI PROJEKAT I IZLOŽBA „STVARANјE 2“

 

Galerija Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina će u svom prostoru organizovati likovno-književni projekat i izložbu STVARANјE 2, dve autorke – Dušanke Đorđević i Svetlane Todorović
Gvozdenović.

17–24h – LIKOVNE RADIONICE I KONCERT

Pored izložbe, planirano je održavanje 3 likovne radionice za decu i mlade, u terminima od 17.00 do 24.00, kao i muzički program učenika MŠ „Josif Marinković”. Bavićemo se različitim likovnim tehnikama (olovka, tempera, kolaž) i temama (portret, figura, prostor). Posebno ističemo zanimlјivu radionicu „Moda i modni detalјi”, uz korišćenje zanatskih veština, kao što su: heklanje, vez, šivenje. Radionice će voditi afirmisani likovni i primenjeni umetnici, u saradnji sa Klubom učenika „Pikaso” (Zrenjaninska gimnazija), Likovnom sekcijom HPTŠ „Uroš Predić” i Omladinskim klubom „Kružok”.