Kikinđani su sinoć u Gradskoj bašti održali  prezentaciju turizma i gastronomije uz bogatu trpezu, pesmu i priču. U Kikindi i selima vrednost su domaćini koji čuvaju tradiciju, a domaću hranu pretvaraju u delikatese, zaliveno vrhunskim vinom.

O saradnji  dva bliska grada u oblasti turizma govorili su direktor Turistička organizacije grada Zrenjanina Zoran ljubotina,  direktorica Turističke organizacije grada  Kikinde Jasmina Milankov i Jaroslav Stevanov.

Jasmina Milankov, direktorica Turističke organizacije grada  Kikinde  podsetila je  kako je nastala manifestacija Dani ludaje i govorila o zaštitnom znaku Grada – bundevi i specijalitetima koji se prave od nje.

 

DOBRODOŠLI U GRAD KIKINDU – GRAD DOBRIH LJUDI

 

 

 

TURIZAM  U KIKINDI

Svake godine, trećeg vikenda u septembru, Kikinda postane na nekoliko dana centar Evrope i to zahvaljujući jednoj zdepastoj, pomalo i nezgrapnoj biljci, tikvi – ili kako se ovde kaže – ludaji.

Od 1986. godine kada je osnovana manifestacija „Dani ludaje“ tada još lokalnog karaktera – pa do danas, kada slobodno možemo da kažemo da je međunarodnog karaktera, privukla ljubitelje ludaje i tikve iz cele zemlje i regiona.

Manifestacija „Dani ludaje“ koja nudi za svakog po nešto, od jela i običaja, preko raznih takmičenja, do pesme, maskenbala, izložbi, stručnih predavanja i koncerata okupiće i ove godine, u periodu od 15. do 18. septembra, veliki broj posetilaca.

 

„Manifestacija „Dani ludaje“ je neraskidivi deo tradicije i prepoznatljiv simbol grada i već odavno  je prepoznatljiv brend Kikinde. Danas je poseti više desetina hiljada gostiju iz zemlje i inostranstvu Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Slovačke i Bugarske. Manifestacija tokom 4 dana nudi mnoštvo događaja. Tako se u našoj Gostinskoj sobi u ovom delu Evrope nađe Banatski fruštuk gde mogu da se probaju specijaliteti našeg kraja. Kulturno umetnička društva prikazuju svoje sposobnosti, a maskirani predškolci naprave pravu atrakciju kada njih više od 500 prodefiluje gradom obučeni u plodove jeseni“, rekla  je Jasmina Milankov, v.d. diretorica Turističke organizacije grada  Kikinde i pozvala Zrenjanince da dođu na 37. Dane ludaje i budu deo velike svetske porodice zaljubljenik u ludaje, bundeve, tikve.

 

Najjači čovek Evrope – Strongman, Novi Kozarci, ovo je manifestacija u kojoj se “moderni gladijatori” poigravaju sa tonama, tokom šest iscrpljujućih disciplina i održava se drugog  vikenda u julu.

GASTRONOMIJA

Udruženje žena „Iđoš“ predstavilo je umeće u pripremanju tradicionalnih jela ovog podnevlja.