Zrenjanin- U kasarni “Narodni heroj Svetozar Marković Toza”  danas je svečano obeležen dan Komande za razvoj Banatske brigade, 17. novembar, koji se obeležava zajedno s Praznikom grada Zrenjanina, odnosno danom oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu.

U tom svetlu održana je i svečana akademija, u prisustvu čelnika zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije, lokalne samouprave, Srednjobanatskog upravnog okruga, civilnih lica na služenju u Vojsci Srbije, kao i predstavnika institucija, javnih ustanova i udruženja sa teritorije grada.

U ime Grada Zrenjanina svečanosti je prisustvovao i obratio se zamenik gradonačelnika Saša Santovac. Obraćajući se prisutnima, istakao je da Grad Zrenjanin danas slavi jedan od najznačajnijih datuma u istoriji grada, dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu i evocira uspomene na naše slavne pretke i njihove herojske vojničke podvige.
– Ponosimo se tom našom slavnom istorijom, ponosimo se i našom vojskom, sećamo se naših oslobodilaca i danas radimo mnogo toga da ovaj grad bude dobro mesto za investiranje, za život i za rad. To je naša dužnost i obaveza prema svima koji su u prošlosti imali snage i želje da ostvare velike istorijske promene, da svom narodu donesu slobodu i obezbede sigurnu budućnost svojim potomcima. Odužujemo im se velikim investicijama, novim radnim mestima, počinjemo realizaciju još dve kapitalne investicije – izgradnju centralnog prečistača otpadnih voda za grad i izgradnju auto-puta ka Beogradu i Novom Sadu, kojima menjamo kompletnu privrednu sliku ovog dela naše zemlje – rekao je, između ostalog, Santovac i naglasio da Grad Zrenjanin ostvaruje veoma dobru saradnju sa garnizonom i Komandom za razvoj Banatske brigade.

– Osim što zajednički učestvujemo na obeležavanju najznačajnih datuma iz naše istorije, reagujemo i kada su u pitanju bilo kakve krizne situacije ili je neophodno organizovati neku humanitarnu akciju. Iskreno se nadam, što želim naravno i vama, da što više učestvujemo u obeležavanju praznika, a što manje u rešavanju kriznih stanja – poručio je Santovac pripadnicima Vojske Srbije u Zrenjaninu.

Komandant Komande za razvoj Banatske brigade i zrenjaninskog garnizona, pukovnik Aleksandar Dedić, istakao je da je u pobedničkom nastupanju srpske vojske, novembra 1918. godine, komanda Prve armije, na čelu sa vojvodom Petrom Bojovićem, donela odluku da jedinice Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihailo”, “Gvozdenog puka”, pređu Dunav i oslobode Banat.
– S posebnim pijetetom gajimo sećanje na podvig pukovnika Dragutina Ristića i ulazak njegovog bataljona u Veliki Bečkerek, čime je ostvarena vekovna želja našeg naroda sa ovih prostora da živi ujedinjen sa svojom maticom i svojom braćom južno od Dunava. Srbija je slobodu u Velikom ratu platila žrtvom milion i tri stotine hiljada stanovnika, što je predstavljalo trećinu njenog ukupnog stanovništva u to vreme i što je, procentualno, značilo najviše žrtava među svim zemljama saveznicama u ratu – rekao je pukovnik Dedić.

Govoreći o aktuelnom trenutku, naveo je da je u prethodnom periodu, koji je karakterisala borba protiv epidemije, realizovano više složenih zadataka.
– U sklopu zadataka “prve misije”, posebna pažnja posvećena je obuci lica rezervnog sastava, dela ratne jedinice, uz realizaciju taktičke vežbe u terenskim uslovima. Pripadnici jedinice uspešno su angažovani na zadacima “treće misije”, konkretno u pružanju podrške civilnim organima vlasti na smanjenju posledica izazvanih koronavirusom. Obezbeđivali smo bolnice, zavode za zaštitu zdravlja, ustanove za smeštaj starih i nemoćnih, realizovali snabdevanje vodom, obezbeđivali šatore, krevete i ćebad. Pripadnici jedinice angažovani su i na zadacima “druge misije”, odnosno aktivno učestvuju u mirovnim operacijama, gde bih posebno istakao angažovanje na očuvanju mira u Republici Liban – govorio je pukovnik Aleksandar Dedić o aktivnostima pripadnika zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije i Komande za razvoj Banatske brigade.

Svečanost u kasarni “Narodni heroj Svetozar Marković Toza” uveličali su, svojim nastupima, i umetnici – Milica Dosković, članica Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Jovica Jašin, glumac Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” u Zrenjaninu.

 

Izvor:zrenjanin.rs