Zrenjanin- U Kulturnom centru Zrenjanina danas je održana  tradicionalna Vidovdanska akademija, koju su priredili Organizacija “Svetosavlje” i Grad Zrenjanin, a centralni deo svečanosti predstavljalo je uručenje nagrada za 43 učenika generacije u svim zrenjaninskim osnovnim i srednjim školama u školskoj 201/22. godini.

U ime svih učenika generacije zahvalila se Sara Todorović, učenica OŠ “Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu, dobitnica više nagrada na takmičenjima i uspešna sportistkinja, članica kadetske reprezentacije Srbije u odbojci.

Najbolje među najboljima posebno su nagradili “Svetosavlje” i Grad Zrenjanin, a na postignutim rezultatima čestitali su im gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i predsednik organizacije “Svetosavlje” Dragan Vidaković, a prigodnu vidovdansku besedu izrekao je sveštenik SPC, protođakon Predrag Nenin.

Ove godine, prigodno priznanje i novčana nagrada za izuzetne rezultate, dodeljeni su  Sofiji Grujić, nastavnici fizike i hemije Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ u Farkaždinu i Osnovnoj školi „Jovan Dučić“ u Kleku.

Sofija Grujić, dobitnica priznanja za prosvetnog radnika godine pored prigodne plakete dobila je i novčanu nagradu u iznosu od 60.000 rsd i osveštanu ikonu Svetog Save.

Gradonačelnik Simo Salapura poručio je da je Vidovdan naše juče, danas i sutra, naša prošlost, sadašnjost i budućnost.
“Ono juče, naša slavna i slobodarska prošlost, oličeno je u dva Vidovdana zabeležena u svim istorijskim spisima – dan Kosovskog boja 1389. godine i dan Sarajevskog atentata, u osvit Prvog svetskog rata, 1914. godine. Svaki od ova dva Vidovdana odredio je sudbinu naše otadžbine i našeg naroda za duži vremenski period. Vidovdan danas, naša sadašnjost, jesu sećanja i počasti našim stradalnicima i slavnim precima. Odali smo i danas poštu našim sugrađanima poginulim u poslednjim ratnim sukobima, ali i ukazali na svo zlo i tragediju ratnih stradanja, kako se više nikada ne bi ponovila. Vidovdan sutrašnjice, Vidovdan budućnosti ste vi, dragi učenici generacije, vaše znanje, trud, posvećenost učenju i radu”, obratio se gradonačelnik učenicima generacije, uz uverenje da će neki od njih u narednim godinama i voditi ovaj grad.

“Jedan segment u vašem školovanju završavate u trenutku kada je naš grad ponovo u značajnom investicionom zamahu. Mnogo je u ovom trenutku gradilišta širom Zrenjanina, pripremamo se i za otvaranje novih, koja će menjati i privrednu i saobraćajnu i svaku drugu sliku grada. U lokalnoj samoupravi stvaramo ambijent koji će svima moći da obezbedi siguran posao i egzistenciju, da naš grad bude dobro mesto za život i rad, za sve one koji žele da u njemu ostanu ili dođu iz nekih drugih sredina. Želim vam da završite škole i fakultete koje planirate, da se školujete u bilo kom gradu, ali da se vratite u Zrenjanin, i ovde se ostvarite kao profesionalci u svom poslu, zasnujete porodice i doprinosite razvoju i grada i države Srbije”, poručio je gradonačelnik Simo Salapura, uz zahvalnost Organizaciji “Svetosavlje” na svemu što čini na afirmaciji i negovanju znanja, ličnih i porodičnih vrednosti, promociji najboljih među najboljima i to čini već dugi niz godina.

NAGRAĐENI UČENICI GENERACIJE U OSNOVNIM I SREDNjIM ŠKOLAMA U ŠKOLSKOJ 2021/22. GODINI:

OSNOVNE ŠKOLE – UČENICI GENERACIJE 2021/22
1. OŠ „Vuk Karadžić“ – Milica Danikov
2. OŠ „Dositej Obradović“ – Majda Mandić
3. OŠ „Dr Jovan Cvijić“ – Tamara Panić i Milica Trifunjagić
4. OŠ „2 Oktobar“ – Milica Ognjenović i Mila Bibin
5. OŠ „Đura Jakšić“ – Danijela Karuović
6. OŠ „Žarko Zrenjanin“ – Sara Todorović
7. OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ – Ivana Grujin
8. OŠ „Petar Petrović Njegoš“ – Nada Vuksanović
9. OŠ „Servo Mihalj“ – Ksenija Pamer i Julijana Horvat
10. OŠ „Sonja Marinković“ – Mikša Jenovai
11. OŠ „9 Maj“ – Kasnadra Stanišić
12. OŠ „Bratstvo“ Aradac – Ana Avgustinov i Jovana Tolmač
13. OŠ „1 Oktobar“ Botoš – Stefana Margić
14. OŠ „Svetozar Marković Toza“ Elemir i Taraš – Ksenija Mihajlović
15. OŠ „Dr Aleksandar Sabovljev“ Ečka – Nemanja Milovanović i Nina Brenda
16. OŠ „Jovan Dučić“ Klek – Ana Dursun
17. OŠ „Slavko Rodić“ Lazarevo – Petar Rakita
18. OŠ „Branko Ćopić“ Lukićevo – Lenka Novaković
19. OŠ „Dr Boško Vrebalov“ Melenci – Vanja Đurić
20. OŠ „Uroš Predić“ Orlovat – Nataša Simić

21. OŠ „Đura Jakšić“ Perlez – Lara Knežević
22. OŠ „Sveti Sava“ Stajićevo – Saška Kepić
23. OŠ „Mladost“ Tomaševac – Aleksa Romanov
24. OŠ „Dositej Obradović“ Farkaždin – Marko Ivkov
25. OŠ „Branko Radičević“ Čenta – Bojan Tadić
26. OŠ „Bratstvo i jedinstvo“ Belo Blato – Jelena Sabo

SREDNJE ŠKOLE
1. Zrenjaninska gimnazija – Luka Radaković
2. Ekonomsko trgovinska škola “ Jovan Trajković” – Bojana Petković
3. HTPŠ “Uroš Predić” – Anja Mihajlov, Teodora Ćurčić i Dejana Cvejanov
4. Srednja poljoprivredna škola – Slavko Vučetić
5. Tehnička škola – Dimitrije Jovanov
6. Srednja medicinska škola – Nevena Kaluđerski i Nevena Simović
7. Elektrotehnička i građevinska škola „Nikola Tesla“ – Mihajlo Tasić
8. SŠ „9 Maj“ – Dragan Radu
9. Muzička škola „Josif Marinković“ – Đorđe Damjan

 

U umetničkom delu Vidovdanske akademije nastupile su Blanka Hajnal, učenica III razreda srednje muzičke škole u klasi profesorke Ane Aleksić Šajrer, uz klavirsku saradnju profesorke Tine Nikolovski, kao i članica Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Milica Dosković, sa horom Svetog Arhangela Mihaila.

ORGANIZACIJA SVETOSAVLjE ZRENjANIN – PETROVGRAD

 “ORGANIZACIJA SVETOSAVLjE” je nestranačka, nevladina, neprofitna, humanitarna organizacija. Osnovana je sa ciljem da doprinese razvijanju duha svetosavlja, duha dobročinstva, materijalnog preporoda, istinoljublja, kulturnog uzdizanja, humanizma i čovekoljublja kao životnih principa, kako svake individue ponaosob, tako i kolektivnog duha, filosofije i ideala Srpskog naroda.

Želja osnivača i članova organizacije je da svojim delanjem daju doprinos i očuvanju nacionalnog identiteta i tradicije našeg naroda, posebno iskazane kroz duh Svetosavlja kao najvišeg odraza onog uzvišenog i plemenitog u Srpskom nacionalnom biću.