Tokom prethodnog vikenda, organizovan je Festival pomirenja, u okviru programa „Novi Sad – evropska prestonica kulture“ u Kreativnom distriktu u Novom Sadu. Filozofski fakultet, kao jedina obrazovna institucija u Vojvodini koja školuje stručnjake iz preko petnaest različitih oblasti društveno-humanističkih nauka, stao je iza projekta kojim se promovišu ove nauke, ali i njihov značaj za zajednicu. Podršku festivalu pružila je i kompanija Gomex.

Ove godine su osnovne teme o kojima se pričalo na festivalu bile posvećene obnovi kulture nakon sukoba, pokušajima uspostavljanja zajedničke istorije na ovim prostorima, ratnim zločinima, ulozi i budućnosti nacionalizma u 21. veku, ali i psihološkim osnovama pomirenja. U nedelju 26.6. uveče se posebno se izdvojila projekcija filma „Muškarci ne plaču“, nakon koje su prisutni imali priliku da razgovaraju sa autorom filma i stručnjacima koji su i sami ratni veterani, ali su i pružali psihološku pomoć ratnim veteranima za vreme i nakon sukoba devedesetih.

Pored Filozofskog fakulteta u organizaciji festivala učestvovali su i regionalni centar Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, Austrijski kulturni forum i Inicijativa mladih za ljudska prava.