Na konferenciji za medije u Opštoj bolnici Zrenjanin je najavljen skrining aneurizme abdominalne aorte. Pomoćnik direktora bolnice – dr Vanja Kunkin i Doc. dr Igor Končar- specijalista vaskularne hirurgije, ispred Udruženja kardiovaskularnih hirurga Srbije su ukazali na značaj ovih pregleda.


Četiri bolnice u Srbiji su uključene u Projekat skrininga abdominalne aorte, to su bolnice u Zrenjaninu, Valjevu, Kraljevu i Pirotu.

Dr Vanja Kunkin je istakao da će ovi pregledi trajati tri meseca; juni, juli, avgust na Radiološkom odeljenju Opšte bolnice Zrenjanin. Ciljna grupa su pušači stariji od 65 godina (muškarci i žene), jer su oni rizična grupa za ovo oboljenje.

ZAKAZIVANjE SE VRŠI SVAKOG RADNOG DANA OD 8 DO 12 ČASOVA NA BR.TEL: 023/513-328

Doc. dr Igor Končar je istakao da je ideja da se sprovede istraživački projekat kako bi se utvrdilo kolika je učestalost ove bolesti u našoj populaciji. Što se tiče dosadašnjih podataka, prošle godine je u Srbiji operisano 400 bolesnika koji su imali aneurizmu trbušne aorte, od kojih je 100 hitno operisanih (sa jakim bolovima ili je već pukla aorta). Smrtnost kod pacijenata kod kojih je aorta pukla je od 30 do 50%. Od 300 operisanih bolesnika, a koji nisu znali da imaju aneurizmu, smrtnost je 2 do 3%. Ova statistika je najbolja ilustracija koliko je važno da se na vreme otkrije ovo oboljenje. Po rečima dr Končara, ona ne može da se leči lekovima, ne operiše se odmah kada se otkrije, gleda se njen prečnik i rizik da pukne.

Aneurizma je proširenje krvnog suda koje se najčešće dešava na trbušnom delu aorte. Faktori rizika su pušenje i životna dob (preko 65 godina), oboljenje je češće kod muškaraca, ali u poslednje vreme je učestalo i kod žena, zbog načina života. Pored ovih faktora, hipertenzija takođe može biti faktor rizika.

Aneurizma abdominalne aorte je progresivno oboljenje, koje nastaje sa starenjem. Aorta, kao krvni sud, postepeno raste i ne pravi nikakve simptome. Brzina rasta je 3 do 5mm godišnje. Da bi dostigla 5 cm, kada je za operaciju, treba da prođe oko 10 godina, ne pravi nikakve tegobe. Prve tegobe koje nastanu, kod onih koji imaju sreće su jaki bolovi, kada još ne dođe do pucanja. Često se dešava da su bolovi toliko jaki, i da u kratkom vremenu dođe do pucanja, kada je smrtnost velika.