Foto:www.srbija.gov.rs

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas potpisivanju Ugovora o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu sa kompanijom „Metito“ iz UAE, koji će omogućiti da 95.000 stanovnika tog grada dobije čistu pijaću vodu.

Ugovor su potpisali gradodonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, direktor kompanije „Metito“ Rami Gandur i direktor JKP „Vodovod i kanalizacija Zrenjanin“ Predrag Bodiroga.

Brnabić je istakla da je Vlada Srbije pomogla da se reši višedecenijski problem sa vodom za piće grada Zrenjanina, dodavši da je problem rešen na jedini mogići način, a to je javno – privatno partnerstvo.

Prema njenim rečima, prethodni vlasnik fabrike za proizvodnju vode bila je privatna kompanija, pa Vlada nije mogla svojim sredstvima da reši ovu situaciju.

Ovo je najznačajniji trenutak u ovom teškom projektu obezbeđivanja pijaće vode građanima Zrenjanina i skidanja zabrane upotrebe vode koja je uvedena pre više decenija, naglasila je ona.

Premijerka je izrazila nadu da će stanovnici Zrenjanina u prvom kvartalu 2023. godine dobiti tehnički ispravnu vodu, a u prvom kvartalu 2024. godine i vodu za piće.

Ona je objasnila da je „Metito“ otkupio postojeće postrojenje za 3,5 miliona evra i da će u projekat dobijanja čiste pijaće vode za 95.000 stanovnika grada Zrenjanina uložiti još 18 miliona evra.

Predsednica Vlade je navela da će „Metito“ u narednih 25 godina upravljati postrojenjem i investirati u njega, nakon čega će ono postati vlasništvo grada.

Brnabić je najavila i da će Vlada paralelno sa ovim poslom uložiti 510 miliona dinara u sanaciju vodovodne mreže i zamenu azbestnih cevi u Zrenjaninu kako bi voda koju će građani dobiti u svojim domovima bila istog kvaliteta kao ona na izlazu iz fabrike vode.

Nakon potpisivanja, gradonačelnik Simo Salapura je istakao da je danas učinjen veliki korak ka rešavanju višedecenijskog problema u Zrenjaninu.

– Verujem da je ovo istorijski trenutak kada ćemo moći da kažemo da smo uspeli da rešimo ono što generacije iza nas nisu uspele da reše – rekao je gradonačelnik i zahvalio je predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i njenom timu na podršci koju je Grad imao.

– Ovo je dodatna garancija da ovaj projekat ima težinu, da može da uspe i bude efikasan kada su u pitanju aspekti svih delova ugovora. Zahvalio bih se i čitavom mom timu, ekspertima, profesorima, kabinetu, Gradskoj upravi, mojim pomoćnicima, našim javnim preduzećima, svima koji su bili uključeni u ovaj nimalo lak pregovarački proces, ali, na kraju, verujem da smo napravili dobro rešenje. Takođe, zahvalnost dugujemo i građanima Zrenjanina koji su bili strpljivi i koji su nas svojim poverenjem obavezali da rešavamo višedecenisjke probleme u našem gradu i mislim da to uspešno radimo, uz podršku Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića.

Verujem da je ovo istorijska stranica za Grad Zrenjanin, jedan blistav period našeg rada i verujem da će u našem gradu u prvom kvartalu 2024. godine biti bistra i čista, kada očekujemo da nijedan Zrenjaninac ne kupuje flaširanu vodu – rekao je gradonačelnik Salapura, zahvalivši i medijima koji su pratili situaciju u Zrenjaninu i izrazio očekivanje da će, kada je u pitanju ovaj projekat biti napravljena dobra priča za grad, i da se Zrenjanin više neće spominjati po pitanju zabranjenje vode za piće, već po novim investicijama koje se očekuju, po velikim gradilištima, izgradnji auto-puta, a što će, kako je gradonačelnik kazao danas u Vladi Republike Srbije, doneti boljitak svim Zrenjanincima.