Izložba radova zrenjaninskog fotografa i nekadašnjeg fotoreportera lista „Zrenjanin“ pod nazivom „Ivan Pančić – Lovac na svetlo i tamu – Retrospektivna izložba fotografija“ biće svečano otvorena u ponedeljak, 8. avgusta 2022. godine u 20 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Povod za ovu izložbu je obeležavanje šest decenija predanog rada Ivana Pančića u oblasti  fotografije, a postavka će kroz više od 70 fotografija predstaviti izbor iz njegovog bogatog opusa. Na izložbi su kroz objektiv Ivana Pančića predstavljeni grad Zrenjanin, motivi Banata, običaji i tradicija, priroda koja nas okružuje, sportska dešavanja, umetnička fotografija i dr. Vremenski raspon u kome su fotografije nastale je od šezdesetih godina prošlog veka, do današnjih dana.

Autor fotografija na izložbi je Ivan Pančić, dok su autori izložbe Jovan Drndak Njegović, fotoreporter i urednik fotografije lista Zrenjanin i Ivana Arađan, viši kustos-istoričar umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin. Saradnik na izložbi i u grafičkoj pripremi je Ranko Savčić (Atelje Forsa). Izložbu organizuju Narodni muzej Zrenjanin i Fotografski dokumentacioni centar uz pokroviteljstvo Grada Zrenjanina.

Publika će izložbu moći da pogleda do početka septembra 2022. godine.

 

Biografija:

 

Ivan Pančić (Petrovgrad, 1945), zrenjaninski fotograf, kandidat za zvanje majstora fotografije, nekadašnji fotoreporter u listu „Zrenjanin“, pasionirano i sa mnogo ljubavi više od pet decenija dokumentuje svet oko sebe. Taj svet najčešće podrazumeva ambijente grada Zrenjanina, ljude, prirodu, običaje u Banatu, sportske događaje i drugo. Tokom više od pola veka aktivnog rada, kvalitet fotografija Ivana Pančića često je bio potvrđen kroz osvajanje različitih nagrada, kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i danas. Nakon dodele Nagrade grada Zrenjanina 2021. godine za profesionalni rad usledile su pripreme retrospektivne izložbe ovog autora u Narodnom muzeju Zrenjanin. Izložba koja će se uskoro naći pred publikom zrenjaninskog Muzeja je najcelovitiji prikaz njegovog višedecenijskog rada i kruna fotografske karijere.

Fotografijom je počeo da se bavi još u osnovnoj školi, pedesetih godina XX veka. Kao dvadesetogodišnjak je 1965. dobio veliku nagradu Foto saveza Jugoslavije; tri godine kasnije (1968) objavio je prvu fotografiju u listu Zrenjanin, a od 1976. član je zrenjaninskog kluba fotografije (CD 13). Baveći se fotografijom proputovao je svet, izlagao u inostranstvu i stekao više od 250 domaćih i međunarodnih priznanja na raznim fotokonkursima. Od 1991. jedan je od retkih zrenjaninskih umetnika sa titulom majstorskog kandidata po kriterijumima Foto saveza Srbije. Dobitnik je nagrade Gran pri za sportsku fotografiju (Kranj, 1981), bronzane plakete u Sidneju (1989) i srebrnog pehara u Italiji (na konkursu Kodaka). Osvojio je i glavnu nagradu za crno-belu kolekciju na uglednom festivalu „Žisel“ (1981). Priredio je niz foto-izložbi posvećenih istoriji Zrenjanina, a njegovi snimci našli su se u mnogim (foto)monografijama, izložbenim katalozima, turističkim vodičima i drugim radovima posvećenim Zrenjaninu.