Zrenjanin- 65.saziv umetnika u Umetničkoj koloniji Ečka „Slika 20“obuhvata boravak i rad petoro istaknutih savremenih vizuelnih umetnika koji će razmatrati i preispitivati pojam slike u različitim kontekstima i medijima.

Umetnici će imati priliku da sami odaberu temu kojom će se baviti u svojim radovima, odnosno mogućnost da predstave ono što ih je najviše inspirisalo i podstaklo na rad u Ečki, njenom okruženju i kroz druženje i razmenu iskustva sa ostalim učesnicima kolonije.

Učesnici ovogodišnje kolonije „Slika 2020.“ su: Marko Crnobrnja, Ivana Smilјanić, Maja Rakočević-Cvijanov, Adrien Ujhazi i Milica Dukić.

Selektor i kustos projekta je Sunčica Lambić-Fenjčev.

Izložba radova nastalih u koloniji biće održana u Savremenoj galeriji Zrenjanin decembra 2020. godine.

Umetnička kolonija Ečka osnovana je 1956. godine. Od osnivanja kolonija je u svojim sazivima okuplјala umetnike koji su se bavili različitim tradicionalnim likovnim disciplinama (slikarstvo, skulptura, grafika, crtež), da bi se vremenom održala samo dva saziva – umetnika koji su se bavili klasičnim slikarstvom u sazivu „Slika“ i umetnika koji su se bavili akvarelom u „Susretima akvarelista“. Godine 2006. na pedesetogodišnjicu osnivanja kolonije došlo je do promene u konceptu tradicionalnih slikarskih okuplјanja kada je u skladu sa već uveliko prisutnim pluralizmom i interdisciplinarnošću u savremenoj umetnosti, umetnicima u Ečki omogućeno da se medijski neograničavaju na tradicionalno podelјene likovne discipline već da svoje ideje realizuju u različitim formama savremenog umetničkog izražavanja.

  1. saziv Umetničke kolonije Ečka – Slika 2020. je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbijei Grada Zrenjanina.

  1. saziv Umetničke kolonije Ečka – Slika 2020. se održava u skladu sa preporukama u vezi sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

MARKO CRNOBRNјA (1978., Obrenovac)

Diplomirao vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, kod profesora  Mrđana Bajića 2005. godine. Od 2017. radi na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu kao umetnički saradnik. Izlaže samostalno od 1999. godine. Imao je veći broj samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlјi i inostranstvu. Od 2009. dobio je nekoliko nagrada. Dela mu se nalaze u okviru stalne postavke Pedagoškog muzeja u Beogradu; u kolekcijama MUZEJ-a ZEPTER u Beogradu, Galerije RIMA u Kragujevcu i Beogradu, Narodnog muzej u Kralјevu, Narodnog muzeja u Vranju, Narodnog muzeja u Smederevu i većem broju privatnih kolekcija.

IVANA SMILjANIĆ

Vizuelna umetnica. Bavi se performansom. Rođena u Beogradu. Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2005. godine. Završila je Program Ženskih studija u Beogradu. Takođe je pohađala Queer Studies Program na Institutu za Filozofiju i socijalnu teoriju u Beogradu. Dobitnica je nagrada Dimitrije Bašičević Mangelos 2009. i Henkel Art Award za Srbiju 2011. godine. Nјeni radovi su u kolekciji Telenora i Oktobarskog salona. Imala je brojne izložbe i performanse u zemlјi i inostranstvu.

MAJA RAKOČEVIĆ CVIJANOV (1975., Subotica) diplomirala i magistrirala vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Osnivačica i članica umetničke grupe dez.org; članica Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS); osnivačica i predsednica udruženja Maja art. Za svoj rad više puta je nagrađivana.Izlagala je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlјi i inostranstvu. Radovi joj se nalaze u kolekcijama Kulturnog centra Beograd, Moderne galerije Likovni susret Subotica, galeriji Stadtpark, Krems na Dunavu, Austrija.

Živi i radi u Subotici. Udata, majka dvoje dece.

ADRIEN UJHAZI (1995., Novi Sad) diplomirala na akademiji umetnosti u Novom Sadu. Dobitnica je nekoliko nagrada i stipendija. Aktivno učestvuje na izložbama, projektima i likovnim kolonijama u zemlјi i inostranstvu. Samostalno je izlagala više puta. Mentor je radionice na Internacionalnoj rezidenciji  “Montemero Art Residency” u Španiji. Članica je Šok zadruge u Híd Kör Art – kultrunog magazina za mlade na mađarskom jeziku i SULUV-a. Adrien svoje stvaralaštvo usmerava ka ispitivanju čoveka i same prirode, što obuhvata oblasti ekološke umetnosti i Bio art-a u formi različitih vizuelnih medija kao što su slika, crtež, video, instalacija.

MILICA DUKIĆ (1989., Kralјevo) diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na osnovnim i master studijama slikarstva, dodatno i na master studijama crtanja. Godine 2014. postaje članica SULUV-a, kao i deo tima galerije Šok Zadruge. Ostvarila je trinaest samostalnih izložbi i učestvovala je na više od šezdeset grupnih umetničkih projekata u zemlјi i inostranstvu. Boravila je u inostranstvu kao umetnica na rezidenciji u Švajcarskoj i Grčkoj. Više puta je nagrađivana. U skorašnjoj praksi kombinuje fotografiju ili zamrznute scene iz filmova sa vezom, baveći se istraživanjem istovremenog prikazivanja lica i naličja slike. Živi u Novom Sadu.