Zrenjanin- Romantična drama začinjena humorom – predstava „Silvija“ premijerno 3. septembra u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“
Nova sezone (2022/2023) u zrenjaninskom Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ zvanično će biti otvorena u subotu, 3. septembra, u 20 časova, premijernim izvođenjem komada „Silvija“ na Dramskoj sceni u režiji Nenada Gvozdenovića.
Ovaj komad američkog dramaturga i pisca Alberta Ramsdela Garnija, koji će pred zrenjaninskom publikom biti predstavljen kao romantična drama, podstaći će nas da se pozabavimo razmišljanjem o međuljudskim odnosima, pre svega onim u bračnoj zajednici.
– Bračni par u svojim pedestim šalje najmlađe dete na fakultet. „Napokon“ ostaju sami. Sve govori da je došlo vreme za novi nivo braka. I, naravno, novi nivo ljubavi. Međutim (da bi došlo do drame, uvek se desi to „međutim“) muž pokupi Silviju (kuče) u parku i dovede je kući, rešen da je usvoji. To kod žene izaziva revolt, koji lagano, preko razočaranja, prerasta u pobunu.  Sve to, kroz komad, vodi ka raspadu dvadestdvogodišnjeg braka. Da li će do njega doći, ili će neki anđeo braka, ipak, dovesti sve u red, to je ono što ćemo ispratiti u ovoj predstavi. Pošto je ovo američki komad, možemo pretpostaviti kakav je kraj… jer oni baš i ne vole… da… – rekao je zagonetno reditelj Gvozdenović ostavljajući prostor publici da sama ispiše neke redove.
Predstava „Silvija“ žanrovski pripada onome što nazivamo psihorealizmom, sa povremenim izletima u druge žanrove.
– U osnovi je romantična drama, začinjena humorom, ocenjuje Gvozdenović.
Psa Silviju oko kojeg se odvija zaplet, igra glumica Vesna Varićak.
– Silvija priča. I to, bez zazora. Jer, valjda, kuče kad reši da priča, to radi isključivo otvorenog srca. Zašto, i otkud ona priča?! To jeste pitanje za filozofe i psihoanalitičare. Mi, svakako, imamo naš pozorišni odgovor, koji ćete detektivskim metodama otkriti kad odgledate predstavu – poručio je reditelj na kraju.
U predstavi, pored Vesne Varićak, igraju i Igor Filipović (k.g.), Snežana Kovačev Čelar, Milaj Vuković, Edit Tot Miškeljin i Nataša Luković.
Režija i izbor muzike potpisuje Nenad Gvozdenović, a kostimografiju i scenografiju Marija Jevtić. Tekst je prevela Milica Kralj.
Pretpremijera predstave „Silvija“ zakazana je za petak, 2. septembar, u 20 časova, na velikoj sceni. Karte za pretpremijeru se mogu kupiti na biletarnici Pozorišta (broj karata je ograničen).
Predstava je takođe repertoaru 10. i 24. septembra 2022.