Pogledajte program Kulturnog centra tokom avgusta:

ZLOŽBA MILANE LANE PAUNOVIĆ RAJŠIĆ „FOTOGRAFIJA – ZAUSTAVLJENI PERFORMANS“

Izložba radova Milane Lane Paunović Rajšić, dobitnice prve nagrade prošlogodišnjeg likovnog konkursa 30X30, pod nazivom „Fotografija – zaustavljeni performans“ biće otvorena u Malom salonu zrenjaninskog Narodnog muzeja u ponedeljak, 1. avgusta u 19 časova. Na izložbi su zastupljene fotografije iz različitih perioda autorkinog stvaralaštva nastale od 2008 – 2022. godine. Milana Lana Paunović Rajšić svoj umetnički izraz stvara koristeći kombinovane tehnike, fotografiju, body art, body paint, fotomontažu, projekcije i skulpture. Na svakoj fotografiji postoji neki vid autorkine intervencije. Na izložbi se predstavljaju radovi iz tri autorkina ciklusa. Kako se navodi jedna od važnih odlika Milaninog stvaralaštva je moć transfortmacije motiva kroz vreme, strukturu i medijsku realizaciju… Milana Paunović do sada je imala 14 samostalnih i učestvovala je na preko 70 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Milana Lana Paunović, multimedijalna umetnica, rođena je u Beogradu 1976. godine. Diplomirala je na slikarskom odseku u klasi profesora Mome Antonovića na ALU, u Beogradu 2022. Članica je ULUS-a i ULUPUDS-a. Živi i stvara u Beogradu.

Od nagrada izdvajamo:
– Prva nagrada likovnog konkursa 30X30 „Uspela – neuspela civilizacija“
Kulturni centar Zrenjanina, 2021. Rad: Children of war
– Prva Nagrada publike na izložbi „Mali format“ slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a
Galerija „Singidunum“, Beograd. Rad: „Đavolak“
– Prva nagrada za sliku na Zimskom salonu slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a,
Galerija „Progres“, Beograd, 2001. Rad: Peel me

Odabrane samostalne izložbe:
– Multimedijalna izložba „Pa ti nemoj da dojiš!“
Galerija „Singidunum“, beograd, 2014.
– Multimedijalna izložba „Ambivalence“
Srećna galerija SKC-a, Beograd, 2011.
– Izložba slika „Oljušti me, otvori me, ogoli me!“
Galerija „Singidunum“, Beograd, 2008.
Izložba slika „U sebi Ja“,
Galerija Doma vojjske“, Beograd, 2006.

Više o izložbi i autorkinom umetničkom radu možete pogledati na sajtu www.kczr.org

Milana Lana Paunović Rajšić dobitnica je prve nagrade XVI likovnog konkursa 30X30 koji raspisuje Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa autorom projekta mr Milutinom Mićićem.

Izložbu organizuje Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanin.

 

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA DANIJELE SAVIČIĆ „DETINJSTVO KROZ MOJE OČI“

Izložba fotografija po nazivom „Detinjstvo kroz moje oči“ autorke Danijele Savičić, biće otvorena u četvrtak, 4. avgusta u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. „Ovo je Danijelina prva samostalna izložba, koja je zamišljena kao retrospektiva petogodišnjeg, vrlo bogatog, opusa naše sugrađanke. Danijela se bavi fotografijom već duži niz godina ali je ovaj period od poslednjih pet godina odabran kao period u kojem su nastale upravo one fotografije koje su definisale i koje najbolje prezentuju stil i pravac u fotografiji kojim se ova autorka bavi. U pitanju su fotografije koje za temu uglavnom imaju decu i porodicu sa nešto naglašenim „retro“ stilom i interesantnim, veoma kreativnim scenografijama. Naglašena kreativnost scene, kompozicije, kolorit i sposobnost da ‘izvuče’ maksimum iz malih modela karakterišu izložbu. S obzirom na temu predstavljenih fotografija pretpostavljam da će se publika vrlo lako ‘pronaći’ i da će svako moći da izložene radove sagleda i doživi iz nekog svog ličnog ugla, bilo da je to sećanje na sopstveno detinjstvo, osvrt na decu iz svoje okoline ili pak na bilo koje detinjstvo i dete.» – naveo je Aleksandar Žarkov iz zrenjaninskog foto kluba CD13. Izložbu čini 111 fotografija manjeg formata i šest fotografija velikog formata. Za pomenutih šest fotografija treba napomenuti da će se nakon završene izložbe one naći trajno izložene, kao donacija, u Zrenjaninskoj bolnici.

Izložba će biti otvorena do 9. avgusta.

Izložba se organizuje u okviru programa vizelnih umetnosti Kulturnog centra Zrenjanina

 

ZROK FEST
– Amfiteatar Kulturog centra Zrenjanina
– Avgust 2022.
– Nastupi bendova – svake subote od 22 sata

U Kulturnom centru Zrenjanina u toku je ZROK fest, letnja muzička manifestacija koja je počela početkom jula sa trajanjem do 27. avgusta. U tom periodu posetioce svake subote u Amfiteatru Kulturnog centra očekuju rokenrol svirke. Nastupi počinju u 22 sata. Ulaz je besplatan.
– Ovogodišnji koncept organizovanja, nastupi i predstavljanja zrenjaninskih i gostujućih muzičara (bendova), pregled (muzičkih) aktuelnosti, izvođenje bendovskih hitova obogaćuje muzičku ponudu ljubiteljima ovog zvuka kao i potencijalnim posetiocima u okviru ovog letnjeg zrenjaninskog rokenrol festa koji iznova sadržajno usmerava pažnju na rokenrol stvaraoce i ovaj muzički pravac…

Predviđen raspored nastupa:
6. avgust – MIST i „Nepalac“
20. avgust – Sedativ, Direct Drive, Forgotten Scream
27. avgust – „Prljava frekvencija“, Overdrive

Organizator: Kulturni centar Zrenjanina

 

DANI PIVA U GRADSKOJ BAŠTI
– Dramski program – dve predstave, jedno poetsko veče
– 11, 13. i 14. avgust – 21 sat
U Gradskoj bašti u okviru manifestacije „Dani piva“ organizuju se dve predstave i jedno poetsko veče. Jedanaestog avgusta na programu je monodrama „Hapšenje sa predumišljajem“. Scenario za ovu predstavu je uradio Cvetin Aničić, režiju potpisuje Petar Mitić a glavni lik policijaca iz monodrame igra Bojan Miloradović iz jagodinskog „Velikog teatra“. Trinaestog avgusta publiku očekuje još jedna komedija urađena u formi monodrame pod nazivom „Ubiću se, majke mi“ koja govori o ženi koja se nalazi na životnoj prekretnici i koju sa svim komičnim elementima glumački interpretira Jovana Petronjević u režiji Katarine Mitrović Janković. Četrnaestog avgusta na programu je poetsko veče „Hod po strunama“ sa glumcima Aleksandrom Lazićem, Jelicom Kovačević i muzičarem Ninoslavom Ademovićem.

– Svake od navedenih večeri program počinje u 21 sat. Ulaz je besplatan.
– Program organizuje Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa agencijom „Moj trag“.

 

 

DEČJI PROGRAM U TOKU MANIFESTACIJE „DANI PIVA“

Zabavilište u parkiću plankiću od 11. do 14. avgusta

U okviru gradske manifestacije “Dani piva“ u Plankovoj bašti pored Kulturnog centra Zrenjanina od četvrtka, 11. avgusta do nedelje, 14. avgusta biće održan dečji program –“Zabavilište u parkiću plankiću“.

Raznovrsni sadržaji namenjeni najmlađima obuhvataće niz svakodnevnih kreativnih i edukativnih radionica kao i zabavnih programa namenjenih njihovom uzrastu. Svi programi su besplatni ali imajući u vidu da je „Zabavilište“ i humanitarnog karaktera, simbolične ulaznice na radionice su plastični čepovi (doniraće se udruženju “Čep za hendikep“) i dečije stare stvari, igračke, knjige (doniraće se “Crvenom krstu“). Napravljene stvari na radionicama, ukoliko deca žele da ponesu kući, otkupljuju i po svojoj želji doniraju udruženjima “Zelene šape“ i “Nurdor“.

– Svu decu u parku očekuju voće i voda kao poklon Trgovinskog lanca „PerSu

Najistaknutije učesnike radionica očekuju vredni pokloni.

Četvrtak 11. avgust
Lokacija: Plankova bašta
18 časova – “Sovice mudrice“ i Otilija Buheker Ilić
19 časova – Logopedska radionica sa Donom Podunavac

Petak 12. avgust
Lokacija: Plankova bašta
18 časova – Kreativna radionica
19 časova – NTC radionica sa Teom Topić

Subota 13. avgust
Lokacija: Plankova bašta
10-13 časova
Dečija pijaca
10 časova – Radionica štaparije “Diginet“
11 časova – Radionica cvećare “Daruši“
12 časova – Arheološka radionica „Vajamo i družimo se“ Narodnog muzeja Zrenjanin
Animacija studija “Cekom“ – gusari (maskenbal ) – za najmlađe
Iron – sportski poligon i “Čigra“

Nedelja 14. avgust
Lokacija: Plankova bašta
SPORTSKI DAN 10-13 časova
Zip Line
Radionice:
Realni Aikido, Uechi ryu, Luk i strela, Golf, Ronjenje, Samoodbrana za žene, Joga za odrasle
Iron sportski poligon i “Čigra“
“Prva pomoć“ – radionica Crvenog krsta
Lokacija: Amfiteatar Kulturnog centra
18 časova – Radionica i predstava lutkara Jovana Carana
19 časova – Mini koncert dečijeg hora “Sanjalice“

 

Organizatori i pokrovitelji:
– Grad Zrenjanin
– Kulturni centar Zrenjanina

 

Izložba „ZNAMENITI SRBI DALMACIJE“

Izložba fotografija „Znameniti Srbi Dalmacije“ autora Milorada S. Kuraice biće otvorena u petak, 12. avgusta u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Izložba je posvećena znamenitim Srbima koji su poreklom iz Dalmacije. Ovaj svojevrsni omaž obuhvatio je 105 velikana koji su na svoj način doprineli stvaranju kulturnog identiteta i kulturne baštine u oblasti nauke i kulture, svog diplomatskog, književnog, publicističkog, akademskog, umetničkog ili sportskog rada. Analiziranjem većeg vremenskog raspona od par vekova sistematizovana celina daje uvid u širok okvir delovanja i stvaralačkog rada velikog broja ljudi od Branko Žeželj (20. vek), građevinskog inženjera, konstruktora, inovator i akademika, Petra Trifunovića, poznatog šahiste (20. vek), jednog od najznačajnijih političara iz 19. veka Save Bjelanovića, Ruđera Boškovića čuvenog dubrovačkog astronoma, matematičara, fizičara, pesnika i diplomate iz 18. veka, pravnika, istoričara i publiciste Boška Desnice (19/20. vek), pesnika Ivana Gundulića (16/17. vek), pisca Jovana Radulovića (20. vek), Luja Vojnovića (19/20. vek), pravnika, advokata, diplomate, Marina Držića dramaturga, pesnika i pisca (16. vek), pisca Sime Matavulja (19/20. vek), arhimandrita Gerasima Zelića (18/19. vek), epskog junaka Vuka Mandušića (17. vek), vajara i akademika Tome Rosandića (19/20. vek), glumica Alenke Rančić i Olge Spiridonović (20. vek) do Cvijete Zuzorić, plemkinje i pesnikinje koje je živela krajem 16. i početkom 17. veka, samo su neka od imena koja identifikujemo i pamtimo zbog značajne zaovštavštine a uporedo vezujemo i za dalmatinsko poreklo.

Izložbu organizuje Zavičajno udruženje „Dalmacija“ iz Subotice u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina.

Izložba je otvorena u periodu od 12. do 23. avgusta svakog dana od 8 do 20 časova.

ZRENJANIN ZOVE

Amfiteatar Kulturnog centra Zrenjanina
Publika je već navikla da se u toku gradske manifestacije „Dani piva“ već deceniju unazad u Kulturnom centru Zrenjanina organizuje i Festival alternativnog zvuka „Zrenjanin zove“. Ove godine na jednodnevnom festivalu nastupaju sledeći bendovi: Restore, Madresi , „Neke face“ i Vizelj. Festival se održava u Amfiteatru Kulturnog centra Zrenjanina. Nastupi počinju u 22 sata. Ulaz je besplatan.

Organizator:
Kulturni centar Zrenjanina
Pokrovitelj: Grad Zrenjanin

Više o festivalu pogledati na:

Zrenjanin zove (festival alternativnog zvuka)

BERZA GRAMOFONSKIH PLOČA

U nedelju, 14. avgusta od 10 do 14 časova na platou Kulturnog centra Zrenjanina biće održana BERZA GRAMOFONSKIH PLOČA (prodaja, zamena, kupovina). Informacije: 061/2952592.

 

IZLOŽBA „ŠTEP LJUBAVI“

Izložba plesnih kostima pod nazivom „Štep ljubavi“, izrađenih u periodu od 1983. do 2021. godine, veštim rukama Gizele Marton, biće otvorena 25. avgusta u 19 sati u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Posetioci izložbu mogu da pogledaju do 30. avgusta.

Marton Gizela rođena je 20. marta 1954 godine. Posle završene osnovne škole upisuje srednju školu za krojača ženske odeće. Nakon uspešno završene srednje škole upisuje i usavršavanje za modelara odeće. Profesionalnu karijeru obavljala je kao šef krojačnice i vođa pogona u firmama ‚‚Slavica‚‚ , ‚‚ Zita‚‚ , ‚‚Sloga‚‚, ‚‚Mideri‚‚, ‚‚Casal“‚‚…
– U dodir sa plesnim kostimima dolazi 1983. godine kada njena ćerka počinje da igra balet. Tada, zajedno sa tetka Radom (Radislavka Dabić- baletski pedagog) i posle sa svojom ćerkom (Nikoleta Vidaković) punih 40 godina štepom ljubavi oživljavala je razne zemlje, životinje, ljude, prirodu. Njene kostime je nosilo hiljade dece u više zemalja sveta. Putem izložbe kostima, fotografija i jedne video priče predstavlja se njen bogat talenat i ljubav prema oblikovanju i oživljavanju tkanine.

Izložbu organizuje plesni studio „Free Dance“ u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina.

 

MANIFESTACIJA BANATSKA BAJKA – LETO U GRADSKOJ BAŠTI
Lokacija: Županijski park (Gradska bašta)

U zrenjaninskoj Gradskoj bašti u toku je manifestacija «Banatska bajka – leto u gradskoj bašti“. Kulturno umetnički programi za sve generacije održavaće se do 28. avgusta. Detaljan prgramski sadržaj objavljuje se na stranici https://www.facebook.com/Banatska-Bajka-Leto-U-Gradskoj-Ba%C5%A1ti 1341842445907622/. Manifestaciju organizuju Kulturni centar, Turistička organizacija i IP Media 023 Zrenjanin. Pokrovitelj manifestacije je Grad Zrenjanin.

Raspored programa «Banatske bajke»

Ponedeljak, 1. avgust – 20 časova – nastup muzičara Dragoljuba Grbića iz Aleksandrova

Utorak, 2. avgust – 20 časova – Pivsko veče – predstavljanje Male Pivare „Crna kornjača„ iz Beograda uz nastup dua „Hand Made“

Sreda, 3. avgust – 20 časova – promocija knjige „Avramovi iz Panonije“ Biljane Dimitrijevič Martinov – autorka i prijatelji

Četvrtak, 4. avgust – U 18 časova studio Cekom realizuje radionicu animacije, od 19 časova organizuje se radionicadečjeg centra „Smajli“ a od 20 časova radionica „Planeta“ Kreativnog centra „Dečije carstvo“. U 21 sat na programu je projekcija filma za decu «Usršnji zeka».

Petak, 5. avgust – 20 časova – nastup Milice Dosković sa gostima

Subota, 6. avgust – 20 časova – veče udruženja „Srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva“ iz Zrenjanina

Nedelja, 7. avgust – 21 sat – Projekcija dečjeg filma „Vreme je za sankanje“

Ponedeljak, 15. avgust – 20 časova – Nastup muzičara Dragoljuba Grbića iz Aleksandrova

Utorak, 16. avgust – 20 časova – Pivsko veče i predstavljanje „Zlatne krigle“ iz Zrenjanina uz nastup dua „ Hand Made “

Sreda, 17. avgust – 19 časova – nastup ženskog hora Femina Vox iz Subotice

21 sat – predstava Velikog teatra iz Jagodine

Četvrtak, 18. avgust – Program za decu

18 časova – radionica grupe «Sovice mudrice»

19 časova predstava Velikog teatra iz Jagodine

21 sat – projekcija filma za decu

Petak, 19. avgust – 18.30 časova – promocija knjige „Maslina i tama“ Željko Vujadinović iz Lukićevoa a od 20 časova publiku očekuje nastup Milice Dosković

Subota, 20. Avgust – 18.30 časova – Književno veče i promocija knjige Petra Ćirića iz Perleza a od 20 časova nastupa muzički sastav Bid Bend «Gagić i prijatelji»

Nedelja, 21. avgust – 21 sat- projekcija filma za decu

Ponedeljak, 22.avgust – 20 časova – Nastup muzičara Dragoljuba Grbića iz Aleksandrova

Utorak, 23. avgust – 20 časova – Vinsko veče vinarije „Dragan i Mirković“ iz Pančeva i „Vinske terapije“ Milorada Popovića iz Zrenjanina uz nastup duo „ Hand Made “

Sreda, 24. avgust – 20 časova – Književno druženje – učestvuju Književna omladina Srbije iz Beograda, Književni klubovi „Duško Trifunović“ iz Kikinde i „Branko Radičević“ iz Žitište i pesnici i pisci iz Zrenjanina

Četvrtak, 25. avgust – Program za decu:

18 časova – predstava dramskog studija Cekom

19 časova – NTC radionica

21 sat – Projekcija dečjeg filma

Petak, 26. avgust – 19 časova – Književno veče poznatog zrenjaninskog pesnika Perice Markova

20 časova – Muzički program – nastup Milice Dosković

Subota, 27. avgust – 18.00 časova – predavanje Slobodana Vlajića, književnika i psihologa iz Beograda

20 časova – nastup muzičkog sastava Bid Bend «Gagić i prijatelji»

Nedelja, 28. avgust – 21 sat – Projekcija filma za decu

 

Ulaz na programe manifestacije «Banatska bajka» je slobodan.

Organizator zadržava pravo izmene programa