Rotari klub Zrenjanin, u saradnji s Rotari klubom Beograd – Čukarica, organizovao je sredu, 28. septembra, u Baroknoj sali Gradske kuće, dodelu bespilotnih letelica – dronova i robotića, osnovnim školama sa teritorije srednjeg i južnog Banata i opštine Žabalj. Donaciju su dobile ukupno 22 škole, a u okviru današnje svečanosti organizovana je i obuka za buduće korisnike, odnosno nastavnike informatike i tehnike.

Osim predstavnika pomenutih rotari klubova, članova Rotari Distrikta 2483 Srbija i Crna Gora, dodeli donacije prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, član Gradskog veća Slaviša Vlačić, načelnica Školske uprave za Banat Snežana Oluški Vlačić, ali i predstavnici rotari distrikta iz Džordžije, Sjedinjene Američke Države i Berna, Švajcarska, partnera Rotari kluba Beograd – Čukarica.

Pozdravljajući prisutne u ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika Sima Salapure i u svoje lično ime, zamenik Santovac istakao je značaj ovakve akcije i zahvalio rotari klubovima na doprinosu razvoju digitalne pismenosti naših učenika, unapređenju nastave i sticanju novih znanja.


– Ovom donacijom povećava se i interesovanje dece za usvajanje novih znanja u oblasti digitalnih tehnologija i informatičke pismenosti, a Grad Zrenjanin uvek je tu da podrži ovakve i slične akcije. Svi imamo jedinstven cilj, da unapređujemo društvo, a digitalizacija je nešto što je svakodnevnica, što decu očekuje i što će ih pratiti kroz život – kazao je Saša Santovac.

Koordinatorka akcije iz Rotari kluba Zrenjanin Ivana Bošnjak istakla je da ova akcija traje već dve godine i da ovog puta donacija ne odlazi samo školama sa teritorije Zrenjanina, već i dva banatska okruga, kao i Opštine Žabalj.
– Ovaj grant sproveden je u saradnji s Ministarstvom prosvete Republike Srbije, tako da će nastavnici informatike i tehnike i tehnologije imati obuku, jer se u petom i šestom razredu uče programi “skreč” i “pajton” i đacima je taj dron vrlo zanimljiv. Drugi global grant je Rotari kluba Bor, u kom smo takođe učestvovali kao klub i danas ćemo posetiti vrtić “Cvrčak” u Mužljanskoj koloniji, koji je opremljen posebnim didaktičkim sredstvima. Sve ovo urađeno je u saradnji s organizacijom USAID i još nekim rotari klubovima iz inostranstva – kazala je Ivana Bošnjak.

Ispred Rotari kluba Beograd – Čukarica obratio se Vladimir Matić, koordinator, istakavši odličnu saradnju sa zrenjaninskim rotari klubom, kog je apostrofirao kao jednog od najaktivnijih i najboljih u zemlji. U ime domaćina, Rotari kluba Zrenjanin, prisutne je pozdravio predsednik Božidar Đurica i iskazao zadovoljstvo i čast što im se ukazala mogućnost da učestvuju u ovoj akciji, global grantu u organizaciji Rotari kluba Čukarica. On je ovom prilikom uručio i zahvalnice Gradu Zrenjaninu, Školskoj upravi za Banat i Vladimiru Matiću, da bi potom zamenik gradonačelnika, načelnica Školske uprave za Banat i članovi rotari klubova uručili dronove i robotiće predstavnicima škola. Sa teritorije Grada Zrenjanina, donaciju su dobile osnovne škole “Žarko Zrenjanin” iz Zrenjanina, “Dr Boško Vrebalov” iz Melenaca, “Branko Radičević” iz Čente i “Bratstvo” iz Aradca.