Svetski dan bez automobila, globalni događaj koji se održava danas, 22. septembra, poslužio je kao povod za okupljanje u zrenjaninskoj Gradskoj bašti i dodelu bicikala našim sugrađanima, koji su ih nabavili na osnovu raspisanog javnog poziva, a čiju je kupovinu sufinansirao Grad Zrenjanin.

Pojedinačni iznos subvencije bio je 10.000 dinara, a ukupno je za ovu namenu izdvojeno iz budžeta 500.000 dinara, odnosno nove bicikle moglo je da kupi 50 građana sa prebivalištem na teritoriji Grada Zrenjanina.

Ugovore je vlasnicima novih bicikala uručio zamenik gradonačelnika Saša Santovac, podsećajući da je akciju sufinansiranja kupovine bicikala grad prvi put organizovao prošle godine, i da je ovoga puta odziv prevazišao očekivanja.


– Osim što smo udvostručili prošlogodišnji iznos pojedinačne subvencije, sa pet na deset hiljada dinara, prvobitno predviđena sredstva za ovu namenu od 240.000 dinara povećali smo na pola miliona i time omogućili kupovinu 50 bicikala po najpovoljnijim uslovima – istakao je zamenik gradonačelnika, ukazujući na ciljeve ovakve akcije.

– Povećali smo subvencije s jasnom željom da što više naših sugrađana koristi bicikl kao prevozno sredstvo, ujedno i da koristi ono što smo u proteklom periodu radili, biciklističke staze na teritoriji grada, a sada uz mogućnost vožnje stazom do Rumunije, odnosno od Zrenjanina do Temišvara, i uz druge planove, kada su biciklističke staze u pitanju – rekao je zamenik gradonačelnika.

Benefiti vožnje bicikla kreću se od zdravstvenih do ekoloških, uz koje idu i ušteda energije i turistički potencijali naše sredine, i važni su i za pojedinca i za društvo u celini. Zrenjanin ima razvijenu mrežu biciklističkih staza, skoro 35 kilometara, po tome je među vodećim gradovima u Srbiji, ali je činjenica da ih je potrebno graditi još i na tome će se sigurno raditi u narednom periodu.