Zrenjanin je danas bio domaćin manifestaciji “Izađi mi na teglu”, deset ekipa imalo je priliku da pokaže svoje umeće u spremanju ajvara, tradicionalnog specijaliteta.

 

Posetioci su danas  pored takmičarskog dela mogli da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu, kao i u  „Tegla bazar-u”, gde su mogli kupiti zimnicu, ručne radove, med i suvenire.

 

“Grad Zrenjanin podržava sve manifestacije ovog tipa i mogu  reći da je ovo jedna divna manifestacija koja je već prešla u tradiciju, jer ovo je šesta godina kako se održava u našem gradu.  Jako je lepo da naše žene i naša udruženja  dobiju na ovaj način priliku da naprave pravi domaćinski ajvar i da kao pobednici odu u Beograd na državno takmičenje“, rekao je Rajko Kapelan pomoćnik gradonačelnika.

 

 

Manifestacija „IZAĐI MI NA TEGLU“ spaja tradicionalno i moderno, selo i grad, prošlost i sadašnjost, dobar recept sa istančanim ukusom, zatim sve to promeša i na kraju uradi ono što najbolje zna – napuni teglu i nameni je kome je najpotrebnija.
„Gastronomski karavan “Izađi mi na teglu”, veliko nacionalno takmičenje u pripremi ajvara, šesti put je u našem gradu. Organizatori manifestacije realizovali su današnje takmičenje u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zrenjanina. Ove godine imamo deset takmičarskih ekipa, a pobednik dobija šporet Smederevac i  direktno se plasira u finale“, rekla je Ivana Bogaroški koordinatorka manifestacije.
„U svakom gradova, u kojem gostuje manifestacija, u proseku se proizvede oko 400 tegli ajvara. Tokom  30 dana, koliko traje manifestacija, biće pripremljeno oko 10.000 tegli, a celokupna proizvedena količina namenjena onima kojima je najpotrebnije sa teritorije opština u kojima se manifestacija održava“, istakli su organizatori.