Manifestacija “Dani Srpske u Srbiji”, koja se ove godine organizuje od 8 do 14. septembra, održana je juče i u Zrenjaninu, jednom od deset gradova domaćina u našoj zemlji. Projekat pod tim nazivom pokrenut je 2013. godine sa idejom da se Srbiji i njenim građanima na nov i jedinstven način predstavi Republika Srpska i njeni potencijali.

Zrenjanin je tom prilikom posetila delegacija Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, u kojoj su bili šef Predstavništva Mlađen Cicović, Tatjana Duvnjak,samostalni stručni saradnik za promocije, planiranje i unapređenje rada Predstavništva i Jelena Kusmuk, samostalni stručni saradnik za razvoj i unapređenje privredne saradnje. Ugostio ih je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura sa saradnicima, zamenikom Sašom Santovcem i pomoćnicom Cicom Vučković. Razgovaralo se o dosadašnjoj saradnji između grada Zrenjanina i gradova u Srpskoj, a dogovoreni su i neki naredni koraci u tom pravcu.

Mlađen Cicović istakao je da je svaki dolazak u Zrenjanin za njega predstavlja nešto posebno, pre svega zbog činjenice da u našem gradu i okolini živi puno ljudi poreklom s prostora Republike Srpske.
– Danas smo po sedmi put u Zrenjaninu u okviru manifestacije “Dani Srpske u Srbiji”, i s rukovodstvom grada razgovarali smo kako da međusobnu saradnju gradova i opština podignemo na još veći nivo, imajući u vidu činjenicu da Zrenjanin ima potpisana tri sporazuma o saradnji s gradovima i opštinama u Republici Srpskoj. Dogovorili smo da ta saradnja bude usmerena, pre svega, ka mladima, studentima, istaknutim umetnicima i privrednicima, jer to će biti garancija da će naša saradnja u narednom periodu biti čvršća i bolja nego sada – kazao je Cicović i dodao da je primarna uloga Predstavništva da promoviše Republiku Srpsku i njene vrednosti, ali i da podstiče i jača saradnju sunarodnika s obe strane Drine.

Cicović je još naveo da je dogovoreno da se sa Kancelarijom mladih u Zrenjaninu pokrene inicijativa da studenti iz Republike Srpske u našem gradu obavljaju praksu.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da je Zrenjanin aktivno uključen u organizaciju “Dana Srpske u Srbiji”, koja ove godine doživljava i jubilej – jednu decenicu od pokretanja. Ukazao je na dobru saradnju između grada Zrenjanina i bratskih gradova i opština u Srpskoj.
– Bratski gradovi su nam Trebinje, Laktaši i Bijeljina, sarađujemo i s Višegradom i Bilećom, ali i mnoga naseljena mesta na našoj teritoriji imaju neke bratske veze i korene u pojedinim krajevima Republike Srpske. Te veze su mnogo duže i dublje od ovog desetogodišnjeg perioda u kom se održava manifestacija i nastavićemo da ih održavamo i negujemo – rekao je gradonačelnik i dodao da u tom smislu prate ono što čine rukovodstva Srbije i Srpske, ne samo kada je u pitanju kulturna saradnja nego svaka oblast ekonomskog razvoja.

U nastavku jučerašnjih dešavanja, u Kulturnom centru Zrenjanina održan je i koncert etno-grupe “Iva“ iz Doboja. Gosti iz Srpske imali su sjajan nastup u prepunoj sali i na najbolji način predstavili deo tamošnjeg umetničkog stvaralaštva.

 

 

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva za realizaciju projekta „Informisanje mladih i značaj sporta u Zrenjaninu“.