Povodom potencijalnog ekocida na Begeju Udruženje „Čuvari Perleza“ izdali su saopštenje koje vam prenosimo u celosti:

Na mejl udruženja „Čuvari Perleza“ su stigle uznemirujuće fotografije snimljene na levoj obali Begeja.

Na fotografijama se može videti mrtva riba koja pluta po površini vode kao i u fazi raspada na obali reke. Da li je reč o trovanju ribe u Begeju, ne znamo, ali evidentno problem postoji.

Foto Google maps

Udruženje je fotografije prosledilo nadležnim organima zarad daljeg delovanja.

 

„Ovo je drugi put u šest meseci da se događa potencijalan ekocid na Begeju! Ako se sada ustanovi da je riba zaista otrovana, postavlja se pitanje ko je trovač i da li će odgovarati za isti čin. Podsećanja radi, Begej delom toka koji prolazi kroz atar Perleza spada u zaštićeno područje treće kategorije specijalnog rezervata prirode „Carska Bara“. Da li je to način kako pojedinci štite životnu sredinu i rezervat prirode?

Rekreativni ribolovci koji su preko našeg udruženja obezbedili dozvole za ribolov su izrazili zabrinutost da li je uopšte bezbedno pecati na Begeju? „Riba danima ne grize, a danas vidimo pomor i mrtvu ribu koja pluta po Begeju“ je jedan od komentara ribolovaca. Da li postoji rešenje za ovakvu situaciju? Šta društvo može da uradi da bi se otkrio nesavestan pojedinac koji očigledno ne haje za našu reku“,navodi se u saopštenju Udrženja Čuvari Perleza.