Zrenjanin- Manifestacija „Bulevar tradicije“ čiji je cilj sačuvati od zaborava stare recepte održana je danas u našem gradu.

Na takmičenju je bilo  izloženo 45  torti i 35 likera i sve je bilo  napravljeno po receptima naših baka.

Žiri za torte u sastavu, Laslo Husta– profesor kuvaratva, Stojanka Lekić, pokrajinski poslanik i Milica Dalja Plepel TOGZ,  imao je težak zadatak da proglasi pobednika. Nabolju tortu napravila je Sofija Tomović iz Obrenovca, ona je osvojila i treće mesto, dok je drugo pripalo Tatjani Kukić iz Zrenjanina.


Specijalnu nagradu dobila je Ljupka Miškov iz Aleksandrova.

Žiri u sastavu: Olgica Velimirov– tehnolog, Olivera Teodorović generalni zastupnik Taparvera za Srbiju i Ivana Bogaroški iz TOGZ proglasili su najbolji liker.
Prvo mesto osvojila je Biljana Popadić iz Orlovata, drugo  Anastasija Đinović iz Orlovata i treće mesto pripalo je Snežani Radin iz Zrenjanina.

Specijalnu nagradu dobila je  Mirjana Đinović iz Orlovata.

 

Tročlani žiri degustira torte

Tročlani žiri degustira likere

Ljubica Cvetinov Vukov predsednica Udruženja „Bulevar 023“ iz Zrenjanina zahvalila se Gradu Zrenjaninu i Turističkoj organizaciji grada Zrenjanina na pruženoj podršci.

„Tema današnje manifestacije je Torte i likeri po receptima naših baka, a cilj je da čuvamo tradiciju, ali i da napravimo spoj tradicije i modernog. Danas imamo 45 prijavljenih učesnica koje se takmiče za najbolju tortu i 35 za najbolji liker. Kriterijum za ocenjivanje je da je torta zaista napravljena po starom receptu,  poput Vasine, Grete, Reforme ili Doboš torte, znači  ne sme da sadrži šlag ili fondan“, istakla je Ljubica Cvetinov Vukov  i naglasila da će  se tema manifestacije menjati svake  godine i uvek će biti vezana za tradicionalnu kuhinju ovog kraja.

Pored Udružanja i Aktiva žena iz našeg kraja današnjoj manifestaciji prisustvovale su i članice Udruženja žena iz Rumunije kojima je  direktorka Turističke organizacije grada Zrenjanina Sanja Petrović  uručila poklone.

Održan je i kulturno-umetnički program u kojem su učestvovali KUD „Pionir“ i KUD „Uroš Predić“ iz Orlovata.

Organizator manifestacije je Udruženje građana „Bulevar 023“ iz Zrenjanina.