Pored programa Vlade Republike Srbije „Moja prva plata” koji sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Ministarstva omladine i sporta, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije, koji trenutno ima više od 200 otvorenih pozicija za mlade u Zrenjaninu, grad Zrenjanin je otvorio još jedan konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za ekonomsko osnaživanje mladih do 35. godina, što je mera finansijske podrške koja se po prvi put realizuje u našem gradu.

U narednom periodu se planira imlementacija programa Garancija za mlade, o kojoj je bilo reči tokom dijaloga u Evropskoj komisiji u Briselu, kojoj je prisustvovala Milica Bogdanov, ekspertkinja za oblast karijernog savetovanja i zapošljavanja, predstavnica Srbije, u okviru Evropske godine mladih.

,,Garancija za mlade je program kojim mladi dobijaju kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja, praksu ili obuku u roku od četiri meseca od ulaska u status nezaposlenosti ili završetka formalnog obrazovanja,“ objasnila je Milica Bogdanov.

Za protekle tri godine je više od 400 mladih iz Zrenjanina imalo priliku da učestvuju u nekoj od aktivnosti ili mera u okviru projekta YourJob, Inkubatora za mlade Karitasa Zrenjanin. Milica Bogdanov ističe da je najveći broj mladih prošlo kroz aktivnost karijernog vođenja i savetovanja, ali i programe profesionalnih kurseva, radnih praksi i program preduzetništva. U Zrenjaninu je otvoreno 9 biznisa mladih zahvaljujući bespovratnim sredstvima i stručnom podrškom YourJob projekta.

Imajući u vidu odlične rezultate, u narednim mesecima se očekuje druga faza projekta YourJob. Trenutno se radi na akreditaciji Inkubatora za mlade kao prvog licenciranog centra za karijerno vođenje i savetovanje u Zrenjaninu. Mladi će od novembra meseca moći da dobijaju besplatne usluge karijernog vođenja i savetovanja, a za više informacija mogu kontaktirati putem mejla: Milica.bogdanov@caritas.rs.
Priznanje za rad u oblasti karijernog vođenja i savetovanja YourJob projekta je stiglo i od Tempus fondacije, sa osvojenom prvom nagradom za program zapošljavanja korisnica socijalne zaštite, koji je kreiran u saradnji sa Centrom za socijalni rad grada Zrenjanina i Institucijom MOST.

Pored navedenih programa i projekata, UNICEF u Srbiji u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uz stručnu podršku i partnerstvo sa Gi Group i NAPOR (Nacionalna asocijacija praktičara omladinskog rada), implementira projekat Unapređenje zapošljivosti mladih kroz radne prakse. Radionica povodom predstavljanja mogućnosti projketa će se održati 24.10. u 17 časova u Ljubljanskoj 15.

Zainteresovani se mogu prijaviti putem linka: https://forms.gle/YZj3SdbPBJRuS3Ji8