Zrenjanin- U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 21. oktobra 2022, sa početkom u 19 časova biće svečano otvorena izložba pod naslovom „Umetnice staklenog sjaja: Janja Pađen i Jelena Matejić Taras”.

Izložba predstavlja publici radove dve umetnice različitog senzibiliteta koje spaja lјubav prema krhkosti i prozirnosti stakla, ali i snazi veze koju pruža metal. Obe umetnice aktivno koriste tehniku vitraža (i tifanija), koja ih je dovela do stvaranja sopstvenog i prepoznatlјivog izraza. Na izložbi će biti predstavlјeni različiti upotrebni predmeti poput vitraža, ogledala, visulјaka za prozore, satova, nakita i dr.

Budite u toku – skinite aplikaciju ZRklik OVDE

Izložba „Umetnice staklenog sjaja: Janja Pađen i Jelena Matejić Taras”, čiji je autor Dejan Vorgić, kustos Zbirke primenjene umetnosti NMZ, svojevrsni je aneks izložbi „Češko presovano staklo u ogledalu” kojom Narodni muzej Zrenjanin obeležava Međunarodnu godinu stakla. Tehnika vitraža u gradu na Begeju je prisutna od poslednjih decenija 19. veka pa sve do danas. Tokom vremena menjala je svoju formu, oblik i stilske karakteristike prilagođavajući se istorijskim prilikama, ali i socijalnim i društvenim okolnostima.

 

 

Zrenjaninka Janja Pađen (1964) završila je tromesečni kurs primenjene tehnike vitraža (tifani), kurseve za izradu srebrnog i zlatnog nakita i skulpturu u keramici u Izraelu. Od 1995. radi unikatne predmete i stvara bajkoviti svet inspirisan živim svetom iz prirode, svakodnevno osvajajući nove tehnike, materijale i načine izražavanja, kao što su ovladavanje emajlom na bakru, mozaičkim tehnikama, fuzijom stakla (2014) i dr. Istraživački duh vodio ju je ka stvaranju brenda „Staklene iskre” i registrovanju umetničke radionice (2013). Dobitnik je sertifikata za stare i umetničke zanate „Otvorena šaka”, koje dodelјuje Ministarstvo privrede. Aktivan je saradnik Srpskog Narodnog pozorišta iz Novog Sada za koje izrađuje kostimografske detalјe. Učestvovala je u više humanitarnih akcija i vodila brojne radionice obučavajući decu i odrasle tehnikama, kao što su vitraž, mozaik i izrada nakita.

Jelena Matejić Taras (1975) je završila srednju Školu za dizajn u Beogradu. Iako po profesiji grafički dizajner aktivno se posvetila starom umetničkom zanatu – izradom vitraža. Osnovu tehnike učila je u radionici Marije Kovač (Bel Art) iz Beograda, ali do nadogradnje i usavršavanja dolazi samostalnim putem, stvarajući pritom sopstveni stil. Za dvadeset godina aktivnog rada izvela je više desetina vitraža od kojih su brojni ugrađeni u poslovne i stambene enterijere. Najveći izvedeni vitraž za privatnu kuću u Srbiji ima površinu od 11 kvadratnih metara. Pored klasičnog vitraža izrađuje i upotrebne predmete kao što su različiti rasvetni elementi, dekorativne kutije, krstovi i kandila, nakit i dr.