„Upravo na ovom mestu, 31. oktobra 1918. godine, po prvi put je u gradu osvanula srpska trobojka, ponosno najavljujući novo doba i dolazak slobode”, ukazao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, obraćajući se danas u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice, na ceremoniji obeležavanja 104. godišnjice od osnivanja Srpskog narodnog odbora (SNO) u Velikom Bečkereku.

“Osnovan je tog dana Srpski narodni odbor, prvi takve vrste u Vojvodini, koja je tada još bila u sastavu Austrougarske monarhije. U ovoj zgradi, okupili su se najumniji naši sunarodnici tog vremena, predvođeni dr Slavkom Županskim. Odbor je brojao devet članova. Za predsednika je izabran Andrija Vasić, za potpredsednike Slavko Županski i Živojin Terzin. Za počasnog predsednika izabran je stari vođa Srba, advokat dr Emil Gavrila, u to vreme interniran u Mađarskoj. Odbor je formiran sa važnim zadatkom i misijom da okupi raspoložive snage za preuzimanje vlasti nakon okončanja rata. Formirana je i Srpska narodna garda, koja je potom odigrala ključnu ulogu u danima pred oslobođenje”, podsetio je gradonačelnik na istorijske događaje koji su najavili okončanje Prvog svetskog rata na ovim prostorima i velike istorijske promene koje su ubrzo usledile.

Osnivačka sednica Srpskog narodnog odbora održana je na Svetog Luku, poslednjeg dana oktobra 1918. godine, u zgradi Srpske pravoslavne crkvene opštine.

 

Na spomen-ploču posvećenu tom događaju, vence su danas položili predstavnici Srednjobanatskog upravnog okruga, Grada Zrenjanina, Srpskog državotvornog pokreta “Svetozar Miletić”, Organizacije “Svetosavlje” i Udruženja “Petrovgrad”, Društva prijatelja Matice srpske u Zrenjaninu, potomci dr Županskog, kao i predstavnici gradskih odbora Srpske napredne stranke i Nove demokratske stranke Srbije. U ime Grada Zrenjanina to su učinili gradonačelnik Simo Salapura, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, a prisustvovali su i drugi funkcioneri lokalne samouprave, odbornici Skupštine grada, učenici Zrenjaninske gimnazije i građanke i građani Zrenjanina. Na početku svečanosti, himnu Republike Srbije otpevala je Milica Dosković, članica Opere SNP u Novom Sadu.

Grad Zrenjanin danas neguje kulturu sećanja na svoje značajne sugrađane i na značajne datume iz istorije, posebno iz perioda oba svetska rata. Borba za nacionalno oslobođenje u Velikom ratu i borba protiv fašizma i nacizma u Drugom svetskom ratu najsvetliji su periodi naše prošlosti i narodnih težnji da ostanemo svoji, na svome, da sami odlučujemo o svojoj slobodi i sudbini. Da negujemo multinacionalne odnose, čuvamo svoje i poštujemo tuđe običaje, jezik, veru i kulturu, da živimo ne jedni pored drugih, već jedni sa drugima. To je ono što u sadašnjem vremenu čini Zrenjanin ponosnim gradom, sa jasnom strategijom razvoja i našim svakodnevnim nastojanjima da bude što bolje i što lepše mesto za život i rad. Samo tako čuvaćemo i uspomenu na slavnu prošlost, na značajne istorijske datume i njihove aktere, među kojima, svakako, istaknuto mesto zauzimaju članovi prvog Srpskog narodnog odbora”, poručio je gradonačelnik na današnjoj svečanosti.

Prisutnima se obratio i istoričar Milan Radaković, direktor Zrenjaninske gimnazije, koji je podsetio na okolnosti u kojima je delovao Srpski narodni odbor i na umeće dr Slavka Županskog i njegovih saradnika da izvedu promene, pripreme smenu vlasti bez prolivanja krvi i dočekaju srpsku oslobodilačku vojsku kao predstavnici nove narodne uprave u Velikom Bečkereku.


“Krajem oktobra meseca, srpska vojska još nije prešla Savu i Dunav. Još uvek su ovde ostaci austrougarske vojske, a oni su (članovi SNO) doneli ključne odluke, noseći u sebi duh patriotizma i veliku mudrost, jer je tada trebalo pregovarati sa organima vlasti, dobiti oružje za Srpsku narodnu gardu, koja je mirnim putem preuzela ključne objekte u gradu – poštu, državnu banku, železničku stanicu. Bili su vizionari koji su gledali u budućnost i to je ono što treba da nam bude putokaz, ta njihova veličina i ta mudrost”, rekao je Radaković i citirao našeg velikog prosvetitelja Dositeja Obradovića: “Ja ljubim svoj narod, govoreći pravdu i istinu”.

“Poštovani prijatelji, nemojmo nikad zaboraviti imena ovih ljudi, članova Srpskog narodnog odbora, kojima dugujemo ovo što danas živimo: dr Slavko Županski, dr Andrija Vasić, prota Žarko Stakić, pop Dragutin Mojić, Živko Terzin, Milan Rakić, Paja Ristić, Svetozar Isaković i Jefta Vukov. Hvala im na svemu”, poručio je profesor Radaković.

 

Nakon svečanosti u porti hrama, prisutni su položili vence pored kuće dr Slavka Županskog, nedaleko od hrama. Izostala je tradicionalna poseta kući, jer su u toku radovi na rekonstrukciji objekta. Grad Zrenjanin otkupio je kuću od porodice Županski s namerom da je pretvori u depadans Narodnog muzeja, koji bi negovao uspomenu na dr Slavka Županskog i Srpski narodni odbor. Na ovom mestu, na delo i ličnost dr Županskog podsetio je Dušan Šijan, član Organizacionog odbora proslave.

 

Kuća dr Županskog, opasana građevinskim skelama, nagoveštava njeno privođenje nameni kao budućeg izložbenog prostora. Istoričar umetnosti Dejan Vorgić, kustos Narodnog muzeja u Zrenjaninu, kaže da će grad ovim dobiti novi kulturni centar, u najstarijem gradskom jezgru.


“Ovo je tek početak radova, trenutno su u fazi uređenja fasade i krovne konstrukcije, što je neophodno da bi se dalje nastavilo, onako kako je predviđeno. Očekujemo da će kuća zasijati u punom sjaju, a samim tim i izložbena postavka i predmeti koje je muzej dobio na poklon od porodice. Želja nam je da sačuvamo autentičnost objekta, prvobitan prostor u kom su ti ljudi živeli i stvarali, ne samo Slavko Županski, već i cela porodica, uključujući i Dragišu Brašovana, koji je rekonstruisao kuću i takođe jedno vreme živeo ovde”, kazao je Vorgić, podsećajući da je jedan od najčuvenijih srpskih arhitekata prošlog veka bio rođeni brat supruge dr Slavka Županskog, Anice.

U okviru obeležavanja Dana osnivanja prvog Srpskog narodnog odbora, večeras će, u 19 časova, u Baroknoj sali Gradske kuće, biti promovisana izabrana dela akademika Vasilija Krestića, u prisustvu autora i njegovih gostiju. Ulaz je slobodan.