Zrenjanin- Muška vokalna grupa „Pannonica“ prethodnog vikenda učestvovala je na 7. Međunarodnom festivalu horova u Herceg Novom i osvojila srebrnu diplomu. Tokom tri festivalska dana u revijalnom i takmičarskom delu nastupili su 600 horskih pevača iz 22 ansambla u tri kategorije: dečiji, omladinski i ansambli odraslih.

Utiske sa Festivala prenela nam je dirigent Panonike, Zorica Kozlovački.

„Za našu vokalnu grupu ovo je bilo jedno potpuno novo i uzbudljivo iskustvo. Prvi put smo nastupili van Srbije na međunarodnom takmičenju i vratili se pre svega ponosni i zadovoljni našim pevanjem i osvojenom nagradom. Učestvovali smo revijalno na otvaranju Festivala i pevali u prelepom i inspirativnom prostoru Kanli kule na tvrđavi dok smo takmičarski deo otpevali u crkvi Svetog Jeronima čija kamena struktura nam je obezbedila odličnu akustiku primerenu našem akapela programu. Dodatnu motivaciju pronašli smo u lepom vremenu koje nas je pratilo sve vreme Festivala, pogledom na plavi horizont, palme i uske uličice isprekidane karakterističnim mnoštvom stepenica. Najvećim zadovoljstvom nagradila nas je publika koja nije štedela na aplauzima i čestitkama posle svakog našeg nastupa kao i naši prijatelji i pevači ostalih horova i ansambala. Ovim takmičenjem završili smo ovu pevačku sezonu, koja je za nas bila više nego fascinantna, jer smo posle samo dve godine postojanja i s obzirom na teške okolnosti za sve pevačke sastave u te dve godine ove godine izveli pravi podvig. Nastupili smo na tri takmičenja u Bijeljini, Valjevu i Herceg Novom i osvojili izuzetne nagrade, učestvovali na Festivalu „Raspevani mostovi“ u Novom Sadu, nedavno uspešno održali godišnji koncert i imali nekoliko nastupa u okviru kulturnih dešavanja u našem gradu. Proširili smo i osnažili grupu koja sada broji 10 pevača i postali vrlo prepoznatljivi jer smo na svim takmičenjima bili jedina muška grupa. Za jedan amaterski sastav koji postoji isključivo vođen entuzijazmom, ljubavlju prema zajedničkom pevanju i delikatnoj horskoj vokalnoj umetnosti mi snažno napredujemo i ponosni smo na to“, rekla je dirigent Panonike, Zorica Kozlovački.

 

Žiri ovog Festivala činile su eminentne dirigentkinje: Tamara Adamov Petijević, Dragana Jovanović i Jasenka Ostojić. Titulu Laureata Festivala poneo je izvanredni Kamerni mešoviti hor „Lola“ iz Sarajeva koji smo imali priliku da čujemo na našem ovogodišnjem Horskom festivalu „Slobodan Bursać“. Festival je organizovao NVO „Fortuna“ – Herceg Novi uz podršku Opštine i sponzora.

U Muškoj vokalnoj grupi Pannonica pevaju:

Prvi tenor: Milivoj Adamov i Miloš Gavrilov

Drugi tenor: Goran Mišković i Zvonko Romac

Bariton: Milan Jokić, Robert Hodžić, Aleksandar Milas, Norbert Nehez

Bas: Vladimir Tomić, Milan Milanov