Zrenjanin- Kustosi Narodnog muzeja Zrenjanin su uz podršku Ministarstva kulture i informisanja  Republike Srbije i Grada Zrenjanina započeli drugu fazu projekta „Muzej u školama“, kojom je predviđen rad sa učenicima u petnaest osnovnih škola na području Zrenjanina i okolnih naselјenih mesta. Projektni tim čine akademski fotograf i grafički dizajner Dušan Marinković, istoričarka Vladislava Ignjatov i etnološkinje-antropološkinje Branka Sikimić, Ksenija Mihić i Aleksandra Đukić.

Cilј projekta je mapiranje i dokumentovanje građe od kulturno-istorijske važnosti koju stanovnici srednjobanatskog okruga čuvaju u svojim domaćinstvima. U tome kustosima pomažu učenici koji donose na uvid svoje porodične predmete, a potom ih na interaktivan način stručno obrađuju i dokumentuju putem videa i fotografije, kao i deskripcije u kartonima izrađenim po uzoru na muzejsku dokumentaciju. Pored toga, kustosi kroz video prezentaciju i priču predstavlјaju učenicima sva odelјenja i stalnu postavku Narodnog muzeja Zrenjanin.

 

Budući da se terenski rad obavlјa u školama i đaci aktivno učestvuju u njemu, kao značajan cilј projekta ističe se edukacija dece o lokalnoj kulturi, muzejskoj delatnosti i značaju institucije muzeja, čime se stvara i razvija nova muzejska publika. Srednji Banat je multikulturna sredina, pa će stoga sav mapirani materijal predstavlјati svojevrsnu riznicu njegovog bogatog kulturno-istorijskog nasleđa. Završetkom kompletnog projekta, odnosno sve četiri predviđene faze, prikuplјena i dokumentovana građa biće prezentovana na izložbi u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

 

 

 

Podsetimo, prva faza projekta „Muzej u školama” realizovana je u 2020. godini u opštinama Novi Bečej i Sečanj. Tom prilikom kustosi su u saradnji sa đacima, nastavnim i nenastavnim osobljem svih škola na teritoriji ovih opština uspeli da prikupe i digitalizuju veliki broj predmeta od kulturno-istorijskog značaja, od kojih je deo poklonjen Narodnom muzeju Zrenjanin. Rezultati prve faze predstavljeni su 2021. u okviru manifestacija Evropska noć muzeja i Muzeji za 10 u našem muzeju kroz kamernu postavku, a u Omladinsko-kulturnom centru Sečanj izložbom „Muzej u školama“. To je bio prvi put da se opština Sečanj priključila obeležavanju pomenutih manifestacija.