Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura sa saradnicima, zamenikom Sašom Santovcem i pomoćnicom Cicom Vučković, posetio je danas JKP “Gradska toplana”, uoči početka nove grejne sezone. U razgovoru s vršiocem dužnosti direktora Žarkom Đuričićem i nakon obilaska pogona uverio se u spremnost “Gradske toplane” i sistema daljinskog grejanja za snabdevanje toplotnom energijom oko osam hiljada domaćinstava i kolektiva u našem gradu.

U okviru priprema za grejnu sezonu izvršen je remont u pogonu, koji je podrazumevao radove na kotlovima snage 2 H 35MW (hemijsko pranje i konzerviranje kotlova), šamotiranje ozida gorionika i pregled i čišćenje dimnjaka. Izvršeno je servisiranje pumpi, kompresora i ventilatora za predstojeću grejnu sezonu, kao i servisiranje linije za hemijsku pripremu vode. U toplotnim podstanicama vraćeni su kalorimetri koji su bili na baždarenju, sistem sekundarnih instalacija je zapunjen i spreman i početkom oktobra rađene su tzv. “hladne probe”.

Gradonačelnik Salapura rekao je da su 1. septembra sa JP “Srbijagas” ugovorene sve količine gasa neophodne za grejnu sezonu, odnosno za rad kotlova u toplani.
– Ono što nismo mogli da izbegnemo i što se moralo dogoditi, s obzirom da u proteklom periodu nismo imali ni jedno povećanje cena grejanja, naprotiv, imali smo i smanjenje, jeste da je sada, zbog situacije na tržištu energenata, došlo do neminovnog poskupljenja cene grejanja u našem gradu – kazao je gradonačelnik i dodao da su pripremljene i određene pogodnosti za potrošače i za one koji redovno izmiruju svoje obaveze.

– Računi za decembar, januar i februar koji su se do sada plaćali u celosti moći će u iznosu do 50% da se plate odloženo, na šest meseci, odnosno u maju, junu i julu. Takođe, pripremljeni su i određeni popusti za redovne platiše, koji budu plaćali račune u celosti, ali pripremamo i javni poziv za energetske vaučere, dakle za korisnike iz najugroženijih kategorija stanovništva, gde ćemo, kao Grad Zrenjanin, pomoći u plaćanju, i to ne samo za toplotnu, već i za električnu energiju. O pozivu će javnost biti blagovremeno obaveštena – rekao je gradonačelnik Salapura i zahvalio kolektivu JKP “Gradska toplana” na odgovornom obavljanju složenog i zahtevnog posla.

– Svi bismo želeli da predstojeća zima bude blaga, da imamo što manje problema, ali mi smo, što se tiče lokalne samouprave i našeg javnog komunalnog preduzeća, obavili sve neophodne pripreme i spremni smo za predstojeću sezonu. Radimo i na sistemu kogeneracije, kombinovane proizvodnje električne i toplotne energije, sa termoelektranom-toplanom, koja dugo nije bila u pogonu i u kojoj su takođe urađeni određeni servisi. Stavljena je u pogon i ukoliko bude potrebe i i ona može da doprinese stabilnosti gradskog energetskog sistema – objasnio je Simo Salapura.

Melanija Lojpur, PR JKP “Gradska toplana” najavila je zvaničan početak grejne sezone za subotu, 15. oktobar, uz mogućnost da počne ranije, ukoliko tri dana zaredom, u 21 čas, temperatura ne prelazi 12 stepeni.
– S obzirom na trenutne vremenske prilike, očekujemo da sezona počne kada je i predviđeno, 15. oktobra. Završili smo sve neophodne remonte u kotlarnici, u potpunosti pripremili toplotne podstanice i završili radove u naselju “Ruža Šulman”, gde je ostalo još da se teren vrati u prvobitno stanje – kazala je Lojpur.

U toku jula meseca započeta je rekonstrukcija vrelovodne mreže u naselju “Ruža Šulman”, u dužini trase od 638 metara i u vrednosti investicije od preko 25 miliona dinara. U ovom trenutku rekonstruisano je oko 70% gradske vrelovodne mreže koja je duga 33 kilometra. U JKP “Gradska toplana” tokom sledeće godine planiraju instalaciju novih priključaka u Ulici Koče Kolarova i u naselju “Bagljaš”, prema tržnom centru „BIG“.

JKP „Gradska toplana“ deo je i grupe za racionalizaciju potrošnje električne i toplotne energije, kako bi se došlo do ostvarenja ušteda od 15% u narednom periodu.

Izvor:zrenjanin.rs