DRAGE BUDUĆE MAME, AKO ŽELITE DA DOJITE, NEOPHODNO JE EDUKOVATI SE I PRIPREMITI SE NA VREME

Razgovarali smo sa  Persom Sarić, po zanimanju savetnik i edukator, strukovni vaspitac i medicinska sestra tehničar. Svoje tridesetogodišnje radno iskustvo je stekla u Zrenjaninskom porodilištu, odsek neonatologija. Pored brige i nege novorođenčadi stavlja akcenat na dojenje koje je još 1994. godine postala njena ljubav i od kada se bavi edukacijom i  savetovanjem o dojenju.

Persa nam je ovom prilikom predstavila novi i veoma bitan program edukacije o dojenju koji sprovodi u saradnji sa psihoterapeutkinjiom Tanjom Todorović.

Početak edukacije dojenja 1994. godine

PITALI SMO PERSU KOJI SU MOTIVI ZA POKRETANJE OVOG PROGRAMA EDUKACIJE

„Iz svog tridesetogodišnjeg radnog iskustva, istakla bih rad sa porodiljama i edukaciju dojenja koja me posebno ispunjava. Ljubav prema dojenju me posebno vuče kada shvatimo značaj i suštinu. To me je podstako da počnem sa ovim načinom rada, jer je kod nas na žalost, neopravdano, edukacija dojenja zanemarena. Kroz rad kao savetnica za dojenje uočila sam da dosta mama nailazi na  poteškoće prilikom dojenja, nedoumice i predrasude, zbog neadekvatne pripremljenosti, neupućenosti i strahova. Moj motiv je da pomognem budućim mamama tako što ću ih na vreme informisati, pripremiti na ovu značajnu ulogu“, rekla je Persa Sarić.

KOME JE NAMENJENA OVA JEDNOMESEČNA EDUKACIJA DOJENJA

Edukacija je namenjena svim trudnicama i mamama. Svaka trudnica ima slobodu da izabere kad ce pohađati edukaciju.

Edukacija je idealna za:

-one trudnice koje koje očekuju prvu bebu

-za one kojima dojenje nije išlo kako su planirale sa prvom bebom

-kao i onima koji žele da osveže svoje znanje o dojenju, imaju strahove, dileme, pitanja…

ŠTA JE CILJ OVE EDUKACIJE

„Cilj nam je da u potpunosti pripremimo i ohrabrimo trudnice za porođaj, započinjanje i uspešno dojenje svoje bebe, kao i psihološke promene koje trudnoća i porođaj nosi sa sobom. Zajednički cilj nam je zdrava beba i uspešno dojenje. U znanju je samopouzdanje i zato kroz ovu edukaciju radimo na razvoju vaših veština“, poručuje Persa.

KOJI SU BENEFITI EDUKACIJE DOJENJA

Benefiti ove edukacije su mnogobrojni. Svako stečeno znanje u toku trudnoće što se dojenja tiče, olakšaće vam prelazak preko različitih izazova, poteškoća, dilema i prepreka na vašem putu ka uspešnom dojenju. Zato smo tu da zajedno razbijemo sve predrasude, odagnamo strahove i pružimo podršku. Deo onoga što ćete naučiti na ovoj edukaciji su prednosti i značaj dojenja, pravilne tehnike dojenja, sve o dojenju u prvim satima i danima, pravilne tehnike podoja i izmlazanja, kako da budete sigurne da pravilno dojite i imate dovoljne količine mleka, rešavanje i prevazilaženje teškoća tokom dojenja, šta očekivati kad dođete sa bebom kući, uticaj dojenja na emotivno, psihičko i  fizičko zdravlje i stanje….i još mnogo tema koje ćemo obraditi tokom jednomesečne edukacije kao i praktično sve provežbati.

NE MOŽEMO ZABORAVITI NI PSIHOLOŠKI UTICAJ DOJENJA

„Majke koje doje su veštije u prepoznavanju emocionalnih stanja svoje dece, senzitivnije na dečije potrebe što je povezano sa emocionalnim, kognitivnim i socijalnim razvojem deteta. Dužina dojenja je takođe povezana i sa kasnijim problemima u ponašanju dece. Takođe je neosporno da blizina majke i deteta tokom dojenja utiče na formiranje jedinstvene veze između njih, stvarajući kod deteta osećaj sigurnosti, prihvaćenosti. Takođe bebe i ako ne mogu da govore one prepoznaju kad su u zagrljaju majke, to deluje umirujuće na bebu.  Ne možemo zanemariti ni emocionalne i psihološke promene kod mama nakon porođaja. I ako je trudnoća, porođaj lep događaj promene koje se dešavaju su često zbunjenost, panika, promene raspoloženja, post porođajna depresija, nisko samopouzdanje… zbog toga je savet trudnicama kako bi lakše podnele i izbegle neke od problema raspoloženja nakon porođaja briga o svom mentalnom zdravlju, rad na sebi i emocionalnim kapacitetim, a to je ono što nam pruža edukacija“, istakla je  Tanja Todorović psihoterapeut.

Za više informacija posetite sajt OVDE

KAKAV JE PROGRAM EDUKACIJE I GDE SE TRUDNICE I MAME MOGU PRIJAVITI ZA EDUKACIJU

Jednomesečna edukacija podrazumeva četiri susreta u kontinuitetu sa edukatorom i jedan susret sa psihoterapeutom. Edukacija je interaktivnog tipa, teorijski tematski podeljena po susretima zbog toga je važno prisustvo na celom programu. Kao i praktičan deo primene stečenog znanja. Rad je predviđen u malim grupama zbog posvećenosti svakoj polaznici. Takođe ovaj program edukacije može se sprovoditi i individualno ili u paru supružnika. Nakon završene edukacije polaznice imaju mogućnost individualnih konsultacija i savetovanja.

„U znanju je samopouzdanje, a dojenje je temelj zdravlja vaše bebe. Na vama je sledeći potez, očekujemo vaše prijave“, poručuje Persa savetnik i edukator, strukovni vaspitac i medicinska sestra tehnicar.

 

Više informacija o edukaciji dojenja, kao i o ostalim programima podrške trudnicama i mamama možete dobiti na telefon 0621631448 , mail todorovic.centar@gmail.com