U cilju unapređenja vodovodne infrastrukture u četvrtak, 8. decembra, JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin izvodiće radove na izgradnji tri merna mesta na glavnom vodu vodovodne mreže u MZ „Zeleno polje“ i MZ „Dositej Obradović“, zbog čega će u jednom delu grada doći do prekida vodosnabdevanja od 9 do 16 časova.

U četvrtak 08. decembra JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin izvodiće radove na izgradnji tri merna mesta, jednog u MZ „Zeleno polje“ i dva na teritoriji MZ „Dositej Obradović“.
U pitanju su kompleksni radovi na glavnom vodu vodovodne mreže, koji obuhvataju zamenu dela cevi glavnog voda, kao i ugradnju mernog uređaja i potrebne opreme kojima će merna mesta biti povezano sa SKADA sistemom za daljinsko upravljanje i kontrolu.

Pošto su u pitanju radovi na glavnom vodu, gde je optimalno vreme potrebno za izvršenje radova oko 8 časova, planirano je da radovi, zbog kojih će doći do prekida vodosnabdevanja, traju od 9 do 16 časova.

U vremenu izvođenja radova bez vode će biti teritorija MZ „Zeleno polje“, MZ „Dositej Obradović“ (naselja D2 i D3, ulice na potezu Beogradska – Pere Dobrinovića – dr Laze Kostića – Dositeja Obradovića, naselje Šećerana i Vardarska ulica do Mužljanskog mosta), MZ „Dolja – Crni šor“, Pančevačka ulica i radna zona Jugoistok 1 i 2.
Odmah po završetku radova voda će biti puštena u mrežu i u narednih 30 minuta doći će do normalizacije vodosnabdevanja u delovima grada koji će biti bez vode. Ukoliko radovi budu završeni pre predviđenog roka, ranije će biti obezbeđeno uredno vodosnabdevanje. U slučaju loših vremenskih uslova radovi će biti odloženi.

Izgradnja 17 mernih mesta na vodovodnoj mreži koji će biti pokriveni SKADA sistemom za daljinsko prikupljanje i prenos podataka je prvi korak u unapređenju vodovodne infrastrukture u gradu, a cilj je da se formira telemetrijski sistem vodovodne mreže koji će stvoriti uslove da se merenjem količine protoka evidentiraju tehnički gubici vode u pojedinim zonama grada i na taj način planiraju dalje rekunstrukcije vodovodne mreže i preduzimaju određene radnje kako bi ti gubici bili eliminisani. Do sada je izgrađeno 9 mernih mesta u gradu.

„Drugi korak jeste rekonstrukcija postojeće vodovodne mreže, odnosno najstarijeg dela iste. U toku je realizacija Prve faze rekonstrukcije gradske vodovodne mreže, radovi su završeni u naselju Ruže Šulman, trenutno se odvijaju u naselju Šumica, a u okviru ove faze planirana je zamena mreže u naseljima Mala Amerika, Centar i Karađorđev trg.
Cilj svih navedenih radova je da se smanje gubici u mreži što će dovesti do još kvalitetnijeg vodosnabdevanja u vidu dovoljnih količina vode stabilnog pritiska u mreži i manjeg broja kvarova koji prouzrokuju prekide u vodosnabdevanju.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin se zahvaljuje na strpljenju i razumevanju svim sugrađanima koji će dok traju navedeni radovi biti bez vode“, rekao je mr Siniša Gajin, dipl.inž.menadž.
rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin.