Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i predsednik Rotari kluba Zrenjanin Božidar Đurica otkrili su na današnjoj prigodnoj svečanosti obnovljenu bistu slikara Uroša Predića u Aleji Velikana u Karađorđevom parku.

Božidar Đurica je rekao da je Uroš Predić jedan od simbola našeg grada i okoline i čovek koji je svojim delom zaslužio da se nađe u Aleji velikana.
– Bista je nažalost 2007. godine odneta ili nestala, a postament je oštećen. Pošto Rotari klub Zrenjanin daje veliki značaj Aleji, pokrenuli smo inicijativu da se napravi nova bista i postament obnovi – rekao je on i naveo da su osim organizacije, obezbedili i novac, ali da sve to ne bi mogli da nije bilo velike pomoći i podrške Grad Zrenjanina, zrenjaninskog Narodnog muzeja koji je dao pozitiv originalne biste i akademskog vajara Miloša Vasiljevića koji je izradio bistu.
Kazao je da je indirektna pomoć pristigla i od ALUZ-a i ukazao da je novac sa jedne od slikarskih kolonija bio namenjen obnovi biste.

Gradonačelnik je pozdravljajući prisutne, posebno učenike Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ koji su u rukama nosili svoje crteže na kojima je Uroš Predić, rekao da je Predić svojim delom prevazišao ne samo lokalne i regionalne, već je naš grad i okolinu prikazao na širem kulturnom prostoru.
– Velika zahvalnost vama na ovim inicijativama, a mi na ovaj način pokazujemo da gajimo i kulturu sećanja i da imamo poštovanje prema kulturi. Ono na čemu radimo zajedno sa poslenicima kulture u našem gradu jeste da istrajemo u tome da Zrenjanin postane Srpska prestonica kulture u narednom periodu, budući da nam je ove godine za jedan bod izmakla ta titula – kazao je gradonačelnik Salapura. 

Naglasio je i da je Grad Zrenjanin pripremio građevinsku dozvolu i projektno – tehničku dokumentaciju za izgradnju spomen – kuće u Orlovatu.
– Reč je o kući površine 400 kvadrata i to će biti naš projekat i zahtev prema višim instancama vlasti, da sledeće godine krenemo u realizaciju takve investicije. To će biti dobra poruka svima da treba da gajimo sećanja na naše velikane, da gajimo pozitivne primere za ovu decu i naše naraštaje, ali i da pokažemo kako svi zajedno, i lokalna samouprava, naše ustanove kulture i organizacije koje imaju razumevanja i senzibilitet prema društvenoj odgovornosti, posebno prema kulturi, radimo na tome – rekao je gradonačelnik i čestitao svima koji su učestvovali u obnavljanju biste.


Svečanosti je prisustvovao i Nikola Božić guverner distrikta Rotari zajednice Srbija i Crna Gora koji je naveo da je za Zrenjanin danas veliki dan budući da simbolizuje nekoliko stvari, pre svega uspešnu saradnju sa lokalnom zajednicom i svih aktera koji prepoznaju vrednosti -istoriju, pamćenje i odnos prema prošlosti, posebno na prošlost na koju smo ponosni.
– Nije najvažnije da jedan pojedinac ili organizacija obezbedi sve, već da okupi sve druge koji to prepoznaju i drago mi je da su u ovu akciju uključeni i likovni umetnici, a pomažući jedni druge pomažete Zrenjaninu. Siguran sa da u Rotari zajednici možete imati podršku i da smo mi partneri na koje se možete uvek osloniti – kazao je on i istakao da je današnje otkrivanje obnovljene biste pravi primer i poduhvat za ponos svih.

 

O liku i delu Uroša Predića govorila je Olivera Skoko koja je, između ostalog, podsetila da je veliki srpski slikar koji je iza sebe ostavio više od 1.700 radova rođen na današnji dan pre 165 godina u Orlovatu, a na njima svojstven način o slikaru su govorili i učenici škole „Žarko Zrenjanin“.

Izvor. zrenjanin.rs