DEČJI PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA
Fejsbuk strana KCZR – Svake subote u 10 časova

 „Novogodišnja čarolija – Grad otvorenog srca“ – 31. decembar – 12 časova

Tokom decembra nastavljamo sa onlajn radionicama Kulturnog centra, svake subote pratioci naše Fejsbuk strane mogu da očekuju nova znanja, veštine, praktične savete, edukativne i zabavne sadržaje namenjene najmlađima…

– U subotu, 10. decembra na programu je radionica Gradske narodne biblioteke, 17. 12. publiku očekuje kreativna radionica ateljea „Luča“ koju će voditi Sanela Dunđerski.
– U subotu, 24. decembra radionicu će održati škola računara „Nimiko“ pod nazivom „Pametno korišćenje Interneta“.
– U okviru dečjeg programa 31. decembra na Fejsbuk strani Kulturnog centra uživo će se prenositi i dečja manifestacija „Novogodišnja čarolija – Grad otvorenog srca“ koja se održava na Trgu slobode sa početkom u 12 časova.

U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR, ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na elektronsku adresu: nikoleta@kczr.org

 

OTVARANjE 17. LIKOVNOG SALONA 30X30

U četvrtak, 8. decembra u Kulturnom centru Zrenjanina otvara se 17. Likovni salon 30X30.
U okviru salona predstaviće se radovi izabranih učesnika ovogodišnjeg likovnog konkursa 30X30 koji je u septembru, ove godine, raspisao Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa autorom projekta mr Milutinom Mićićem. Prilikom svečanog otvaranja proglasiće se i najuspešniji učesnici – dobitnici nagrada.

Program počinje u 19 časova u izložbenom salonu KCZR.

Likovni salon biće otvoren do kraja decembra 2022. a nakon toga gostovaće u Beogradu, Pančevu, Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu.

Saopštenje žirija i učesnike salona možete pogledati na sajtu Kulturnog centra https://kczr.org/saopstenje-zirija-likovnog-konkursa-30×30-2/

 

 

PREDSTAVA “DRŽAVNI POSAO – VELIKA SEOBA ARHIVATORA”

Najnovija predstava čuvenog serijala “Državni posao” – “Velika seoba arhivatora” biće izvedena na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u četvrtak, 8. decembra. Poznata ekipa Čvarkov, Torbica i Boškić u ovom pozorišnom komadu silom prilika bivaju izmešteni iz svog prirodnog okruženja (kancelarije), u istureno odeljenje – magacin u jednom malom mestu na Fruškoj gori.

Kako će se snaći u nepoznatoj sredini ostaje vam da vidite u ovom pozorišnom komadu koji se ovaj put na humoristički način bavi problemom migracija u regionu.
Glumačku ekipu i pisce scenarija čine Dejan Ćirjaković, Dimitrije Banjac, i Nikola Škorić. Reditelj predstave je Petar Jovanović.
Predstava počinje u 20 časova.

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 1200 dinara.

 

GODIŠNjI KONCERT KULTURNO – UMETNIČKOG DRUŠTVA GIK „BANAT-PIONIR“

Godišnji koncert Kulturno-umetničkog društva GIK „Banat-Pionir“ ove godine održaće se u subotu, 10. decembra sa početkom u 17 časova. Na koncertu će se predstaviti svi ansambli uz pratnju narodnog orkestra, glumac i solistkinja. Program koji će se izvesti trajaće oko sat i trideset minuta a obuhvatiće igre iz svih krajeve naše zemlje uz prezentaciju autentičnih narodnih nošnji.
Ulaz na koncert je 300 dinara. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Kulturno centra Zrenjanina i dostupne su od ponedeljka 5. 12. 2022. godine.

 

VEČE GUSALA I IZVORNE PESME

U subotu, 10. decembra u Domu kulture u Kleku održaće se „Veče gusala i izvorne pesme“. U okviru programa učestvuju guslarska društva: „Petar Perunović – Perun“ iz Zrenjanina, „Branko Radičević“ iz Nove Pazove, „Vuk Mandušić“ i guslarsko društvo „Njegoš“ iz Vrbasa, „Sivac“ iz Sivca, „Sveti Nikola“ iz Novog Sada, „Sveti Sava“ iz Subotice, Škola gusala „Sandić“ iz Novog Sada i guslarsko društvo „Marko Miljanov“ iz Kule. Nastupaju i pevačke grupe „Zvuci s’ kamena“ iz Gajdobre, ženska pevačka grupa zrenjaninskog Kulturnog centra „Filigran“ i Anđelina Švarc, solo pevač zrenjaninskog KUD GIK „Banat – Pionir“.
– Domaćin događaja je Mesna zajednica Klek a organizatori su Kulturno umetničko guslarsko društvo „Petar Perunović – Perun“ i Kulturni centar Zrenjanina. Program počinje u 18 časova. Ulaz je slobodan.

BIOSKOP KCZR

Film „Da li ste videli ovu ženu?“

U bioskopu Kulturnog centra u nedelju, 11. decembra prikazuje se domaći igrani film „Da li ste videli ovu ženu?“. Film je mešavina žanrova, od egzistencijalne drame do tragikomedije.

Tri paralelne priče, tri različita života junakinje Draginje, žene koja pokušava da izađe iz očekivanih uloga i šablona. U glavnoj ulozi je Ksenija Marinković. Film je debitantsko ostvarenje Dušana Zorića i Matije Gluščevića koji potpisuju režiju i scenario za film. Projekcija počinje u 20 časova.

Trejler: https://youtu.be/l5L7m8it9_A

„U vrelini letnjeg dana, Draginja pronalazi telo mrtve žene koja podseća na nju.
U vrelini letnjeg dana, Draginja unajmljuje lažnog muža kako bi se pokazala pred prijateljima. U hladnoći zimske noći, Draginja luta ulicama grada u potrazi za izgubljenim pamćenjem. Kroz tri različita života, jedna sredovečna žena pokušava da iskoči iz svoje kože.“
Uloge: Ksenija Marinković, Isidora Simijonović, Boris Isaković, Aledž Elektra, Ivana Vuković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić.
Učesnik Festivala autorskog filma, a svetstku premijeru imao je na Festivalu u Veneciji.

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka projekcije po ceni od 250 dinara.

 

GODIŠNjI KONCERT BALETSKE ŠKOLE „DIMITRIJE PARLIĆ“

Godišnji koncert Baletske škole „Dimitrije Parlić“ Pančevo, izdvojenog odeljenja u Zrenjaninu biće održan u sredu, 14. decembra sa početkom u 18 časova u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina.

Na koncertu učestvuju učenice Osnovne baletske škole u klasi Branislave Bošnjak, Jelene Sabljić i Anete Čupić. Na programu su varijacije iz poznatih svetskih baleta kao i nove koreografije baletskih pedagoga i učenica škole.
– Ulaz je slobodan.

 

ZRENjANINSKI KONCERT DARKA RUNDEKA & EKIPE

U okviru koncertne turneje, Darko Rundek & Ekipa nastupiće u Kulturnom centru u petak, 16. decembra. Karte za zrenjaninski koncert prodaju se putem servisa Tickets i na biletarnici Kulturnog centra. Radno vreme biletarnice je radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena ulaznice je 1500 dinara.

Pet koncerata Rundeka & Ekipe po Srbiji
Regionalno priznati muzičar Darko Rundek & Ekipa održaće tokom decembra pet koncerata po Srbiji, u organizaciji promoterske kuće Long Play. Za početak mini turneje zakazan je nastup 9. decembra u Kulturnom centru Pančeva. Odmah zatim, 10. i 11. decembra, uslediće dva koncerta u Novom Sadu (Pozorište mladih). Rundek i Ekipa stižu 16. decembra u Zrenjanin (Kulturni centar) i, na kraju, 17. decembra u Smederevsku Palanku (sala Osnovne škole „Heroj Ivan Muker“). Svi koncerti počinju u 20 časova.

Rundek i Ekipa u Srbiju dolaze posle nanizanih pet koncerata u zagrebačkom KSET-u, u periodu od 28. novembra do 4. decembra.

“Kako ove godine slavimo 20. rođendan albuma ‘Ruke’, daćemo više prostora pesmama sa tog izdanja”, najavljuje proslavljeni umetnik uoči predstojećih susreta sa publikom. Remasterizovan album “Ruke” nedavno je, odmah po objavljivanju, dospeo na prvo mesto liste najprodavanijih u Hrvatskoj. Reizdanje je ispratio animirani tekstualni video za pesmu “Sjaj što izdaje”.

Darko Rundek – “Sjaj što izdaje”:
https://www.youtube.com/watch?v=bLy4WQ-jI1c

 

FILMSKI MATINE Film „Vučje bobice“

U okviru filmskog matinea Kulturnog centra u nedelju, 18. decembra prikazuje se domaći dečji igrani film „Vučje bobice“. Film je urađen u režiji Sretena Jovanovića. Glevne uloge tumače: Tijana Čurović, Rastko Janković, Nada Blam, Vesna Stanojević, Rade Marijanović i Duško Radović. Projekcija počinje u 11 časova.

O filmu:
„Aktuelna filmska priča odslikava stalne napore četvoročlane porodice da odgovori na brojne izazove modernog života u gradu, ujedno prikazujući i težnju onih mlađih članova da rešenje svega pronađu u smirenijem seoskom okruženju. Anđa, koja boluje od astme, i njen brat Aleksa pokušavaju da pronađu svoj put do sreće. Oni se odlučuju za beg na selo, kada sve postaje jedna avantura, puna neizvesnosti i neočekivanih obrta.“
Trejler: https://youtu.be/nSJJ15NJ0CE

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka projekcijepo ceni od 250 dinara.

PREMIJERA DEČJE BALETSKE PREDSTAVE “GRDANA”

Premijera dečje baletske predstave “Grdana” biće održana na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u nedelju, 18. decembra. I ove godine u produkciji baletskog studija “Stejdž” (Stage) publika će imati priliku da pogleda novu predstavu koja je urađena po motivima istoimenog filma i koja će nam pružiti emotivnu priču o pravoj i iskrenoj ljubavi. Članovi baletskog studija “Stejdž” uzrasta od četvrte do sedamnaeste godine odigraće balet u režiji i po koreografiji Aleksandre Stanulov i koreografijama Ane Tot i Ljiljane Graor. Uvek atraktivne kostime za baletske predstve studija “Stejdž” ovaj put je uradila Rada Mirkov.

Predstava počinje u 18 časova.

Cena ulaznice je 400 dinara.

Baletski studio “Stejdž” predstavu organizuje u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina.

 

BIOSKOP KULTURNOG CENTRA
Film: „Avatar: Put vode“

U nedelju, 18. decembra u okviru bioskopskog repertoara Kulturnog centra premijerno se prikazuje najnovije filmsko ostvarenje „Avatar: Put vode“ ekranizovana naučno-fantastična priča u režiji Džejsma Kamerona koja ulazi u grupu najuspešnijih filmova svih vremena. Projekcija počinje u 20 časova. Karte se prodaju po ceni od 250 dinara na biletarnici Kulturnog centra radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka projekcije.

Najuspešniji film svih vremena reditelja Džejsma Kamerona „Avatar“ o marinacu, paraplegičaru koji je poslat na planetu Pandoru 2154. godine u potrazi za vrednim rudama, kako je na planeti porvodio više vremena u njemu je počela da se vodi borba između naređenja koja mora da izvršava i bića koja želi da sačuva.

Trejler: https://youtu.be/ryhXMyRp1-Q

Uloge: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver

 

 

U KULTURNOM CENTRU ZRENjANINA IZLOŽBA:  „ZRENjANINSKA FOTOGRAFSKA SCENA 2022“

U izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina do 5. decembra otvorena je godišnja izložba Foto kluba CD13. Reč je o 10 klupskoj izložbi fotografija – „Zrenjaninska fotografska scena 2022“. Godinu za godinom izložba se organizuje sa namerom da prezentuje radove zrenjaninskih fotografa koji su nastali tokom prethodnog perioda. Zahvaljujući dobroj organizaciji, entuzijazmu i velikom broju ljubitelja ovog medija fotografija se izdvojila kao značajan medij koji u jednom delu, obeležava zrenjaninsku umetničku scenu.
Organizatori izložbe su Kulturni centar i Foto klub CD13.

IZLOŽBA „NIKOLA TESLA I VISOKA TEHNIČKA ŠKOLA U GRACU“

Austrijski kulturni forum iz Beograda u saradnji sa zrenjaninskim Kulturnim centrom od 24. novembra do 6. decembra organizuje izložbu „Nikola Tesla i Visoka tehnička škola u Gracu“. Izložba posvećena jednom od najpoznatijih svetskih naučnika, austrijskog đaka.

Postavku čini 14 panoa koji sadrže sistematizovanu priču o ključnim događajima u Teslinom životu, njegovim savremenicima, naučnom radu, najznačajnijim otkrićima kao i periodu boravka i sticanja tehničkih znanja u ovoj eminetnoj austrijskoj školi.

Izložba je otvorena u Malom salonu svakog dana od 8 do 20 časova.

 

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.