„Na teritoriji grada Zrenjanina osnovnu školu pohadja 10740 učenika. Da bi se obezbedili besplatni udžbenici za sve osnovce potrebno je da grad  izdvoji oko 101 milion rsd iz budžeta (računica rađena po malopradajnim cenama). Gradska vlast sigurno može, ako hoće, da obezbedi udžbenike po mnogo povoljnijim cenama“, rekla je Sonja Pernat predsednica gradskog odbora SSP Zrenjanin.

Za donošenje takve odluke nadležan je Gradonačelnik i komisija za izradu budžeta, a sredstva mogu obezbediti na tri načina:

  • Da se trošak za udžbenike planira u budžetu za 2023 godinu
  • Da se udžbenici finansiraju iz tekuće budžetske rezerve
  • Ili da se udžbenici finansiraju iz viška, nepotrošenih,  prihoda koji su preneti iz predhodnih godina, a koja nisu rasporedjena i  iznose 303032000,00( trista tri miliona i 32 hiljade dinara).

„Lokalna vlast tvrdi da je budžet grada Zrenjanina planiran na principu efikasnosti i ekonomičnosti, pa su zarad toga za 2023 godinu isplanirali  trošak reprezentacije ni manje ni više nego 32 miliona i 475 hiljada dinara. Za svaku pohvalu je planirati budžet po principima koje ste naveli. Jedino što treba da se upoznate sa značenjem tih reči, da li  je to RACIONALNO trošenje ili  bahaćenje. Novca u budzetu  ima, ali se mora zaustavitaviti pljačka budžeta kroz nameštene tendere i razne kombinacije podobnih iz aktuelnog režima. Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost, a osnovno obrazovanje je početak tog puta. SSP je pokrenuo Inicijativu da se svim osnovcima obezbede besplatni udžbenici i sigurni smo da će nas građani podržati u našoj nameri“, istakla je  Sonja Pernat.