Na današnjoj sednici Skupštine grada, poslednjoj ove godine, odbornici su usvojili Predlog Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2023. godinu i to je ujedno bila i najvažnija tačka dnevnog reda. Bila je to 26. skupštinska sednica u aktuelnom sazivu, a predsedavao je Čedomir Janjić.

Tokom sednice usvojeni su i Predlog Odluke o ostvarivanju prava na povlašćen gradski prevoz na teritoriji grada Zrenjanina, Predlog Odluke o izmenama Odluke o lokalnim komunalnim taksama, kao i Predlog Odluke o izmenama Odluke o naknadama za korišćenje javnih površina.

Veći deo današnjeg dnevnog reda odnosio se na usvajanje programa rada i poslovanja javnih preduzeća i ustanova za 2023. godinu, u skladu s Odlukom o budžetu grada.

Gradonačelnik Simo Salapura je, obraćajući se za skupštinskom govornicom i obrazlažući budžet za narednu godinu, rekao da ukupni planirani prihodi i primanja iznose 5,5 milijardi, a ukupni rashodi i izdaci 6,2 milijarde dinara.
– Postojeći, zakonski deficit sastoji se iz sredstava prenetih iz ranijih godina kao i sredstava kredita koji je namenjen za finansiranje investicionih aktivnosti u gradu. U predloženom budžetu ukupna sredstva predviđena za investicije iznose preko milijardu dinara. Od kapitalnih investicija planiramo i završetak započetih projekata kao što su nastavak izgradnje kanalizacione mreže u naseljenim mestima Elemir, Klek i Lazarevo, završetak i izgradnja eko – česmi u naseljenim mestima Tomaševac, Banatski Despotovac, Aradac i Taraš, izgradnja novog parkinga u centru grada, radovi na završetku gradskog stadiona, kao i nastavak opremanja industrijske zone “Jugoistok” – rekao je on.

Kada je reč o kanalizacionoj mreži, gradonačelnik Salapura je istakao da su u toku radnje koje se tiču projektovanja i izrade projektno – tehničke dokumentacije za naseljena mesta Aradac i Perlez.
– Ono što je važno, jeste da smo pokrenuli i projekat javno privatnog partnerstva za putnu infrastrukturu ukupne vrednosti 2,5 milijarde dinara. Posebno ističem ulaganja u obrazovanje, što podrazumeva nastavak obezbeđivanja besplatnih udžbenika, rančeva i školskog pribora za đake prvake, nastavak finansiranja i otvaranja vrtićkih grupa u naseljenim mestima, ali i velika ulaganja u energetsku efikasnost u školske objekte: zamenu kotlova, stolarije, kao i nastavak ulaganja u rekonstrukciju školskih objekata i objekata predškolske ustanove – naveo je gradonačelnik i ukazuje da se odlukom o budžetu nastavlja i jačanje socijalne komponente, obezbeđivanjem sredstava za socijalno ugrožene sugrađane u smislu obezbeđivanja energetskih vaučera, ogreva, ali i nastavka pomoći u vidu sredstava za lečenje obolele dece, za šta je ukupno izdvojeno 20 miliona dinara.

– Posebno ističemo rekordan budžet za zaštitu životne sredine u iznosu od čak 725 miliona dinara, koji je znatno uvećan, a čija realizacija treba dodatno da utiče na unapređenje kvaliteta života na teritoriji našeg grada. Kada je u pitanju zaštita životne sredine, posebno bih ukazao na projekat sanacije, remedijacije i zatvaranja gradske deponije, sa izgradnjom sanitarne kasete. Spomenuću i nastavak rekonstrukcije Karađorđevog parka, a nastavljamo i sa podrškom omladinskom i ženskom preduzetništvu, ali i poljoprivrednicima kroz različite mere podrške – rekao je još gradonačelnik Simo Salapura i naveo da je sve to samo deo planova za 2023. godinu i izrazio uverenje da će realizacija budžeta za 2023. godinu Zrenjanin učiniti još boljim mestom za život i poslovanje.