Novosadska “Ciklonizacija” će u periodu od 4. januara do 28. februara sprovesti sistematsku akciju zaštite zdravlja građana od štetnih glodara na teritoriji Grada Zrenjanina. Ova sistematska deratizacija se sprovodi na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i ugovora o partnerstvu sa Gradom Zrenjaninom.

Tretmanima će biti obuhvaćeni objekti individualnog stanovanja u naseljima Taraš, Mihajlovo, Jankov Most, Klek, Lazarevo, Zlatica, Banatski Despotovac, Botoš, Tomaševac, Orlovat, Čenta, Farkaždin, Perlez, Knićanin, Belo Blato, Stajićevo, Lukićevo, Lukino selo, Ečka, Melenci, Elemir i Aradac, kao i šahtovi fekalne kanalizacije. Akcija će biti sprovedena i na teritoriji grada i pored šahtova fekalne kanalizacije, operativci „Ciklonizacije“ obićiće i objekte individualnog i kolektivnog stanovanja u MZ Mužlja, MZ Zeleno Polje i MZ Dositej Obradović.

Takođe, u tri kruga deratizacije biće izvedeni tretmani deponija, grobalja, pijaca, predškolskih i školskih objekata i verskih ustanova.

U individualnim domaćinstvima,uz pristanak vlasnika, deratizaciju će raditi operativne ekipe, a u objektima kolektivnog stanovanja biće obavljana u dogovoru sa upravnicima zgrada. Biocid će se postavljati u podrumima i tavanskim prostorijama u deratizacione stanice ili na neka druga pogodna mesta.

Iz “Ciklonizacije” apeluju na građane da vidno obeleženim operativcima omoguće pristup u domaćinstvima i u podrumskim prostorima stambenih zgrada. Takođe apeluju da postavljene mamke ne diraju, ne premeštaju i ne uklanjaju, kao i da onemoguće pristup deci i kućnim ljubimcima.