Foto lična arhiva

Sport- Naš sugrađanin, fudbaler Nikola Petković , dobio je poziv selektora fudbalske reprezentacije  Srbije Dragana Stojkovića i biće  na spisku  putnika za prijateljski meč protiv selekcije Sjedinjenih Američkih Država koji će se odigrati 26. januara u Los Anđelesu.  Nikola je rođen 2003. godine, bio je  član svih mlađih selekcija našeg nacionalnog tima, bio je kapiten omladinske reprezentacije na Evropskom prvenstvu koje se prošle godine održalo u Slovačkoj,  igra na poziciji centralnog veznog u FK Čukarički.

Poziv za reprezentaciju Srbije je kruna dosadašnje karijere ovog mladog i perspektivnog fudbalera iz Zrenjanina,  koji je svoje prve fudbalske korake naučio u školi fudbala „Petlić“, da bi kasnije prešao u Akademiju „Bambi“ iz koje je nastavio u pionirima Radničkog, gde je u Kadetskoj ligi Srbije bio veoma zapažen. Nakon toga potpisuje profesionalni ugovor sa FK Čukarički u kojem i dan danas  uspešno nastupa i bori se za svoj igrački status u seniorskoj konkurenciji.

O počecima i dosadašnjoj karijeri mladog Zrenjaninca za portal Zrklik govorio je Darko Tošić  koji se bavi karijerom ovog mladog  i perspektivnog fudbalera.

„Nikola je sa 8 godina počeo da trenira kod nas u Akademiji Bambi, pokazao je izuzetan talenat koji se ogledao u osvajanju turnira širom cele Srbije, osvajanjem Mini maksi lige, gde je njegova generacija više puta bila prvak države. Njegova glad za pobedama i marljiv rad doveli su ga kasnije i do potpisivanja ugovora sa Čukaričkim i nastupima za selekcije naše reprezentacije. U kadetskoj selekciji  preuzeo ga je trener Saša Mićević koji je, prema njegovim rečima, imao izuzetan uticaj na njegov dalji fudbalski razvoj. Vrlo brzo se Nikola u kadetskoj reprezentaciji ustalio kao lider generacije i među prvima je  sa Čukaričkim potpisao stipendijski ugovor već sa 15 godina“- istakao je Darko Tošić direktor fudbalske Akademije Bambi. Foto: Darko Tošić i Nikola Petković sa porodicom

Budite u toku – skinite aplikaciju ZRklik OVDE

Podsetimo, Nikola Petković bio je kapiten  omladinske reprezentacije Srbije sa kojom je  uspeo  da se plasira na Evropsko prvenstvo koje se 2022. godine održalo u Slovačkoj. Pored talenta koji poseduje, Nikola je pokazao veliku upornost i doslednost na terenu i svaki trener imao je jednu reč za njega, a to je lider ekipe na terenu.

Nikola u Akademiji Bambi

Prošlog leta  završio se  njegov omladinski staž u Čukaričkom, da bi kao mlađi omladinac bio ustupljen  na pozajmici u BASK-u,  gde je imao veoma uspešnu sezonu i zabeležio par golova. Na leto 2022. godine dobio je poziv da se priključi prvom timu Čukaričkog i tu se vrlo brzo, posle par kola, prilagodio. U ligaškom  susretu protiv Vojvodine, gde je igrao 90 minuta, iako najmlađi, vodio je svoju ekipu u veznom redu i ostvario pobedu od 2:0.

Nikola je igrač koji veoma čvrsto stoji na zemlji, veliki rad i trud stoje iza njega i od malenih nogu svi  koji su radili sa njim,  poput trenera Blažića, Grbušića, Tanasića i Kandića videli su taj ogroman potencijal i volju koju on poseduje- istakao  je Tošić.

„Orlove“  26. januara očekuje utakmica sa SAD u Los Anđelesu, a ideja  selektora Piksija je da ekipu oformi od igrača iz Superlige, uz nekoliko aduta koji karijere grade u inostranstvu.

Nakon utakmice u Americi, Nikola će nastaviti pripreme u FK Čukarički koje će biti održane u Antaliji.