44. Međunarodni sajam turizma na Beogradskom sajmu počeo je u četvrtak, 23. februara i trajaće do 26. februara 2023. godine.

Sajam je najveći međunarodni sajam turizma u jugoistočnoj Evropi i na njemu učestvuje skoro 500 turističkih organizacija iz 41 zemlje i regiona.

Grad Zrenjanin u saradnji sa Turističkom organizacijom grada predstavio je turistički potencijal  na Sajmu turizma u Beogradu pod sloganom „Grad za medalju“.

Zrenjanin je grad privrede, istorije, kulture, sporta i manifestacija, ali i grad koji ima bogatu turističku ponudu koja može da privuče veliki broj turista kako iz zemlje, tako i iz inostranstva.

Međunarodni sajam turizma posetio je i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura sa saradnicima, koji je prisustvovao svečanom otvaranju paviljona Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Paviljon je otvorio Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević.

 

Gradonačelnik grada Zrenjanina Simo Salapura istakao je da je Zrenjanin dobro mesto za investiranje, ali i grad koji dobro organizuje manifestacije koje iz godine u godinu posećuje sve veći broj ljudi.

„Zrenjanin se na ovogodišnjem Sajmu predstavlja pod sloganom „Grad za medalju“, ne zato što smo „Evropski grad sporta“, što smo poznati po sportistima, već što je gostoprimstvo  u našem gradu za medalju, što su manifestacije za medalju i što imamo kvalitetan turistički program. Ono što je značajno je da smo u prethodnom periodu unapredili ponudu u okviru Specijalnog rezervata prirode „Carska bara“ koji itekako ima potencijal da bude turistički biser našeg regiona. S ulaganjima nastavljamo i dalje, u turističku infrastrukturu, ali i u manifestacije i događaje po kojima je Zrenjanin poznat i prepoznat „, rekao je gradonačelnik Salapura nakon obilaska štanda Turističke organizacije grada.

Turističku ponudu grada predstavila je direktorka turističke organizacije Sanja Petrović.

„Ove godine na Sajmu turizma se prrdstavljamo pod sloganom „Grad za medalju“, jer želimo da predstavimo da imamo grad, kulturu, sportiste i manifestacije za medalju“, rekla je Sanja Petrović.

Gradonačelnik Zrenjanina  Simo Salapura obišao je štand Turističke organizacije opštine Nova Crnja i Žitište.

GRAD ZRENJANIN DOBITNIK SERTIFIKATA „NAJBOLJE IZ VOJVODINE“

U 2022. godini, oznaku kvaliteta proizvoda, usluga i za manifestacije poneo je 21 korisnik, među kojima je i Grad Zrenjanin za manifestaciju „Dani piva“.

Kada dođete u Zrenjanin možete osetiti domaćinsku atmosferu, uživati u čarima banatske tradicionalne kuhinje, etno i seoskom turizmu, kao i brojnim manifestacijama i iz našeg grada.

 MANIFESTACIJE PO KOJOJ JE ZRENJANIN PREPOZNATLJIV

Brend grada Zrenjanina je manifestacija “Dani piva” koju zadnje nedelje avgusta poseti preko pola miliona ljudi. Sedam dana, grad postaje centar najinetresantnijih dešavanja u Vojvodini. Pored koncerata poznatih zvezda održavaju se dečiji, sportski, kulturno-umetnički program na više od petnaest lokacija uz tradicionalnu kuhinju i kriglu piva.

PRIRODNI REZERVAT „CARSKA BARA“

Rezervat se nalazi na 55 km od Beograda, 60 km od Novog Sada, 14 km od Zrenjanina (prema Beogradu). Pristup Rezervatu je moguć autobusom, automobilom, biciklom i brodom, postoji i redovna autobuska linija Zrenjanin- Belo Blato.

SRP “Carska bara” obuhvata ostatak nekadašnjeg glavnog područja duž gornjeg toka reke Begej, sa očuvanim i raznovrsnim orografskim i hidrografskim ritskim oblicima i pojavama. Predstavlja kompleks – mozaik barsko močvarnih, šumskih, livadskih, stepskih i slatinskih ekosistema sa raznovrsnim i bogatim živim svetom i staništima mnogih endemskih, subendemskih, reliktnih vrsta panonskog prostora. Prirodne vrednosti Rezervata visoko su ocenjene zbog postojanja oko 500 biljnih vrsta, 239 vrsta ptica, 20 vrsta riba, kao i 30 vrsta sisara retkih za ovo područje, a od posebnog značaja su i ribnjačka jezera koja se nalaze između dva entiteta zaštićenog područja.

NADONAK ZRENJANINA NALAZI SE  JEDINSTVENA BANJA U EVROPI

Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Rusanda“ Melenci je u funkciji zdravlja građana više od 150 godina. Nalazi se u Parku prirode, na obali slanog  jezera RUSANDA. Banja “Rusanda” je poznata po lekovitom blatu (PELOIDU), dragulju  jedinstvenom u Evropi.

O pacijentima i gostima se stara 250 zaposlenih i gost je uvek u centru pažnje i poštovanja, a tretmani su stručni i vrhunskog kvaliteta. Pristup pacijentima i gostima je na visokom profesionalanom nivou.

Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju banju „Rusanda“ predstavio je direktor Igor Dostanić istakavši da je banja Jednistvena u Evropi po lekovitom blatu peloidu koji spada u visoko kvalitetne zbog svog jedinstvenog fizičkog i hemijskog sastava.

„Prve analize lekovitosti vode i mulja iz jezera “Rusanda” su izvršene u Carskoj akademiji u Beču. Tada je još ustanovljeno da u pogledu lekovitosti blato Banje “Rusanda” ne zaostaje za čuvenim banjama. Novije analize lekovitog blata uradjene su na Institutu za rehabilitaciju u Beogradu 2014. godine i pokazale su da se izvanredna svojstva blata nisu promenila. Imamo sertifikat o kvalitetu i lekovitosti sa tačno definisanim indikacijama za njegovu balneološku primenu u terapijskim tretmanima“, rekao je Igor Dostanić direktor bolnice.

 

“Mi lečimo reumatološka, neurološka, stanja nakon povreda i hiruških intervencija, kao i kožna obolenja. Mnogi naši pacijenti i gosti su se uspešno oporavili i odmorili kod nas, pa nam rado ponovo dolaze i preporučuju drugima. Dođite i Vi”, poručio je Igor Dostanić.