Predstavnici 20 strukovnih udruženja predali su 1. februara zajedničku Inicijativu nadležnom Ministarstvu privrede.

Inicijativa se odnosi na ukidanje zatvaranja legalno registrovanih privrednih subjekata.

U prilogupogledajte  skeniranu INICIJATIVA ZA UKIDANJE ZATVARANJA LEGALNIH BIZNISA

Na jučerašnjoj konferenciji ispred zgrade Ministarstva privrede istaknuto je to da sve poslovne asocijacije podržavaju odlučnu borbu države protiv sive ekonomije ali su stava da je pod hitno neophodno ukinuti meru privremene zabrane obavljanja delatatnosti, jer je ona prevaziđena i štetna za obe strane.

Srbija ima neuporedivo najstrožije, odnosno drakonske kaznene odredbe za poreske prekršaje čak i kada su u pitanju tehničko administrativni propusti, a ne suštinske utaje. Samo u Srbiji postoji mera zabrane rada na 3 meseca i godinu dana prilikom ponovljenog prekšaja, što najčešće predstavlja poslovno uništenje.

U zemljama EU ova mera ne postoji.

NE ZATVARAJ! Peticija za ukidanje zatvaranja legalnih biznisa na 15_90_365 dana

 FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

Problem je što poreski inspektori često zatvaraju objekte i kada dobiju fiskalni račun, a pronađu minornu razliku u stanju pića ili novca u kasi, što je najčešće posledica najbanalnijih grešaka, a ne nekucanja računa. Radnje se zatvaraju i ako preduzetnik ima pomoć u poslu od strane člana porodice. Što je potpuni apsurd, jer razlika u piću ili pomoć od strane
supruga ne predstavlja utaju poreza. Na jučerašnjoj konferenciji je bilo najviše predstavnika ugostitenja, međutim novi poreski zakoni ne prave
probleme samo ugostiteljima već svima koji se bave maloprodajom.

Izabela Balint – izvršni direktor Unije poslodavaca Zrenjanina, na konferenciji pored gore pomenutog iznela je još jedan veliki problem sa fiskalnim kasama, a to je da nije predviđen alternativni vid naplate prilikom prestanka rada kase, pa se desi da objekti prestanu sa radom dok se ne otkloni problem sa kasom što može potrajati i dan – dva i to je veliki gubitak kako za posao tako i za državu.U svim okolnim zemljama je ovo rešeno tako što se fiskalni blok računi overe u poreskoj i upotrebljavaju dok se ne otkloni problem sa kasom.

Foto: Tanjug