U sredu, 1. marta 2023. godine, sa početkom u 18 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održan koncert na kom nastupaju Darija Čanji, violina, i Uki Ovaskainen, klavir. Na programu će biti dela Baha, Betovena, Griga i Vijenjavskog.

Darija Čanji učenica je u klasi prof. Ine Kekenji, a ona i profesor Uki Ovaskainen su prvi put sarađivali na master klasu u okviru festivala „Ravanelius“, gde je na predlog profesora Lakatoša usledio zajednički rad koji je doveo do uspešnog koncerta u Čačku i do ovog koncerta u Zrenjaninu.

Koncert organizuje Muzička škola „Josif Marinković“ u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanin.

Ulaz je besplatan.

Darija Čanji

Darija Čanji, rođena 2005. godine, učenica je čevrtog razreda srednje  muzičke škole „Josif Marinković” u Zrenjaninu. Tokom školovanja osvojila je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Dve prve nagrade na takmičenju „Internacionalni susreti violinista” u Sremskim Karlovcima (2022, 2021), druga nagrada na XIV međunarodnom takmičenju „Giovani Musicisti – Città di Treviso” u Italiji (prva nije dodeljena) i na VII međunarodnom takmičenju „Danubia talents” u Budimpešti – Mađarska (2022), dva puta prvo mesto (2021, 2016) i jedno drugo mesto (2018) na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola, prve nagrade u kategorijama pojedinačnog i ekipnog takmičenja na Festivalu muzičkih i baletskih škola (2017), Laureat na Republičkom takmičenju u kategoriji kamerne muzike (2017). Osvojila je drugu nagradu na „Međunarodnom takmičenju Petar Konjović” u Beogradu (2017), i prvu nagradu na međunarodnom takmičenju „Fantast” u Bečeju (2016). Dobitnica je pohvala za postignute rezultate na takmičenjima u oblasti muzike od vlade AP Vojvodine za 2021. i 2022. godinu.

Od 2021. godine pohađa nastavu kod profesora Roberta Lakatoša (Akademija Umetnosti Novi Sad i Fakultet muzičke umetnosti Beograd), kod koga je učestvovala na master klasovima u okviru festivala „Ravanelius“ (Ćuprija), festivala „BLISS“ (Gornji Milanovac), kampa klasične muzike – Zaječar i Umetničke kolonije (Sremski Karlovci).

Svoj prvi solistički koncert održala je u Zrenjaninu 2022. godine u svojoj školi, a zatim se iste godine predstavila publici u Čačku solističkim koncertom u MŠ „Vojislav Vučković”. Prvo orkestarsko iskustvo stiče na mestu prve violine u Zrenjaninskoj filharmoniji pri obeležavanju Međunarodnog dana dece. Na poziv prof. Milana Čizmića postaje član omladinskog gudačkog orkestra „Violint“ (Novi Sad) sa kojim  nastupa i sarađuje. U okviru edukativnog programa  manifestacije „Evropa u gostima 2022“ u Novom Sadu, pohađala je kurs barokne muzike Judit Stejnbrik (Holandija) i Katarine Aleksić (Srbija/Holandija).

Uki Ovaskainen

Uki Ovaskainen je laureat, kao i dobitnik specijalne nagrade „Kontemporanea“ i nagrade publike, na takmičenju „Premio Haen“ u Španiji. Redovno nastupa kao solista i kamerni muzičar u Srbiji, kao i širom Evrope, i.o. na festivalima kao što su: „Likovi pijanizma“ u Teatru Marinski, „Hagen Open“, Međunarodni festival muzike u Burgosu, „Dijabeli leto“ u Matzeu, Koncerti u dvorcu Vajlburg, „Zlatni dani Kopenhagena“,“ Espo, međunarodna nedelja pijanizma“. Izveo je niz od osam različitih solističkih resitala na Kraljevskom Danskom Konzervatorijumu u roku od jedanaest dana, što predstavlja najveći individualni projekat u istoriji te ustanove.

Studirao je na Sibelijus Akademiji u Helsinkiju, na Kraljevskom Danskom Konzervatorijumu u klasi prof. Hozea Ribere, i na solističkom odseku na Hohšule-u u Hanoveru u klasi prof. Matija Raekalija. Pored toga radio je sa istaknutim umetnicima i pedagozima poput Pnine Salcman, Andraša Šifa, Emanuela Krasovskog, Čarlsa Rozena, Jalija Vagmana i Fua Conga.

Uki Ovaskainen je svirao kao solista i.o. sa simfonijskim orkestrima Sjelanda i Olborga, nastupao u „Koncerthaus“-u u Beču, na koncertima kamerne muzike Bečkog Kamernog Orkestra, radio kao korepetitor „Opere Faber“ u Portugaliji, svirao klavirske deonice na koncertima profesionalnih orkestara u Danskoj i u Srbiji, radio sa profesionalnim horovima i nastupao na preko 200 koncerata na četiri kontinenata sa horom „Tapiola“, kao član i pijanista. U okviru organizacije „Artlink“, proširio je svoju pedagošku aktivnost, radeći sa ansamblima sa i bez klavira, kao i sa gudačkim orkestrom. Umetnički je organizator turneje kamerne muzike u Danskoj, koji nosi njegovo ime.

Radi kao zvanični korepetitor na takmičenjima „Muzičke omladine“ u Beogradu i Talents for Europe u Slovačkoj. Pored angažovanja kao viši umetnički saradnik na katedri za gudačke instrumente na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, redovno nastupa sa eminentnim srpskim i inostranim violinistima, violistima, čelistima, kontrabasistima, flautistima, pikoloflautistima, oboistima, klarinetistima, saksofonistima, fagotistima, hornistima, trubačima i trombonistima, kao i pevačima.