Zakoni su tu da se poštuju, a Linglong se baš nije trudio da to čini. Naprotiv, gde god je mogao pokazao je bahatost i nepristojan odnos prema zemlji domaćinu i njegovim građanima.

Najavljeno otvaranje fabrike guma od strane prvog čoveka Linglonga i zapošljavanje još pet stotina radnika je dobro sa aspekta zapošljavanja naših radnika. Ali, imajući u vidu dosadašnji odnos rukovodstva Ling Longa prema radnicima, veoma je upitno kakav će tretman i uslove rada imati zaposleni u Linglongu.

„Znamo kako je na sve moguće načine Linglong, uz podršku naših vlasti, uspevao da izvrda zakone i da isposluje ekološke dozvole, koje su samu fabriku i investiciju stavili na stub srama. Zakoni su tu da se poštuju, a Linglong se baš nije trudio da to čini. Naprotiv, gde god je mogao pokazao je bahatost i nepristojan odnos prema zemlji domaćinu i njegovim građanima.

Nikada nije dobijena integrisana dozvola, već su dozvole rađene deo po deo, verovatno uz savete i podršku ljudi bliskim vlastima, kako da se mimoiđu naši zakoni. Radnici koji su bili angažovani na izgradnji fabrike su radnici iz Vijetnama, radili su bez poštovanja Zakona o zaštiti na radu i samog Zakona o radu. Radnici su radili u papučama, bez adekvatne zaštite na radu. Protivno našim Zakonom o dobrobiti životinja, ubijali su mačke kako bi se hranili u kruga buduće fabrike, za šta postoje video snimci kao dokaz nedela. Radnici su u okviru fabrike radili u izuzetno nehumanim uslovima, pa su i sami protestovali zbog uslova rada koje im je nametnuo poslodavac iz Kine. Mediji su pisali o tim protestima.

Kako da, posle svih ovih saznanja, verujemo u bilo šta što kaže prvi čovek Linglonga? Podržavamo sve strane investicije u Republici Srbiji, ali samo ako u svom poslovanju primenjuju Zakone koji važe u Republici Srbiji i poštuju kulturu koja je ovde prisutna već vekovima.

Kako da verujemo i samom gradonačelniku Zrenjanina Simi Salapuri, kada nije stao u zaštitu građana Zrenjanina i nije se usprotivio kršenju Zakona od strane Linglonga, Zakona o radu, a posebno Zakona o dobrobiti životinja? Sada se on zalaže za najveće ekološke standarde, a da li će to biti i konkretna borba za građane Zrenjanina, videćemo kad fabrika počne da radi.

Tek kada država bude jasno insistirala da bilo koja domaća ili strana investicija mora da se striktno pridržava naših zakona, tada će se i sami investitori toga pridržavati. A kada država, kao u ovom slučaju, ima izuzetno tolerantan odnos prema investitoru, tada je moguće svašta očekivati, od prekomernog za, do nestašice domaćih ljubivara novo poglavlje u funkcionisanju javnih nabavki, mimo ustanovljenih procedura i pravila.

Na potezu je država, ali i ova vlast koja je do sada bar na primeru izgradnje Linglonga zakazala“, navodi se u saopštenju Pokrajinskog odbora Dveri za Vojvodinu.