Zrenjanin- U Salonu Narodnog muzeja u sredu, 22. februara, održana je svečanost na kojoj su nagrađeni najbolji radovi  ovogodišnjeg likovnog i literarnog konkursa koji organizacija Svetosavlje organizuje svake godine povodom Savindana.

LITERARNI KONKURS  „SVETI SAVA SLOGU SLAVI“

Na literarnom konkursu pod nazivom “Sveti Sava slogu slavi” učestvovali su učenici VII i VIII razreda osnovnih škola sa teritorije grada  Zrenjanina i opštine Žitište.  Od ukupno 36 pristiglih radova nagrađani su najbolji novčanom nagradom u iznosu od 15.000 dinara za prvu nagradu, 10.000 dinara za drugu i 5.000 dinara za treću nagradu.

Treća nagrada u iznosu od 5000 dinara pripala je Marini Radovančev, učenici sedmog razreda tomaševačke škole „Mladost“ za pesmu vedrog i poletnog tona koja u svom finalu poziva na složni usklik ljubavi Svetom Savi.

Druga nagrada u iznosu od 10.000 dinara pripala je učeniku osmog razreda Đorđu Putiću iz melenačke škole „Dr Boško Vrebalov“. U svojim stihovima mladi pesnik ističe važnost bratske i porodične sloge u duhu svetosavlja.

Prvu nagradu u iznosu od 15. 000 dinara dobio je rad Marije Zonjić iz žitištanske škole „Sveti Sava“.

Ovo je pravi tinejdžerski rad u kojem Marija, učenica osmog razreda, razmišlja o slozi u svetu u kojem živi i koji je okružuje, kao i o moralnim i hrišćanskim vrednostima kao svevremenim stubovima svakog društva i nacije koje je u srpskom narodu utemeljio i utvrdio Sveti Sava.

Stručna komisija je pohvalila i pet radova, koji su nagrađeni sa po 2000 dinara: Angelina Subičin, sedmi razred melenačke škole, Isidora Sudarev, osmi razred, zrenjaninski “Dositej“, Nada Galović, osmi razred iz Banatskog Karađorđeva, Ena Milankov, osmi razred melenačke škole i Marija Savić, sedmi razred čestereške škole.

LIKOVNI KONKURS „SVETI SAVA SLOGU SLAVI“

Na likovni konkurs pristiglo je preko 1.000 dečjih radova, uzrasta od I do VI razreda, iz osnovnih škola  sa teritorije grada i opštine Žitište. Budući da je pristigao veliki proj radova, članovi U.O. su odlučili da ove godine dodele dve prve, dve druge i dve treće nagrade.

U kategoriji od 1-3 razreda

3. mesto i novčanu nagradu u iznosu od 5000 dinara osvojila je EMILIJA Petrović, učenica III-1 OŠ „D. Obradović“ Zrenjanin.
2. mesto i novčanu nagradu u iznosu od 10.000 osvojila je Nađa Nađalin, učenica III-1 OŠ „Dr Boško Vrebalov“ Melenci.
1. mesto i novčanu nagradu u iznosu od 15.000 osvojila je Kristina Radovančev, II-razredOŠ „Mladost“ Tomaševac.

U ovoj kategoriji pohvaljeno je i 5 radova a a svaki pohvaljeni učenik dobiće nagradu u iznosu od 2.000 dinara. Maksim Blagojević, I-4 OŠ „P. P. Njegoš“ Zrenjanin  ,Tijana Tot, II-2 OŠ „2. oktobar“ Zrenjanin, Mila Grubić, III-3 OŠ „Đ. Jakšić“ Zrenjanin, Dunja Šarac, II-2 OŠ“J. J. Zmaj“ Zrenjanin i David Mojsin, II-3 OŠ „Dr Boško Vrebalov“ Melenci.

U kategoriji od 4-6 razreda

3. mesto i novčanu nagradu u iznosu od 5000 dinara osvojila je EMILIJA Sonja Perić, VI -razred OŠ „Đ. Jakšić“ Zrenjanin
2. mesto i novčanu nagradu u iznosu od 10.000 Mila Anđić, V-2 OŠ „S.Mihalj“ Mužlja
1. mesto i novčanu nagradu u iznosu od 15.000 osvojio je Miloš Denda, V-1 OŠ „Ž. Zrenjanin“ Zrenjanin

I u ovoj kategoriji je pohvaljeno je 5 radova, a svaki pohvaljeni učenik dobija nagradu u iznosu od 2.000 dinara. Srna Radlinski, IV-2 OŠ „Đ. Jakšić“ Zrenjanin, Nađa Popov, IV-2 OŠ „J. Cvijić“ Zrenjanin, Olga Petrovački, IV-4 OŠ „Ž. Zrenjanin“ Zrenjanin, Arijana Bandović, VI -1 OŠ „Dr Aleksandar Sabovljev“ Ečka i David Pudenka, V-2 OŠ „Bratstvo“ Aradac.

 

U Malom salonu i Holu zrenjaninskog muzeja otvorena  je  izložba dečijih radova koji su učestvovali na ovogodišnjem konkursu.

Na svečanoj  dodeli nagrada u narodnom muzeju Zrenjanin obratili su se direktor zrenjaninskog  muzeja Siniša Onjin, predsednik organizacije „Svetosavlje“ Dragan Ranisavljević, a besedu je govorio sveštenik Dejan Bojanić.

U programu je učestvovala i Vaskrsija Kovačević, učenica Srednje muzičke škole “Josif Marinković” u klasi profesorke Ane Aleksić Šajrer i dečiji hor “Rafailo banatski”.