Zubni implanti i parcijalne proteze su dve opcije koje se koriste za zamenu izgubljenih zuba.

 

Zubni implanti su metalni šrafovi koji se hirurški ugrađuju u vilicu i služe kao zamena korena zuba, dok su parcijalne proteze mobilne zamjene koje se mogu izvaditi iz usta.

 

Sa druge strane, parcijalne proteze su mobilne zamene koje se mogu izvaditi, a vezuju se za zdrave pacijente za zuba i naležu na desni.

 

U ovom članku ćemo uporediti ove dve opcije za nadoknadu zuba i objasniti prednosti i nedostatke svake od njih, kako bi Vam pomogli da donesete informisanu odluku o tome koje rešenje je najbolje za Vas.

Zubni implanti

Zubni implanti su metalni šrafovri, obično izrađeni od titanijuma, koji se ugrađuju u vilicu i služe kao zamena prirodnog korena zuba.

 

Nakon ugradnje implanta, na njih se može postaviti zubna krunica ili most koji izgleda i ponaša se poput prirodnog zuba.

 

Zubni implanti su popularna opcija za zamenu izgubljenih zuba jer su dugotrajni, stabilni i estetski privlačni, a pružaju i mnoge druge prednosti u poređenju s drugim opcijama za zamenu zuba.

Prednosti zubnih implanata

Zubni implanti pružaju brojne prednosti u poređenju s drugim opcijama za nadoknadu zuba, a najvažnije uključuju:

 

Prirodni izgled: Zubni implanti izgledaju i ponašaju se poput prirodnih zuba, što znači da se estetski vrlo dobro uklapaju i pacijent ih koristi ne osećajući razliku u odnosu na prirodni zub.

 

Stabilnost: Budući da se implanti ugrađuju u vilicu i integrišu sa koštanom strukturom vilice, oni su vrlo stabilni i mogu podeti snažno žvakanje.

 

Dugotrajnost: Zubni implanti su dugotrajna opcija za zamenu zuba i mogu trajati jako dugo ako se pravilno održavaju, preko 15 godina.

 

Jednostavni za održavanje: Održavanje zubnih implanata podrazumeva održavanje oralne higijene na isti način kao i prirodni zubi, što znači da nema potrebe za posebnim rešenjima za čišćenje ili održavanje.

 

Očuvanje koštane strukture: Implanti pomažu u očuvanju koštane strukture vilice zamenjujući korijen zuba i time sprečavaju razgradnju vilične kosti koja se počinje onog trenutka kada dođe do gubitka korena zuba.

Mane implanata

Iako pružaju imaju brojne benefite, postoje i neke mane koje bi trebalo uzeti u obzir prilikom razmatranja ove opcije.

 

Visoka cena: Implanti su skuplji od drugih opcija za zamenu zuba, što može biti prepreka za neke pacijente. Ipak, uzevši u obzir njihovu dugotrajnost, dodatna investicija je vrlo često opravdana.

 

Hirurški zahvat: Ugradnja implanta zahteva hirurški zahvat i zahteva vreme za oporavak.

 

Kontraindikacije: Pacijenti sa određenim zdravstvenim stanjima, poput nekontrolisanog dijabetesa ili bolesti srca, možda nisu kandidati za ugradnju implanata.

 

Moguće komplikacije: Mogu se pojaviti komplikacije kao što su infekcija, odbacivanje implanta, oštećenje živaca ili krvnih sudova u blizini mesta ugradnje.

 

Trajanje postupka: Ceo postupak ugradnje implanta može potrajati nekoliko meseci, što može biti predugo i odbiti neke pacijente.

Parcijalne proteze

Parcijalne proteze su jedna od vrsta proteza za zube.

 

U pitanje su mobilna rešenja za zamenu jednog ili više izgubljenih zuba, a vezane su uz pomoć specijalnih kukica ili atačmena za preostale zdrave zube.

 

Parcijalne proteze su izrađene od akrilata i/ili metala i mogu zameniti jedan ili više zuba, zavisno od potreba pacijenta.

 

Ove proteze se izrađuju za svakog pacijenta na osnovu otiska i mogu biti relativno udobne za nošenje, dok istovremeno poboljšavaju izgled i funkciju zuba.

Prednosti parcijalnih proteza

Parcijalne proteze imaju neke prednosti u odnosu na druge opcije za zamenu zuba, a glavne prednosti su objašnjene u nastavku.

 

Pristupačnost: Parcijalne proteze su jeftinije od drugih opcija za zamenu zuba, poput implanta ili mostova.

 

Brza izrada: Izrada parcijalnih proteza obično je brža od drugih opcija, a proteza se može izraditi u roku od nekoliko nedelja, ili čak kraće.

 

Održavanje oralne higijene: Budući da je reč o mobilnim protezama, pacijenti mogu lako ukloniti parcijalne proteze radi čišćenje zuba i proteza, što olakšava održavanje oralne higijene.

 

Zaštita preostalih zuba: Parcijalne proteze takođe mogu pomoći u zaštiti preostalih zuba od prekomernog trošenja ili pomeranja u vilici.

Mane parcijalnih proteza

Ipak, parcijalne proteze dolaze sa određenim manama, zbog kojih nisu dobra opcija za sve.

 

Neudobnost: Pacijenti se mogu osećati nelagodno s protezama u ustima, dok neki ljudi mogu imati problema s govorom ili žvakanjem hrane dok se navikavaju na proteze.

 

Ograničenja hrane: Kukice ili atačmeni na parcijalnoj protezi mogu ograničiti određene vrste hrane koju pacijent može konzumirati, jer mogu smetati prilikom žvakanja ili uzrokovati nelagodu i bol.

 

Moguće oštećenje preostalih zuba: Veze sa prirodnim zubima na protezi mogu oštetiti preostale zube ili uzrokovati upalu desni.

 

Potrebno održavanje: Kako bi se sprečilo oštećenje proteze i osiguralo održavanje dobre oralne higijene, neophodno je detaljno održavanje proteze, koje podrazumeva njeno skidanje.

 

Potreba za zamenom: Parcijalne proteze se s vremenom mogu istrošiti ili pokvariti, što znači da će pacijenti biti prinuženi da ih zamene.

Zubni implanti ili parcijalna proteza?

Odluka o tome da li odabrati zubne implante ili parcijalne proteze zavisi od više faktora, koji uključuju cenu, stanje prirodnih zuba i zdravlje pacijenta, udobnost, trajnost i estetiku.

 

Osobe s dobrim zdravljem zuba i dovoljnom količinom vilične kosti mogu biti dobri kandidati za zubne implante.

 

Sa druge strane, pacijenti s manjkom vilične kosti ili drugim oralnim problemima, kao što su parodontalna bolest, mogu biti bolji kandidati za parcijalne proteze.

 

Implanti mogu pružiti dugotrajno rešenje za zamenu zuba, dok će parcijalne proteze zahtevati češću zamenu.

 

Pored toga, zubni implanti pružaju prirodniji izgled i funkcionalno su bolje rešenje zahvaljujući svojoj čvrstoći i stabilnosti.

 

Ipak, finalnu odluku i preporuku o tome koje rešenje je najsvrsishodnije može doneti isključivo stomatolog, uzimajući u obzir brojne faktore i zdravstveno stanje pacijenta.