U Zrenjaninu je danas  obeležen Svetski dan civilne zaštite 1. mart sa ciljem da se ukaže na značaj i ulogu službi civilne zaštite u slučaju svih tipova nesreća i katastrofa i suočavanju sa njima, kao i da im se oda priznanje za sve napore, žrtve i podvige.

Povodom  Međunarodnog dana civilne zaštite u Baroknoj sali Skupštine Grada Zrenjanina održan je radni sastanak koji je imao cilj afirmacije civilne zaštite i njenog značaja za pripremu svih segmenata društva za reagovanje u vanrednim situacijama.

Na današnjem sastanku govorili su Predrag Rađenović, predsednik Srednjobanatskog okruga, Saša Santovac zamenik gradonačelnika, načelnik Odeljenja za vanredne situacije MUP Republike Srbije, PU Zrenjanin Goran Marjanović i šef Odseka za odbranu i vanredne situacije Gradske uprave Zrenjanin Miroslav Sladojević.

 

Civilna zaštita predstavlja organizovani odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu u slučaju vanrednih situacija, koje prevazilaze mogućnosti redovnog delovanja nadležnih organa.

– Grad Zrenjanin formirao je jedinicu spremnu za reagovanje u vanrednim situacijama i sve to jasno iskazuje naša nastojanja da imamo potpuno opremljenu jedinicu, sposobnu da odgovori na sve izazove. Ono na čemu ćemo još više raditi u narednom periodu tiče se edukacije stanovništva. Uveravamo se na primerima širom Evrope i sveta koliko je značajno kako građani treba da reaguju u vanrednim situacijama, jer im pravovremena i odgovarajuća reakcija često može spasti život. Imamo prostora i mogućnosti da radimo na edukaciji i to su zadaci koji nam predstoje – istakao je Saša Santovac, zamenik gradonačelnika i podsetio da je Grad Zrenjanin, kroz projekte prekogranične saradnje, u prethodnom periodu značajno opremio jedinice civilne zaštite, nabavkom novih vozila, materijalno-tehničkih sredstava, plovila, različite opreme i uniformi.

Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu koja promoviše rad službi civilne zaštite širom sveta i ukazuje na značaj njihove saradnje i potrebe solidarnosti u zajedničkoj borbi, na Generalnoj skupštini 1990. godine ustanovila je 1. mart kao Svetski dan civilne zaštite. Tog dana, 1972. godine usvojen je statut ove organizacije kao okvir njenog delovanja.

U okviru Sektora za vanredne situacije formirano je 111 specijalizovanih jedinica, a osnovnu obuku iz civilne zaštite prošlo oko 2.800 pripadnika tog sektora.

„Što se tiče Srednjobanatskog upravnog okruga, u saradnji s nacionalnim trening centrom, Odeljenje za vanredne situacije u Zrenjaninu izvršilo je trening prvog i drugog voda specijalizovanih jedinica civilne zaštite za zaštitu od požara, izvršili smo osnovnu obuku specijalizovanih jedinica za aktivnosti zbrinjavanja i prve pomoći, kao i trening pripadnika ovih specijalizovanih jedinica koji su završili osnovnu obuku“, rekao Goran Marjanović.