U narednom periodu, do kraja meseca, u bioskopu Kulturnog centra Zrenjanina četvrtkom u 20 časova prikazuju se još dva ostvarenja sa ovogodišnje turneje filmskog festivala „Slobodna zona“. Ulaz je besplatan.

U nedelju, 23. aprila u okviru matinea prikazuje se dečji animirani film „Mačke u muzeju“ a u večernjem terminu od 20 časova na programu je dokumentarni film o Dejvidu Bouviju, jednom od najznačajnijih i nesvakidašnjih umetnika, ikone modernog doba i popularne muzike koji je 50 godina delovao na muzičkoj sceni.

 

17. TURNEJA FILMSKOG FESTIVALA „SLOBODNA ZONA“

Kulturni centar Zrenjanina

Četvrtak, 20. april – film: „Ljubav, nemačke marke i smrt“

Četvrtak, 27. aprila – film: „Časna sestra fudbalski trener„

 

U okviru ovogodišnje sedamnaeste turneje filmskog festivala „Slobodna zona“ u Kulturnom centru Zrenjanina u toku aprila prikazuju se tri igrana i jedan dokumentarni film. Turneja donosi najnovije filmove koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni. Pažljivom selekcijom tima festivala prikazuju se filmovi koji su osvajali najveće nagrade i/ili pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike od Berlina do Kana i drugih velikih svetskih filmskih manifestacija.

U četvrtak, 20. aprila na programu je igrani film: „Ljubav, nemačke marke i smrt“ a u četvrtak, 27. aprila igrani film: „Časna sestra fudbalski trener„. Projekcije počinju u 20 časova. Ulaz je slobodan.

 

Četvrtak, 20. april

Igrani flim: „Ljubav, nemačke marke i smrt“

Režija: Džem Kaja (Nemačka)

Film u trajanju od 96′

Sporazum Nemačke i Turske iz 1961. godine nije doveo samo „gastarbajtere“ u Nemačku, s njima je došla i njihova muzika. Ovaj dokumentarni filmski esej predstavlja tutorijal iz turske i nemačke novije istorije i priča priču o poslovima turskih emigranata na montažnoj traci, nostalgiji i spajanju porodice, bazaru na železničkoj stanici u Bilovštrase u Berlinu, ksenofobiji i rasizmu, setnim pesmama ranih godina i hip-hop periodu nakon ujedinjenja Nemačke.

Ovo je svet Radija Jilmaz, raznih muzičkih pravaca, svadbenih bendova koji pevaju i na kurdskom i arapskom jeziku kako bi zadovoljili zahteve tržišta. Filmom „Ljubav, nemačke marke i smrt“, Džem Kaja stvorio je ritmičnu i živo ispričanu filmsku enciklopediju turske muzike u Nemačkoj.

https://slobodnazona.rs/ljubav-nemacke-marke-smrt/

 

 

Četvrtak, 27. april

Igrani film: „Časna sestra fudbalski trener„

Režija: Roberto Bueso (Španija)

 

Sestra Marina, veoma neortodoksna monahinja, poslata je tokom leta 1994. u El Paral, internat za dečake kom preti zatvaranje u bliskoj budućnosti. Iako dečaci Marinu dočekuju uz razne podvale, oni će, malo-pomalo, postati nešto veoma nalik porodici koju nikada nisu imali.

Osim svog humora, ono što film čini zaista posebnim su lukavstvo i hrabrost potrebni ovoj ženi da inspiriše decu i nauči ih pravim vrednostima. Zato film govori o istinskom učenju, onom koje je istrajno i koje razume da dete uvek zaslužuje drugu šansu. Ovo je takođe priča koja govori o pojmu „doma“ i potrebi da se zasnuje prava porodica.

https://slobodnazona.rs/casna-sestra-fudbalski-trener/

Bioskop KCZR

Nedelja, 23. april

„Mačke u muzeju“

U okviru filmskog matinea u bioskopu Kulturnog centra Zrenjanina u nedelju, 23. aprila u 11 časova prikazuje se dečja animirana avantura «Mačke u muzeju». Film je sinhronizovan na srpski jezik.

 

„Dok pokušava da pobegne od nadolazeće poplave mladi mačak Vinsent i njegov novi prijatelj miš Moris sakrivaju se u starom klaviru. Kada instrument iznenada završi u muzeju Vinsent upoznaje elitni tim mačaka koji godinama čuva remek-dela od glodara i drugih štetočina. Iako godinama sanja da pronađe pravu mačiju porodicu i žudi za osećanjem pripadnosti, on ne želi da izgubi svog prijatelja koji mu je spasao život, te je Vinsent primoran da sakriva Morisa. Međutim, mišić ima jednu slabost, a to je da voli da grize najpoznatija muzejska remek-dela.“

 

Trejler: https://youtu.be/WXsQwVV6IKE

 

 

Nedelja, 23. april – 20 časova

Film: David Bowie/Moonage Daydream

Povodom 51 godišnjice ( 28. 4. 1972. ) – dana kada je objavljen singl STARMAN (Fall of Ziggy Stardust and Spiders From Mars).

– Smatran jednim od najvećih umetnika našeg vremena, Dejvid Bouvi je ostavio značajan trag u kulturi preko 50 godina. MOONAGE DAYDREAM je prvi film koji je podržalo David Bowie Estate , koje je Morgenu omogućilo pristup njihovoj kolekciji bez presedana. Ispričan kroz uzvišene, kaleidoskopske slike, lične arhivirane snimke, neviđene performanse, a usidren sopstvenom muzikom i rečima Dejvida Bouvija, MOONAGE DAYDREAM poziva publiku da uroni u jedinstveni „Bouvi“ svet…

Trejler: https://youtu.be/T6y9wk8OkfE

 

 

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina, radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka projekcije po ceni od 250 dinara.