Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković potpisao je danas, u Palati Srbija u Beogradu, ugovore sa predstavnicima 146 jedinica lokalnih samouprava širom Srbije, među kojima i sa gradonačelnikom Simom Salapurom, kojim će biti omogućen transfer namenskih sredstava za oblast socijalne zaštite, u ukupnom iznosu od 600 miliona dinara.

Gradu Zrenjaninu u narednim danima za odobrene namenske transfere za razvoj usluga socijalne zaštite na godišnjem nivou biti preusmereno 16,7 miliona dinara.

 

Ministar Selaković izrazio je uverenje da će ta sredstva poboljšati funkcionisanje sistema socijalne zaštite na lokalnom nivou, što za Vladu Srbije i ministarstvo ostaje jedan od ključnih prioriteta, budući da se na taj način zadovoljavaju potrebe najšireg broja građana i ukazao da je to novac koji se namenski transferiše gradovima i opštinama za potrebe određenih usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou, kao što su geronto domaćice, usluge ličnih pratilaca, personalnih asistenata.

 

Napominjući da su to samo neke od usluga koje lokalne samouprave pružaju korisnicima, Selaković je objasnio da pružanje određene usluge zavisi od licence koju neka opština ima, kao i mogućnosti da određenu vrstu usluge organizuje na svojoj teritoriji.

 

– Svakom ministarstvu, a posebno Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, jedinice lokalnih samouprava su apsolutno prioritetni i ključni partneri. Uveren sam da ćemo u ovoj godini i u narednom periodu poboljšati kvalitet pružanja usluga socijalne zaštite, ali i učiniti efikasnijim sprovođenje propisa u oblasti boračko invalidske zaštite, sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja, a sve u korist i za bolji životni standard naših građana – kazao je Selaković.

 

Ministar je nakon dodele ugovora, naglasio da je sa predsednicima gradova i opština razgovarao o pitanjima, koja su, kako je rekao, problematična za sprovođenje velikog broja propisa iz delokruga nadležnosti Ministarstva, i najavio naredni susret u maju mesecu, koji će biti organizovan sa Stalnom konferencijom gradova i opština.
On je ujedno zahvalio predstavnicima gradova i opština na dosadašnjem radu i izrazio očekivanje da će u saradnji sa ministarstvom zajednički u narednom periodu doprineti još kvalitetnijem pružanju usluga socijalne zaštite.

BUDITE U TOKU – SKINITE APLIKACIJU ZRKLIK OVDE

Gradonačelnik Simo Salapura pojasnio je da će se dobijenim sredstvima, između ostalog, finansirati dnevne usluge u zajednici, usluga smeštaja u prihvatilištu za odrasla i stara lica u kriznim situacijama i beskućnike, usluge podrške za samostalan život, kao i usluge ličnog pratioca detetu sa invaliditetom i druge usluge socijalne zaštite.
Ukazao je i na to da je ovogodišnji iznos sredstava dobijenih od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja veću i odnosu na prošlogodišnji iznos kada je u budžet grada transferisano 9,5 miliona dinara koji su utrošeni za funkcionisanje Kluba za stare i pomoć u kući.

 

Gradonačelnik je posebno istakao da Grad Zrenjanin i prilikom kreiranja budžeta vodi računa o socijalnim komponentama, te da izdvaja novac za socijalno ugrožene sugrađane – za nabavku ogreva, obezbeđivanja energetskih vaučera i lečenja obolele dece, što će, kako je naveo, biti praksa i ubuduće,