Zrenjanin- Četvrti Banatski festival vina održaćе sе u subotu, 20. maja, u Gradskoj bašti u Zrenjaninu, gde će biti predstavljeno više od 50 vinarija.

Pored grada Zrenjanina, Turističke organizacije i Kulturnog centra Zrenjanina, manifestacija je podržana od strane magazina Vino & Fino, trgovinskog lanca GOMEX i drugih sponzora.

U šardoneima, kaberneima, grašcima, vrancima, tamjanikama, malvazijama, prokupcima i drugim izvanrednim vinima iz naše zemlje i celog regiona moći će da se uživa od 15 do 21 čas. Čaše za degustaciju iznajmljivaće se na samom ulazu na Festival.

Biće tu prokupac i tamjanika iz Župe, vina velikih vinarija iz Subotice, najnagrađivaniji šardone u Srbiji, grašac sa Fruške gore, malvazija iz Istre… Ovom prilikom, predstaviće se vinogorja iz Srbije, kao i gosti iz Severne Makedonije, Hrvatske, Rumunije i Slovenije, među kojima su i imena svetske vinske scene.

Vinski festivali nezamislivi su bez hrane, a ovo pogotovo važi za Banat: pored vina, posetioce čeka i selekcija autentičnih zalogaja sa geografskim poreklom u okviru manifestacije 23. Banatske vredne ruke, koja se održava u okviru pratećeg programa Festivala. U tom delu će biti predstavljena tradicionalna kuhinja ovog podneblja, a samim tim i autentični zalogaji poput sireva, kulena, štrudli, pogačica sa čvarcima i svega što čini regionalnu gastronomiju.

Muzički program manifestacije:
15h – nastup vokalne solistkinje Milice Dosković i glumca Jovice Jašina
17h – nastup Zorana Petrovića
19h – zrenjaninski sastav The Quarantinos, koji će svirati obrade nekih od najvećih hitova iz filmova Kventina Tarantina

Manifestaciji će prisustvovati i Igor Luković, poznati novinar, somelijer, kritičar, degustator i međunarodni vinski sudija poreklom iz Zrenjanina.