Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas ukupno 344 ugovora i rešenja za projekte odobrene na tri konkursa Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, vredne ukupno 103,6 miliona dinara.

Reč je o konkursu za finansiranje posebnog programa kojim se doprinosi razvoju sporta u AP Vojvodini, konkursu za finansiranje posebnog programa organizacije i učešća na međunarodnim manifestacijama od značaja za AP Vojvodinu i konkursu za finansiranje posebnog programa afirmacije školskog i univerzitetskog sporta u AP Vojvodini.

„Posle veoma teške nedelje u našoj zemlji, posebno moramo nastaviti i unaprediti procese i društvene oblasti koje, poput sporta, donose zdraviju i humaniju sredinu. Vojvodina je poznata po tome što je minulih decenija iznedrila najpoznatije sportiste i klubove koji su proslavili našu zemlju i ponosimo se time. Verujem da ćemo uz finansijsku pomoć koja je veća nego ranijih godina zajednički stvoriti uslove za razvoj budućih šampiona u brojnim sportovima“, izjavio je predsednik Mirović nakon dodele ugovora.

Podržano je i 39 projekata, sa osam miliona dinara, putem konkursa za finansiranje posebnog programa afirmacije školskog i univerzitetskog sporta u AP Vojvodini, namenjenog vaspitno-obrazovnim ustanovama – predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama na teritoriji AP Vojvodine.

Oprema i školski rekviziti obezbeđeni su, između ostalog, za osnovne škole u Novom Bečeju, Kikindi, Lukićevu, Ruskom Selu, Bajmoku, Čoki, Sremskim Karlovcima, Despotovu, Novom Sadu, Melencima, Ostojićevu, Sečnju, Plandištu, Novom Žedniku i drugim mestima.

„Uz finansijsku pomoć Pokrajinske vlade, izabrane škole će stvarati uslove da decu i omladinu usmere ka sportu razvijajući njihovu ličnost na pravi način, omogućujući im prve sportske korake za buduće šampione poput Nikole Jokića i Ivane Španović, koji su potekli iz ove sredine i proslavili nas u svetu“, istakao je Mirović.

 

Putem konkursa za finansiranje posebnog programa kojim se doprinosi razvoju sporta u AP Vojvodini, Pokrajinska vlada podržala je, preko resornog sekretarijata, 257 projekata sportskih organizacija, saveza za školski sport jedinica lokalne samouprave i nadležnih teritorijalnih sportskih saveza, u ukupnoj vrednosti od 65,6 miliona dinara. Između ostalih, sredstva su dobili Ženski rukometni klub „Temerin“, Fudbalski klub „Bistrica“, Vaterpolo klub „Senta“, Stonoteniski klub „Čelarevo“, Plivački klub „Junaković“, Fudbalski klub „Delija“ iz Mokrina, Odbojkaški klub „Vojvodina“, Atletski klub „Borac“, Šahovski klub „Radnički“, Sportsko udruženje „Džudo Banat“, sportski savezi, Novosadski maraton i brojni drugi klubovi.

Sredstva za konkurs za finansiranje posebnog programa organizacije i učešća na međunarodnim manifestacijama od značaja za AP Vojvodinu, namenjen sportskim organizacijama, iznose 30 miliona dinara za realizaciju 48 projekata, među kojima su manifestacija koju organizuje Biciklistički klub „Novi Sad“ na Petrovaradinskoj tvrđavi, Međunarodni kadetski turnir u rvanju grčko-rimskim stilom u spomen na Refika Memiševića, 38. Međunarodni džudo-kup „Kikinda 2023 Dragan Ciganović Ciga“ koji organizuje Džudo klub „Partizan“, 41. Memorijal „Stevan Nešticki“ u organizaciji FK „Vojvodina“, turnir u basketu tri na tri i drugi.

Događaju je prisustvovao i pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta.

Izvor:www.vojvodina.gov.rs