Dan pobede nad fašizmom, 78. godišnjica od potpisivanja kapitulacije od strane fašističke Nemačke i završetka ratnih dejstava u Drugom svetskom ratu na teritoriji evropskog kontinenta (1945. godine), obeležen je danas i u Zrenjaninu. Nakon prijema u Gradskoj kući, položeni su venci na spomen-obeležja i odata počast borcima Crvene armije, poginulim u borbama za oslobođenje Zrenjanina i svim žrtvama Drugog svetskog rata u našem gradu.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, već po tradiciji, ugostio je predstavnike ambasade Ruske Federacije u Srbiji, Komande garnizona Vojske Srbije u našem gradu i Gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata. Obeležavanju Dana pobede u Zrenjaninu ovoga puta je prisustvovao drugi sekretar ambasade RF Mihail Maksimenko. Zajedno s gradonačelnikom, goste su primili i načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Predrag Rađenović, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnica gradonačelnika Marija Damjanović.

Svečanost je održana u spomen-parku na Bagljašu, gde su položeni venci na spomen-kosturnicu borcima Crvene armije i na spomenik narodnom heroju Sonji Marinković i streljanim rodoljubima tokom prve ratne godine u Zrenjaninu. U ime Grada Zrenjanina, vence su na tom mestu položili zamenik predsednika Skupštine grada Oliver Mitrović, pomoćnica gradonačelnika Marija Damjanović i član Gradskog veća Marinel Mendrea. Uz delegacije koje su polagale vence, ceremoniji su prisustvovali i učenici trećeg razreda osnovne škole “Petar Petrović Njegoš”, kojima se obratio profesor istorije Dušan Stjepanović.

 

Vence na spomenik narodnom heroju Žarku Zrenjaninu položili su, u ime Grada Zrenjanina, gradonačelnik Simo Salapura, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i sekretarka Skupštine grada Svetlana Grujić. Venac je takođe položio drugi sekretar ambasade Ruske Federacije, kao i predstavnici Srednjebanatskog upravnog okruga, na čelu s načelnikom Predragom Rađenovićem, Komande Garnizona VS u Zrenjaninu, na čelu s komandantom, pukovnikom Aleksandrom Dedićem, gradskog odbora SUBNOR, Udruženja ratnih vojnih i mirnodopskih invalida, Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanin, Jevrejske opštine Zrenjanin, kompanije “Borec Servis – Srbija” i gradskog odbora Srpske napredne stranke.

S porukama Grada Zrenjanina prisutnima se obratio gradonačelnik Simo Salapura, istakavši da je Dan pobede jedan od najznačajnijih datuma u slobodarskom svetu, koji simbolizuje pobedu nad najvećim zlom koje je zadesilo čovečanstvo, pobedu nad tragičnom ideologijom stvorenom u predratnoj Nemačkoj, a čije je posledice, nažalost, osetio ogroman broj država i naroda.
“Kao i svake godine, na današnji dan, odajemo počast i duboko poštovanje svima koji su stali u odbranu otadžbine i u borbi protiv fašizma položili svoje živote. Grad Zrenjanin s pijetetom čuva uspomenu na njih, održava i obnavlja spomenike i spomen-parkove koji ukazuju na mesta i događaje iz tog perioda istorije, to je naša civilizacijska, ljudska i moralna obaveza i dužnost”, kazao je gradonačelnik.

Dodao je i da je 9. maj samo jedan u nizu datuma tokom godine kada se ističu slična razmišljanja i šalju iste poruke.
“Ukazujemo i na stradanja naših sugrađana Jevreja, na njihovu tragičnu sudbinu, ističemo herojstvo i vojnika, ali i običnih ljudi, koji se nisu mirili s okupacijom, obeležavamo dan oslobođenja grada u oba svetska rata, jer su nam podjednako važni. Nastavićemo da obnavljamo i uređujemo naše spomenike i nadam se da će uskoro biti osveženo i ovo obeležje, čoveku čije ime grad nosi. Posebnu brigu vodićemo o spomen-grobljima, među kojima je svakako najvažnije ono na kom smo danas bili, u naselju Bagljaš, na kom počiva 220 pripadnika Crvene armije, stradalih tokom oktobra 1944. godine, u borbama za oslobođenje grada”, poručio je, između ostalog, s današnjeg skupa gradonačelnik Simo Salapura.

Deveti maj obeležava se i kao Dan Evrope, jer je tog dana 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka u kojem ne bi bilo mesta za sukobe među evropskim zemljama. Taj dokument predstavlja osnovu za kasnije uspostavljanje Evropske unije, proglašene 1991. godine. Ove godine, zbog tragičnih događaja, izostala je proslava Dana Evrope u Srbiji.