Zrenjanin- Boston Seltiksi, odnosno đaci Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina, novi su šampioni Junior NBA lige Srbije 2023!

Oni su u velikom finalu u dvorani „Radivoj Korać“, u predivnom košarkaškom ambijentu, savladali ekipu Juta Džez (OŠ „Ratko Vukićević“ iz Niša) rezultatom ­44:20.

U meču za treće mesto, Majami Hit (OŠ „Ujedinjene nacije“ iz Beograda) su savladali Šarlot Hornets (OŠ „Bubanjski heroji“ iz Niša) sa 40:21 i osvojili bronzane medalje.

Pre toga, Boston je u polufinalu pobedio Majami 37:30, a Juta je bila bolja Šarlota 39:20.

Četiri dečaka i jedna devojčica su se posebno istakli tokom ove sezone, a posebno u plej-ofu i na finalnom danu. Igrom i ponašanjem na terenu, mesto u najboljoj petorci lige zaslužili su Anđela Jovanov iz Bostona (OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina), Teodor Konjikušić iz Bostona (OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina), Dušan Cvijan iz Majamija (OŠ „Ujedinjene nacije“ iz Beograda), Luka Nikolić iz Jute (OŠ „Ratko Vukićević“ iz Niša) i Lazar Stošić iz Šarlota (OŠ „Bubanjski heroji“ iz Niša).

Pehar za najboljeg šestog igrača dobio je Ilija Krstić iz Jute (OŠ „Ratko Vukićević“ iz Niša).

Nagradu za igrača koji je tokom lige najviše napredovao dobio je Filip Babić iz Majamija (OŠ „Ujedinjene nacije“ iz Beograda), a za igračicu koja je najviše napredovala Anđela Jovanov iz Bostona (OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina.

 

I ove godine, dodeljene su i posebne nagrade koje nose naziv „Her time to play”, koje predstavljaju inicijativu i podstrek da se što više devojčica uključi u sport i košarku, a dobitnici su Anđela Jovanov iz Bostona, Minja Valdevit iz Majamija, Isidora Blagojević iz Majamija, Neda Đorđević iz Jute, Nina Milićević iz Šarlota i Nikolina Mitrović iz Čikaga.

 

Najbolji strelac lige je Luka Nikolić iz Jute.

MVP igrač finala je Teodor Konjikušić iz Bostona.

Nagradu za trenera godine dobio je Srđan Ignjatov iz Bostona.

Završnica takmičenja pod okriljem KSS i evropskog ogranka NBA pokazala je da je organizacija ove lige pun pogodak.