Zrenjanin- Najbolji recikleri, koji tokom juna odlože iskorišćenu ambalažu proizvoda sa nalepnicom „Recikliraj“, kupljenih u Idea i Roda prodavnicama, imaju priliku da osvoje bicikl svake nedelje u mesecu. Ovog meseca, nagrade će dodeliti kompanija Knjaz Miloš, a pobednici će biti oni koji u sedam dana predaju najveći broj jedinica ambalaže, dok će imena dobitnika biti objavljena na Facebook i Instagram stranici Pametno recikliraj Zrenjanin.

 

Prvi presek nagradnog takmičenja biće 9. juna za količine reciklirane u periodu od 1. do 8 juna.

Naredna tri proglašenja pobednika održaće se 16, 23. i 30. juna, a isti učesnik ne može da pobedi dva ili više puta.

 

Način učešća isti je kao i prethodnih meseci, a odlaganje ambalaže u pametne uređaje digitalizovano i lako primenjivo. Nakon ubacivanja limenki, tetra pak, PET i staklene ambalaže, građani unose jedinstvene kodove koji se pojave na ekranu aparata putem svog naloga na Solagro aplikaciji i na taj način, osim što se takmiče za glavnu nagradu, prikupljaju i bodove koje mogu zameniti za vaučere od 10%, 20% i 25% popusta na artikl po izboru.

 

U Idea i Roda objektima građani sami vraćaju ambalažu u pametne uređaje, dok na specijalnim kioscima u gradu mogu dobiti pomoć operatera pri skeniranju proizvoda i unošenja koda za prikupljanje poena, na njihov korisnički nalog Solagro aplikaciji.

 

Pametni uređaji nalaze se u četiri IDEA prodavnice (IDEA Super, ul. Miletićeva 86, IDEA ul. Jevrejska, IDEA ul. Vojvode Petra Bojovića, IDEA ul. Tihomira Ostojića) i u Roda hipermarktetu u ulici Pere Dobrinovićana, do su šest kioska u gradu postavljena na lokacijama MZ Bagljaš, ul. 20. oktobra, MZ Dositej Obradović, ul. Marka Oreškovića, Kulturni centar, ul. Narodne omladine, Stara gradska pijaca, ul. dr Miroslava Tirša, MZ Zeleno polje, ul. Šumadijska, Žitni trg, kao i na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“.

 

U igri učestvuju samo proizvodi kompanija Knjaz Miloš, Coca-Cola HBC, Carlsberg, Red Bull i  Tetra Pak (koji je plasirao Rauch, Nektar i Imlek proizvode) sa nalepnicom „Recikliraj“, ali građani koji žele da recikliraju i drugi ambalažni otpad mogu ga odložiti u kante za prikupljanje koje se nalaze pored ovih mašina. U julu će se održati poslednji krug takmičenja, kada sve građane očekuju nove vredne nagrade.

 

Nagradni konkurs organizuje se u okviru projekta „Pametno recikliraj“, koji kroz program develoPPP nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) zajednički sprovode GIZ, Ball Packaging, Sekopak, Solagro Smart Recycling, Mercator-S, Reverse Logistics Group, a u saradnji sa NALED-om i programom „Svaka limenka se računa“. Projekat su podržale kompanije Coca-Cola HBC, Carlsberg, Tetra Pak, Red Bull i Knjaz Miloš.