Zrenjanin- Pogledajte kompletan program Kulturnog centra Zrenjanina tokom juna meseca:

 

10. HORSKI FESTIVAL ” SLOBODAN BURSAĆ “

U Kulturnom centru Zrenjanina od 2. do 4. juna održaće se 10. Horski festival “Slobodan Bursać”. Ove godine obeležava se jubilej – deset godina festivala i trideset godina od smrti poznatog zrenjaninskog dirigenta Slobodana Bursaća, po kojem je ovaj muzički festival i dobio ime.

– Kako bismo obeležili značajni festivalski jubilej, desetogodišnjicu postojanja, planirano je učešće skoro svih zrenjaninskih horova i gostujućih horova iz zemlje i inostranstva.
Predviđeno je da nastupi 22 hora sa oko 700 izvođača, članova mešovitih, ženskih, muških i dečjih ansambala.
– U petak, 2. juna otvaranje i početak festival zakazan je u 20 časova, dok će u subotu 3. juna, u okviru matinea, nastupiti dečiji horovi. Program nastupa dečjih horova počinje u 11 časova. U večernjem terminu od 20h publiku pored vokalnih kvarteta i grupa očekuju se i nastupi mešovitih horova. Završnica festivala održaće se u nedelju, 4. juna u 20 časova sa celovečernjim koncertom Kamernog hora “Odjek” iz Požarevca. Koncert pod nazivom “Jedno prošlo doba” je posvećen kompozitoru Korneliju Bati Kovaču uz izvođenje brojnih autorovih numerama koje su stekle veliku popularnost, i za sva vremena obeležile regionalnu muzičku scenu.
– Tokom festivala u Izložbenom salonu Kulturnog centra biće postavljena i retrospektivna izložba plakata koji su predstavljali festival i festivalske aktivnost tokom proteklih deset godina. Izložba se organizuje pod nazivom “Deset godina iza nas”. Otvaranje postavke zakazano je 2. juna u 19 časova.
– Pre svake festivalske večeri biće emitovan i kratki dokumentarni film koji će predstaviti
festival u proteklim godinama.
Organizator festivala je Kulturni centar Zrenjanin, a festival su pomogli: Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje i odnose s verskim zajednicama Vojvodine, Grad Zrenjanin, Zrenjaninski poslovni krug – ZREPOK, kompanija PerSu, Apoteka “Alba” Beograd, Specijalistička pedijatrijska ordinacija dr Tomislav Stevanović, Srpsko narodno pozorište – Novi Sad, Centar za kreativno odrstanje – CEKOM Zrenjanin, “Prava pekara” – Kulinara i Srednja poljoprivredna škola iz Zrenjanina.

 

PROGRAM FESTIVALA

PETAK 2. JUN
– Izložbeni salon Kulturnog centra – 19 časova
Otvaranje retrospektivne izložbe festivalskih plakata pod nazivom “Deset godina iza nas“.

PETAK 2. JUN
Velika sala – 20 časova
1. Otvaranje festivala Dragana Kirćanski Jerinić i hor “Izvor“ – Pert/Australija – video
2. Gradski dečji hor Kulturnog centra Zrenjanin – dirigent Senka Milisavljević
3. Omladinski mešoviti hor Muzičke škole “Josif Marinkovic” Zrenjanin – dirigent Zorica Kozlovački
4. Hor društva slovenaca “Planika” – dirigent Daniela Avram
5. Hor HKPD “Jelačić” Petrovaradin – dirigent Vesna Kesić Krsmanović
6. Zrenjaninski kamerni hor – dirigent Andrea Poša

SUBOTA 3. JUN
– Matine dečjih horova
Velika sala – 11 časova
1. Hor vrtića “Vila” i “Crvenkapa” – vaspitači Tihana Vlajkov i Tatjana Jovanić
2. Hor vrtića “Alisa” – vaspitači Sandra Krsteski i Sonja Kozlovački
3. Hor vrtića “Maslačak” – vaspitač Jasmina Ružić
4. Združeni horovi udruženja Kolegijum “Sanjalice”/Zrenjanin/ i “Zvončići”/Novi Sad/ – dirigent Sanja Popović i Katarina Ružičin
5. Hor zrenjaninske osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” – dirigent Daniela Avram
6. Dečiji hor udruženja Slovenaca “Planika”- dirigent Daniela Avram
7. Dečiji hor “Prepodobni Rafailo Banatski” – dirigent Milica Nenin
8. Hor zrenjaninske osnovne škole “Vuk Karadžić” – dirigent Daniela Avram
9. Hor zrenjaninske osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” – dirigent Dejan Amzirkov
10. Dečiji hor pripremnog i prvog razreda zrenjaninske muzičke škole “Josif Marinković” – dirigent Andrea Poša
11. Inkluzivni hor Osnovne i srednje škole “9. maj” – dirigent Gojko Ševar

 

SUBOTA 3. JUN
Velika sala – 20 časova
1. Dečji hor Opere Srpskog narodnog pozorišta / Srbija, Novi Sad / – dirigent Verica Pejić
2. Hor “ Žene Mironosice” – dirigent Zorica Kecić
3. Hor “Ars vocalis” / Srbija, Beograd / – dirigent Miroslav Arbanovski
4. Vokalni kvartet “Vita Brevis”
5. Mešoviti hor “Prepodobni Rafailo Banatski” – dirigent Senka Milisavljević
6. Vokalna skupina “BeJazzy”/ Slovenija, Ljubljana / – dirigent Ksenja Pirc

 

NEDELjA 4. JUN
Velika sala – 20 časova
1. Celovečernji koncert Kamernog hora “Odjek” / Srbija, Požarevac / – dirigent Ilija Rajković pod nazivom “Jedno prošlo doba” – posvećen Korneliju Bati Kovaču
2. Od 22 č. after party festivala “ Lion Pub ” – nastupa: Summerhouse almoust acoustic band

Ulaz na festival je besplatan.

IZLOŽBA ŠKOLE CRTANjA I SLIKANjA ZA DECU I ODRASLE

U Kulturnom centru Zrenjanina u četvrtak, 8. juna u 19 časova otvara se izložba Škole crtanja i slikanja za decu i odrasle. Izložbom se obeležava 10 godina rada škole koja postoji od 2013. godine i kroz koju je do sada prošlo oko 800 polaznika. Na izložbi će se predstaviti radovi polaznika škole nastalih u periodu od 2019. do 2023. godine. Nakon otvaranja, publika će imati priliku da pogleda izloženu celinu do 20. juna svakog dana od 8 do 20 časova.

O školi se navodi sledeće:
„Škola crtanja i slikanja za decu i odrasle postoji od 2013. godine i kroz nju je do sada prošlo oko 800 polaznika. Školu vodi Bojana Pisodorov diplomirani pedagog sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom i strastveni ljubitelj crtanja, slikanja i umetnosti uopšte. Možemo da se pohvalimo da su polaznici škole osvajali nagrade i pohvale na raznim konkursima. Do sada smo šest puta uspešno predstavili naše radove publici (poslednji put 2019. u holu Kulturnog centra). Tokom trajanja pandemije rad smo nastavili u onlajn okruženju, a time smo naš rad proširili izva granica naše zemlje.“

DEČJI PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA
Fejsbuk strana KCZR – Svake subote u 10 časova

Svake subote sa početkom u 10 časova u okviru onlajn radionica Kulturnog centra pratioci naše Fejsbuk strane mogu da očekuju nova znanja, prezentaciju veština, praktične savete, edukativne i zabavne sadržaje namenjene najmlađima…

Previđen raspored onlajn radionica je sledeći:

 

Subota, 3. jun
Kreativna radionica Luča ateljea koju će voditi Sanela Dunđerski.
Subota, 10. jun
– Čitanjac sa bibliotekarima – radionica GNB «Žarko Zrenjanin»
Subota, 17. jun
Kreativna radionica Luča ateljea koju će voditi Sanela Dunđerski.
Subota, 24. jun
– Informatička radionica Vladimira Tota

 

Podsetnik
U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR, ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na elektronsku adresu: nikoleta@kczr.org

 

 

KONCERT ZRENjANINSKE FILHARMONIJE

U okviru ovogodišnje koncertne sezone Zrenjaninske filharmonije/Zrenjaninskog kamernog orkestra u Kulturnom centru u subotu, 10. juna kao solisti nastupiće učenici zrenjaninske Muzičke škole “Josif Marinković”: Darija Čanji (violina) Vaskrsija Kovačević (solo pevanje), Danica Momirov (klavir), Vladimir Aleksić (trombon) i Vuk Simić (trombon).

Druga koncertna sezona Zrenjaninske filharmonije/Zrenjaninskog kamernog orkestra podržana je od strane Ministarstva kulture Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vojvodine i Grada Zrenjanina. Koncert se organizuje su saradnji sa zrenjaninskim Kulturnim centrom i Muzičkom školom “Josif Marinković”. Publika će imati priliku da za premijerno izvođenje od strane Zrenjaninske filharmonije i mladih solista čuje simfoniju Ludviga Van Betovena br. 5, pod dirigentskom palicom Aleksandra Kojića.

Koncert počinje u 20 časova.
Ulaz je besplatan.

STRUČNO PREDAVANjE

Stručno predavanje koje se održava u sklopu niza edukativnih tribina o vinu ovaj put na temu „Primena drvenih alternativa u proizvodnji vrhunskih vina i jakih alkoholnih pića“ biće održano u sredu, 14. juna u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina.

Predavači su Nikola Malićanin i Siniša Savić iz kompanije «Enovitis». Predavanje se organizuje u okviru tribinskog programa Kulturnog centra u saradnji sa Klubom vina iz Zrenjanina i odlična je prilika za sve vinogradare i ljubitelje vina da prisustvuju i debatuju o važnim temama za njih.

Predavanje počinje u 18 časova.
Moderator izlaganja je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa.

RAZGOVOR SA UMETNICOM
Gost večeri: Maja Pandurov

U ponedeljak, 19. juna u okviru tribinskog programa Kulturnog centra održaće se umetničko veče pod nazivom „Razgovor sa umetnicom“. Gost večeri je Maja Pandurov. Razgovor počinje u 19 časova u Gradskoj bašti, moderator je Đorđo Prstojević, urednik programa Kulturnog centra.

„Maja Pandurov, književnica, multimedijalna umetnica i profesionalni novinar (1975.) objavljuje prozu i poeziju u kontinuitetu od 1996. godine. Autorka je za sada sedam samostalnih knjiga i jedne ekološke bojanke. Zastupljena u zbornicima i književnim časopisima. Svoje pisanje je promovisala u Srbiji i u zemljama u regionu. Pored pisanja svoju kreativnost pokazuje i kroz slikanje, kratke filmove i spotove kao i bavljenje muzikom…“

 

IZLOŽBA DEČJIH RADOVA ATELjEA LUČA

Godišnja izložba dečijih radova nastalih u Ateljeu Luča u periodu od septembra 2022. do juna 2023. godine otvara se u četvrtak, 22. juna u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina.

Ovaj likovni atelje u okviru radionica upoznaje decu sa različitim tehnikama crtanja, slikanja, vajanja, starim zanatima i novim materijalima, u nastanku svojih radova upotrebljavaju i reciklažni materijal. Likovna sekcija ateljea broji oko sedamdeset članova uzrasta od treće do šesnaeste godine koji će se predstaviti publici do 4. jula 2023.

„Luča Atelje“ je projekat dve sestre, Sanele Dunđerski koja je diplomirani dizajner tekstila i profesor u školi za dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu i Jovane Solomun – master primenjeni umetnik i vaspitač u Domu učenika srednjih škola „Angelina Kojić Gina“ u Zrenjaninu.

Udruženje je osnovano 2021. i iza sebe ima dve izložbe i stotinak polaznika radionica koje se realizuju u Luča Ateljeu. Radionice su prilagođene deci uzrasta od 3 do 16 godina i vodi ih Sanela, a radionice keramike koje su namenjene odraslima vodi Jovana.

Maj 2021. –galerija ALUZ – „Izložba upotrebnih predmeta od gline“ (30 izlagača polaznika);
Jun 2021.- izložbeni salon Istorijskog arhiva – „Godišnja izložba dečijih radova 2021/22.“
(74 izlagača polaznika).

 

ŽIVOT JE MJUZIKL” KONCERT BALETSKOG STUDIJA „STEJDž“

Završni koncert baletskog studija “Stejdž” (Stage) pod nazivom “Život je mjuzikl” održaće se na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u subotu, 24. juna u 18 časova. Pored članova baletskog studija na koncertu će nastupiti i gosti, baletski igrači iz Beograda i Novog Sada. Na koncertu će biti izvedene koreografije sa muzikom iz filmova. Koncert je ujedno i proslava, obeležavanje još jedne uspešno završene baletske sezone ovog studija.

Karte će se prodavati na biletarnici Kulturnog centra po ceni od 300 dinara.

 

 

KONCERT SASTAVA DUSHA CONNECTION

Koncert džez grupe Dusha Connection održaće se u Gradskoj bašti u nedelju, 25. juna. Grupa nastupa u različitim sastavima u Beču i inostranstvu, poslednjih godina predstavljala je Austriju i učestvovala na renomiranim džez festivalima (Hong Kong, Kina, Kuba, Nepal, Meksiko i u mnogim zemljama Evrope). Zrenjaninskoj publici izvešće deo svog muzičkog opusa sa dosada objavljenih albuma. Nastupaju: Urg Hager (klavir), Clemens Rofner (kontrabas), Esad Halilović (bubnjevi).

Koncert počinje u 20 časova.
Ulaz je slobodan.

O muzici i načinu izvođenja sastava navodi se sledeće:
Trojica instrumentalista izvode blistavu predstavu koja začara slušaoca; uvek otvorenog uma, oni neponovljivo kombinuju najrazličitije muzičke teme crpeći iz široke istorije džeza. Igrajući se svim vrstama stilova i nikada ne zaboravljajući svoje – balkanske – korene, oni prate komponovano delo i ostavljaju prostor za vešte improvizacije. Zvuk koji kreiraju Esad Halilović i njegovi partneri prepun je uzbudljivih melodija, hrabrih virtuoznih sola, iznenađujućih obrta i brejkova, nekonvencionalnih eksperimenata i naelektrisanih nadogradnji…

Više o Dusha Connection pogledajte na: https://www.dushaconnection.com/

Koncert se održava pod pokroviteljstvom Austrijskog kulturnog foruma.

Napomena:
U slučaju kiše, koncert će se održati u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina.

 

 

MANIFESTACIJA – BANATSKA BAJKA- LETO U GRADSKOJ BAŠTI 2023.

Manifestacija „Banatska bajka – leto u Gradskoj bašti“, sedma po redu, ove godine se održava od subote, 10. juna do nedelje, 27.avgusta. Svakog dana posetioci će već po tradiciji imati priliku da uživaju u raznovrsnom programu koji će se održavati u Gradskoj bašti. Predviđena je organizacija 70 programa.

Ponedeljak, petak i subota rezervisani su za muzičke večeri, utorkom su vinske i pivske priče i degustacije uz muziku, sredom su zakazani multimedijalni programi, četvrtkom programi za decu koji se završavaju projekcijom dečjih filmova a filmovi za najmlađe organizvaće se i nedeljom u večernjem terminu. Programi su besplatni, većina počinje u 20 časova osim dečijih koji su od 18 č. i filmske projekcije, nedeljom od 21 sat. Organizatori su Kulturni centar Zrenjanina, IP Media 023 i Turistička organizacija a pokrovitelj je Grad Zrenjanin. U toku leta predviđena je i organizacija Karavana Bantske bajke u četiri naseljena mesta od kojih je prvo mesto u kojem se održava program karavana u subotu, 17. juna – selo Knićanin…

PROGRAM ZA JUN

PRVA NEDELjA 10.06. – 18.06.
10.06. Subota 20 č. – Otvaranje manifestacije Kvartet violina „Dinamika mjuzik“ iz Beograda
11.06. Nedelja 18.30 č. – Udruženje za očuvanje kulture i tradicije folklornog stvaralaštva „Moja Sosa“ Zrenjanin
21 č. Film za decu „Dečak delfin“
12.06. Ponedeljak 20 č. – Koncert Miroslav Mile Dojkov, violinista , popularna umetnička muzika, evergrin, starogradska romansa, džez
13.06. Utorak 18 č. – Matura OŠ „2. Oktobar“
20 č. Vinske priče, Udruzenje vinogradara i ljubitelja vina „Taraški vinogradi“ i muzika Trio „Hand Made“
14.06. Sreda 20 č. „Veče u Banatu“ Kud „Gik-Banat Pionir Zrenjanin“ sa gostima
15.06. Četvrtak 18 č. – Raspustilište OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“
19 č. Završni koncert plesnog kluba “ Free Dance“
21 č. Film: „Baš super“ dečiji, sinhronizovani, animirani
16.06. Petak 20 č. – Koncert Milica Dosković, vokalna solistkinja
17.06, Subota 20 č. – Koncert Trio „Hand Made“
18.06. Nedelja 19 č. – Udruženje za očuvanje kulture i tradicije folklornog stvaralaštva „Moja Sosa“ Zrenjanin
21 č. Film „Čuvena invazija medveda“ , dečiji, sinhronizovani, animirani

DRUGA NEDELjA 19.06- 25.06.
19.06. Ponedeljak 19 č. Tribina – Razgovor sa umetnicom: Maja Pandurov. Moderator večeri Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa KCZR
20 č. Koncert Miroslav Mile Dojkov, violinista, popularna umetnička muzika, evergrin, starogradska romansa, džez
20.06. Utorak, 20 č. Vinske priče – Vinarija „Molovin“ Šid i muzika Trio „Hand Made“
21.06. Sreda 20 č. – Ženska pevačka grupa Kulturnog centra Zrenjanina
22.06. Četvrtak 18 č. Likovna radionica dečiji centar“Smajli“
19 č. Koncert muzičkog zabavišta “ Sanjalice“
21 č. Crtani film : “ Najbolji rođendan“
23.06. Petak 20 č. Koncert Milica Dosković, vokalna solistkinja
24.06. Subota 20 č. Koncert „Bid Bend“ Gagić i prijatelji
25.06. Nedelja 21 č. Film „Mačke u muzeju“ dečiji, sinhronizovani, animirani

 

TREĆA NEDELjA 26.06. – 02.07.
26.06. Ponedeljak 20 č. Kocert Miroslav Mile Dojkov, violinista, popularna umetnička muzika, evergrin, starogradska romansa, džez
27.06. Utorak 20 č. Vinske priče Vinarija “ Gnezdo“ Bečej i muzika Trio „Hand Made“
28,06. Sreda 20 č. Promocija Zbornika književnog stvaralaštva sa konkursa „Slobodna tema“ izdanja Kulturnog centra Zrenjanina
29.06. Četvrtak 18 č. – Kreativna radionica „Sovice mudrice“
19 č. Radionica centra “ Todorović“ sa dečijim psihologom Tanjom Todorović
21 č. Crtani film “ Kikoriki i već viđeno“
30.06. Petak 20 č. – Koncert Milica Dosković, vokalna solistkinja
01.07. Subota 20 č. – Koncert „Bid Bend“ Gagić i prijatelji
02.07. Nedelja 21 č. Film „Kešelj- kradljivac nevesti“ dečiji, sinhronizovani, animirani

 

Organizator zadrzava pravo izmene programa.
„Banatska bajka“ se organizuje sa pauzom od nedelju dana u toku trajanja gradske manifestacije „Dani piva“.