Pod sloganom “Plovimo zajedno“, JVP “Vode Vojvodine” od 2009. godine organizuju regatu povodom Međunarodnog dana Dunava, 29. juna, kako bi na najbolji način bili promovisani plovni potencijali Vojvodine. S jedne strane, cilj je da se rekreativni nautičari ohrabre da plove kanalima bez straha od prolaska kroz prevodnice, a sa druge strane, da se lokalne samouprave podstaknu da izađu na vodu i prepoznaju potencijal koji imaju u nautičkom turizmu.

Ovogodišnja regata organizuje se u okviru jubileja, 20 godina od osnivanja JVP “Vode Vojvodine”, trajaće deset dana i obuhvatiti plovidbu dugu 260 kilometara, Dunavom, Tisom i banatskim i bačkim kanalima hidrosistema DTD. Počela je kod ušća Tise u Dunav, kod Titela, 21. juna i završava se na Dan Dunava, u Sremskim Karlovcima. Deo regate prolazi kroz Begej i banatske kanale, u kojima su učesnici u dva navrata boravili na teritoriji Zrenjanina. Doplovili su u četvrtak i usidrili više od pedeset plovila u zoni novog pristana, da bi potom imali priliku i da se upoznaju s gradom i njegovim znamenitostima. Juče su konačili na popularnom “trianglu” između Jankovog Mosta i Mihajlova, račvanju Starog Begeja i kanala DTD, prostoru koji su “Vode Vojvodine” posebno uredile u prethodnom periodu i učinile ga zanimljivim mestom za ribolov i plovidbu.

Domaćini regati u Zrenjaninu su, kao i ranijih godina, poslenici Turističke organizacije grada Zrenjanina. Učešće u regati je besplatno, učesnici za sebe obezbeđuju gorivo i provijante, JVP “Vode Vojvodine” pružaju logističku pomoć za nabavke, poput hrane i eventualno goriva, dok lokalne samouprave organizuju posebne programe tokom boravka regate na svojoj teritoriji.

Prolazak regate vodama na teritoriji grada Zrenjanina predstavljao je još jednu priliku za promovisanje nautičkog turizma i svih mogućnosti koje nudi naš grad, kao jedno od najgušćih rečnih čvorišta u Evropi. Podsećamo, u krugu od svega tridesetak kilometara protiču četiri reke – Dunav, Tisa, Begej i Tamiš, gusta kanalska mreža hidrosistema DTD, što uz jezera i ribnjake, prirodne rezervate i staništa, čini potencijale vredne pažnje, daljeg unapređenja, investiranja i održivog razvoja. Zrenjanin je i podunavski grad, s obzirom da osam kilometara leve obale te, druge po dužini evropske reke, administrativno pripada teritoriji našeg grada.

Međunarodni Dan Dunava – 29. jun – obeležava se u 14 evropskih podunavskih zemalja, potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava. Cilj obeležavanja je da se podigne svest za očuvanje reke kod što većeg broja ljudi i kako da se apeluje na racionalnu upotrebu vodnih resursa. Konvencija o zaštiti reke Dunav je osnov za saradnju evropskih država radi zaštite Dunava, u čijem slivu živi više od 80 miliona ljudi. Potpisana je 29.06.1994. godine, u Sofiji (Bugarska), od strane podunavskih zemalja i Evropske unije.

Izvor:zrenjanin.rs