Zrenjanin- Petnaesto po redu „Hercegovačko sijelo“ održano je u petak, 2. maja, u hotelu „Vojvodina“ u Zrenjaninu uz prisustvo načelnika Srednjobanatkog okruga Predraga Rađenovića, zamenika gradonačelnika grada Zrenjanina Saše Santovca, predstavnika hercegovačkih udruženja iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Vršca, gosti iz Mostara i mnogih drugih.

Pre svečane akademije gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura priredio je prijem za organizatore i goste tradicionalnog „Hercegovačkog sijela“.

Na početku svečane akademije prisutni su imali priliku da čuju narodnog guslara Ljubišu Ateljevića, guslarskog prvaka Vojvodine redovnog i zapaženog učesnika brojnih Republičkih.

Tradicionalna manifestacija „Hercegovačko prijelo“ je prilika da se hercegovci okupe, razmene iskustva, kao i lepe i mudre misli, tako su i na ovoj besedili  Pero Zubac, Đorđe Sladoje, prof. dr Milovan Pecelj, autor knjige „Hercegovina, zemlja pjesnika“.

Učesnike i goste svečane akademije u ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika i u svoje lično ime, pozdravio je zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

„Hercegovačko sijelo je prilika da se ojačaju neraskidive veze između našeg naroda u Srpskoj i u Srbiji. Te veze su istorijske, tradicionalne, komšijske, rodbinske i bratske, ali najvažnija je ona neposredna, životna saradnja između ljudi s obe strane Drine, neposredni kontakti, bilo da su rodbinski, sportski, kulturni, ekonomski, da sarađuju naši gradovi, ali i sela, koja takođe neguju bratske veze. Tako se dva zavičaja stapaju u jedan, čine jedinstven srpski duhovni, kulturni i nacionalni prostor“, rekao  je Santovac,  i podsetio da naš grad neguje bratske veze s gradovima i opštinama u Republici Srpskoj – Trebinjem, Laktašima i Bijeljinom, kao i da  sarađuje i s Višegradom i Bilećom.

Nakon svečane akademije druženje je nastavljeno uz zavičajne pesme.

Nastup pevačke izvorne grupe „Ercegovina“ iz Sečnja

 

Manifetsacija „Hercegovačko sijelo“ pokrenuta je od strane Udruženja Hercegovaca, potomaka i prijatelja Hercegovine u Zrenjaninu i svake godine okuplja brojne goste, istaknute kulturne poslenike, naučne radnike, kroz susrete na svečanoj akademiji, razmene iskustva, druženje i negovanje neraskidivih veza između srpskog naroda s obe strane Drine, širom Republike Srpske.